×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke indlæse bruger med id: 144

Til fodbold i modebyen Milano

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)
Fodbold i Milano er i enhver henseende en kæmpeoplevelse. Fodbold i Milano er i enhver henseende en kæmpeoplevelse. Foto: Claus Bermann.

MILANO: Med sine Gucci-caféer, Armani-hoteller og Dolce & Gabbana-restauranter stråler Milano af mode og en ekstravagant livsstil. Men byen er også hjemsted for to af Italiens mest succesfulde fodboldklubber, FC Inter og AC Milan. Livsstilen og selvopfattelsen i Milano sætter sit præg på "Derby della Madonnina" - kampen mellem de to Milano-klubber.

Forskellen på Norditaliens og Syditalien er udtalt, både hvad angår og kultur, livsstil og selvopfattelse. Men de regionale og lokale forskelle er mere omfattende end som så. Lokalpatriotismen hersker overalt i Italien, enhver by har sit særpræg og sit kulturelle islæt.

Således i særdeleshed også i Milano. Byen er Italiens næststørste by målt på indbyggertal, men målt på økonomi, arbejdspladser og velstand er byen landets førende. Opfattelsen blandt "milanese" (indbyggerne i Milano) er ofte den, at Milano er Italiens vigtigste by i alle henseender. En selvopfattelse som gennem årtier er kraftigt underbygget af byens to succesfulde fodboldklubber.

milan-fansDerby della Madonnina

For fodboldfans er Milano-derbyet mellem Inter og Milan, en af de største kampe der kan opleves. Det er kampen, som har det hele; rivalisering mellem to lokale og succesfulde topklubber, 85.000 tilskuere på det legendariske San Siro stadion, et hav af verdensstjerner på banen, et medlevende, larmende og utroligt farverigt publikum, samt ikke mindst landets tidligere premierminister Silvio Berlusconi som ejer af den ene klub (Milan).

Scenen er dermed sat for en opgør, der til fulde modsvarer den storhed og stolthed de godt 1,3 millioner "milanese" føler for deres by. Når spillerne fra de to klubber betræder grønsværen på San Siro til "Derby della Madonnina", akkompagneret af 85.000 "tifosi" på de stejle tribuner og især de medlevende hardcore "ultras" i hver deres "curva", bliver scenen ikke blot sat for indbyggerne i Milano. Scenen er international og har en hel verdens bevågenhed.

Tilsammen har Inter og Milan vundet i alt 36 italienske mesterskaber, ud af 111 mulige. I gennemsnit ender mesterskabet altså hver tredje gang i Milano. Den fineste europæiske turnering Champions League er tilsammen vundet 10 gange. Succes er et velkendt ord i Milano - i mere end en forstand.

Fredelig fodbold

At de store lokalderbyer rundt om i Europa er præget af urolige tilskuere, er desværre ikke noget særsyn og et problem som den internationale fodboldverden har forsøgt at komme til livs i årtier. I Italiens hovedstad Rom er derbyet mellem de lokale klubber Roma og Lazio til stadighed præget af voldelige tilskuere. Sådan er det dog ikke i Milano. Historien går på at de mest hardcore fans fra Inter og Milan indgik en form for fredsaftale i 1990'erne, som betyder at Milano-derbyet er et af de mest fredelige lokalderbyer i Europa.

Kampen kaldes i folkemunde også for "fætter/kusine-derbyet" med henvisning til at de fleste familier i Milano har både Inter- og Milan-fans. "Milanese" vil selv forklare det fredelige derby, med at de har for meget stil til at bruge fodboldkampe som en undskyldning for urolig adfærd. I Milano har man i forvejen ikke meget tilovers for bureaukratiet og de "dovne" politikere i Rom og da slet ikke den primitive opførsel, som de to Rom-klubbers fans lægger for dagen. Den slags holder man sig for god til i Milano.

Kom til fodbold i Milano

Vil du opleve Milano-derbyet og mærke den lydmur som rammer dig, første gang du træder ind på San Siros tribuner, får du her et par nyttige links. Billetter til de to klubbers kampe kan købes online her: inter.it og acmilan.com. Du kan yderligere finde specifikke rejseguides til de to klubber på websitet VisitFootball.dk her: Inter og Milan.

Senest ændret Onsdag, 20 maj 2015 06:54

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.