Verdens smukkeste jernbane

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
The Jacobiter Steam Train i Skotland er en smuk oplevelse. Ruten er kendt fra Harry Potter-filmene. The Jacobiter Steam Train i Skotland er en smuk oplevelse. Ruten er kendt fra Harry Potter-filmene. Foto: Aage Krogsdam.

THE JACOBITER STEAM TRAIN: Det skotske højland byder på en enestående natur både i bil, på hesteryg eller til fods. Vil du opleve den storslåede natur i nordvest Skotland på en anden måde, er det en god ide at tage en tur med damptoget.

På perronen i den lille by Fort Williams står Damplokomotivet en mandag formiddag i august og udstøder store grå røgskyer, og alt tyder på, at afgangen er lige om hjørnet.

Så lyder fløjten, dørene klapper i og mens hele toget ryster, starter damplokomotivet prustende og stønnede de store hjul, og vi er i gang på den tur, skotterne kalder verdens smukkeste togtur.

På tur med Harry Potter

Jernbanen til den yderste skærgård på Skotlands vestkyst ud mod Hebriderne blev bygget i 1901. I 1984 fandt man på at redde den skrantende rute ved at genindsætte et af de gamle damplokomotiver og de gamle togvogne på strækningen.

Og siden sommeren 1995 har ruten været drevet under navnet The Jacobite Steam Train. Navnet referer til det skotske oprør mod det engelske kongedømme i midten af 1700-tallet. Her gik det grueligt galt, og de skotske nationalister led et stort nederlag til englænderne.

Nu kører damptoget dagligt, og de senere år er det blevet en kæmpesucces. Turen tager cirka halvanden time ud og det samme hjem. Det er optagelser af en lang række Harry Potter film, som har gjort strækningen spændende. Turisterne strømme til i håb om at få lidt Harry Potter magi med hjem og opleve det på egen krop på den cirka 125 km lange tur til Malliag og retur til Fort Williams.

glenfinnan-bro-skotlandGlenfinnan buebro

Det mest kendte sted på turen er den store buebro Glenfinnan, som alle, der har set Harry Potter film, forbinder med stedet, hvor Harry Potter kører med Hogwarts Exspress sammen med troldmænd og hekse til endestationen, hvorfra de forsvinder ud i skærgårdsøerne.

Men virkeligheden og filmen falder ikke helt sammen her, idet toget i virkelighedens verden først stopper ved den lille fiskerby Mallaig, inden det efter halvandens times ophold her sætter dampmaskinen i kog mod Fort Williams igen.

Togvognene er indrettet, som da de blev benyttet til filmoptagelserne af Harry Potter filmene. Du kan sætte dig i stolene, hvor de berømte skuespillere har siddet.

J.K. Rowlings romaner

Der er både "monkeyclass" og første klasse ombord og både sæder og vogne bærer præg af tiden og vejrets slidtage, men ikke desto mindre er det hyggelig at få skænket et glas champagne, mens du suser gennem det skotske højland.

Mange af passagererne har ganske rigtigt et eksemplar af J.K. Rowlings Harry Potter bøger med. De sidder og læser og kikker i bogen og følger intenst med for at se, om optagelserne nu passer med det, de ser fra togets vinduer ude i det flotte landskab, der skiftevis er tåget og skydækket for minuttet efter at blive brudt af solen. Og meget passer, ingen tvivl om det.

Lyset i bjergene

Den evige vekslen mellem tåge, skyer og sol giver et fantastisk lys, som på alle måder er brugt i filmene og hjulpet lidt på vej med af teknikken. Andre passagerer bruger flittige kameraer for at forevige de steder, hvor filmene er blevet til og ikke mindst kupeerne i spisevognen.

damplokomotiv-skotlandSelvom det er nutid i de gamle togvogne, så fornemmer man magien fra Harry Potter-filmene, når man kører gennem dalene på turen. Ikke mindst når damptoget kører hen over den maleriske bro med de 21 høje buer i Glenfinnan viadukten med de høje bjerge på alle sider.

I baggrunden lurer Loch Shiel i den vestlige del af det skotske højland cirka 120 km nord for Glasgow.

Storbritanniens højeste bjerg Ben Nevis (1344 m) ligger i Fort Williams baghave. Byen er et godt udgangspunkt for ture rundt i området, hvad enten man er til kultur, historie eller natur. Her er alt, og der findes også andet end Loch Ness, Loch Lomond, Whisky og Tattoo i Skotland.

Senest ændret Mandag, 16 marts 2015 19:21

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.