Tjek om dine feriepenge stemmer

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Det er vigtigt at tjekke, om feriepengene stemmer. Det er vigtigt at tjekke, om feriepengene stemmer. Foto: Deloitte.

KONTROL: Dovenskab betyder, at mange kommer til at snyde sig selv for feriepenge, de ellers skulle have haft. Faktisk så regner 40 procent af os ikke efter om feriepengene er korrekt beregnet, viser en undersøgelse som Deloitte har fået lavet.

Vi vil gerne gøre et godt kup, når vi bestiller rejser. Men måske kunne det i virkeligheden bedre betale sig at tjekke feriepengene.

Når 4 ud af 10 ikke tjekker feriepengene, skyldes det måske en blind tiltro til, at den slags altid stemmer.

Fejl i Feriepengene

Der er imidlertid rigtig god grund til at tjekke om beløbet stemmer, for det er helt almindeligt, at der sker fejl.

- Man bør absolut tjekke lønsedlen en ekstra gang, når feriepengene udbetales. Som medarbejder har man nemlig ikke bare ret til feriepenge af ens grundløn, men også af tillæg, bonus og andre udbetalinger fra jobbet. Det er der arbejdspladser, der af og til glemmer, siger Lizette Jørgensen, der er leder af Deloittes Løn Service.

Danskerne får mindst en procent i ferietillæg, hvis man har ret til ferie med løn.

Feriegodtgørelse på feriekort

Hvis man ikke hører til den gruppe, der har ferie med løn, så optjenes i stedet feriegodtgørelse på et feriekort, som man selv skal sørge for at få udbetalt.

- Ligesom mange andre lønposter er feriepenge et kompliceret område. Ser man på den enkelte lønseddel, vil man typisk opdage, at der mange forskellige poster, som hver især har indflydelse på, hvad man har ret til af feriepengene. Derfor har vi også set eksempler på lønsedler, hvor der er fejl i udregningerne. Det kan betale sig at tjekke efter en ekstra gang, siger Lizette Jørgensen.

Ældre tjekker feriepenge

Modsat, hvad man skulle tro, så er det de lidt ældre, der for tjekket om feriepengene stemmer. Det er derfor de unge, der skal se at finde lommeregneren frem.

- Af medarbejderne over 50 år siger 65 procent, at de tjekker, om feriepengene passer. Det gør kun 42 procent af de unge under 30. Som ung har man måske en tendens til at stole blindt på, at lønbogholderiet har regnet rigtigt, mens de ældre medarbejdere har oparbejdet en sund skepsis, mener Lizette Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Feriepenge

Mange penge at hente

Det kan være rigtig mange penge at hente ved en grundig gennemgang af feriepengene, fortæller Lizette Jørgensen:

- For mange danskere er tillæg og bonus en væsentlig del af deres løn. Det gælder også, hvis man for eksempel får provision, modtager overtidsbetaling eller enkeltstående gratialer. I alle de tilfælde er det vigtigt, at feriepengene afspejler den reelle lønsum. For den enkelte kan det let dreje sig om flere tusind kroner.

Senest ændret Mandag, 09 juli 2018 08:24

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.