Gode råd til bilferien

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Husk at tjekke dæktrykket - det øger sikkerheden. Samtidig har det stor betydning for brændstoføkonomien. Husk at tjekke dæktrykket - det øger sikkerheden. Samtidig har det stor betydning for brændstoføkonomien. Foto: Continental Dæk.

DET KØRER: Vi elsker at køre derudad på ferie, og kør-selv-ferien er da også en af de mest populære ferieformer. Man indstiller GPS'en på destinationen, men man bør også lige have styr på et par ting inde. Tjek bilen og tjek forsikringerne, så du kan få en tryg ferie.

Mange danskere pakker i disse dage bilen for at køre til varme himmelstrøg. Familie og bagagen er på plads, og turen kan begynde.

Tjek lufttrykket

Det burde være unødvendigt at sige det, men mange tjekker aldrig lufttrykket i dækkene, der er den eneste kontakt mellem vej og mennesker. Det svarer til fire håndflader.

Når man skal ud på en lang tur med en feriepakket fuld læsset bil, der også er fuld af de mennesker man holder allermest af, så er det vigtigt med det rigtige lufttryk.

- Når I både har mere bagage og flere personer i bilen end til hverdag, så skal lufttrykket i dækkene øges. Kører du med for lavt tryk, går det ud over styringen, eksempelvis hvis du skal undvige. Dækkene bliver også hurtigere slidt, og du bruger mere brændstof, siger direktør Georg Nielsen fra Continental Dæk Danmark.

Dæktryk og feriepakket bil

Der er således al mulig grund til at tjekke efter, om dæktrykket og den feriepakkede bil passer sammen.

I bilens instruktionsbog og ved dørstolpen eller tankdækslet finder man en angivelse af det rigtige tryk.

- Men generelt vil jeg da opfordre til, at man kører forbi sit autoværksted eller dækcenter, hvis man er usikker på, om bilen er klar til ferien, Georg Nielsen.

bil-cykler-tagbagebaerer-ferie-rejser-koer-selvPak bilen korrekt

Det er ikke kun i forhold til bilens dæktryk, at man skal tænke på bagen. For at gøre køreturen så sikker som mulig, skal man sørge for at bilen er pakket rigtigt og forsvarligt.

Continental Dæk Danmark ar lavet en kort videofilm, hvor motorsportsekspert John Nielsen og foredragsholder Mette Bloch viser, hvordan dæktrykket bliver korrekt og bagen pakket ordentligt.

- Få de tunge ting så langt ned og så langt frem i bagagerummet som muligt. Bagefter kan du fylde op med de mindre og lettere ting. Og sørg for at få pakket det hele ned under hattehylden, så det ligger forsvarligt og der ikke kan ryge løse genstande ind i kabinen, lyder rådet fra Mette Bloch i videoen, der kan ses på Youtube.

Den vigtige forsikring

Selve bilen er for de fleste til at få styr på. Men mange kender ikke deres forsikringer, og de ved ikke, hvad de dækker, når man tager på kør-selv-ferie.

- Mange køber dyre rejseforsikringer, når de tager på ferie - blot for at være på den sikre side. Men det er faktisk ikke nødvendigt, når du tager på kør-selv-ferie. Din sædvanlige bilforsikring dækker nemlig også, når du kører bil i Europa, fortæller advokat Poul Jost Jensen fra ADVODAN Glostrup.

Ansvarsforsikringen på bilen dækker i alle EU-lande samt i Island, Norge, Andorra, Schweiz og Serbien og den danske nummerplade er tilstrækkelig dokumentation. I andre lande skal man nogle gange medbringe et såkaldt "grønt kort" som dokumentation. Det gælder for eksempel hvis man skal gennem Albanien eller Bosnien-Herzegovina.

Vejhjælp til bilen

Hvis man har tegnet kaskoforsikring på sit køretøj, så gælder den også, når man kører i Europa.

- Din kaskoforsikring gælder også i Europa og giver dig blandt andet ret til vejhjælp gennem SOS International. Det giver stor tryghed, da man sjældent har nummeret på en mekaniker eller lignende ved hånden, hvis man skulle havarere i udlandet, siger Poul Jost Jensen.

Han gør dog opmærksom på, at det er vigtigt, at man medbringer "rødt kort" som dokumentation. Både rødt og grønt kort fås ved henvendelse til forsikringsselskabet.

Advokaten anbefaler desuden, at man udskriver en international skadesanmeldelsesblanket og gemmer den i handskerummet. Så er man sikker på, at få alle nødvendige informationer med, hvis uheldet sker.

Tjekliste før bilferien:

1. Husk at tjekke din bils anbefalede lufttryk - også reservehjulet. Tilpas dæktryk til ekstra vægt. Har du lappekit i din bil, så tjek det.

2. Tilstrækkelig med olie på bilen - og tag en ekstra dunk med.

3. Tjek oliefilter, kølervæske, bremser, sprinklervæske og aircondition.

4. Bilen skal pakkes rigtigt. Tunge genstande nederst og længst fremme. Stil bagage under hattehylde og fastgør den, så løse genstande ikke flyver rundt ved hårde opbremsninger.

5. Alle lygter skal virke, så du kan se og selv blive set.

6. Puds ruderne indvendigt og udvendigt og tjek vinduesviskerne.

7. Advarselstrekant og sikkerhedsveste (til alle) er et krav i nogle lande – og er altid godt at have med.

8. Er alle dokumenter og mærkater klar og i bilen – forsikring, miljøzoner med videre.

9. Hvis du har kasko på din bil, bør du få skrevet nummeret til SOS International ned, da det er her du skal henvende dig ved behov for vejhjælp.

10. Udskriv en international skadeanmeldelsesblanket og hav den i handskerummet, så alle informationer bliver registreret korrekt ved et evt. uheld.

Senest ændret Fredag, 15 juli 2016 05:29

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.