Se den smukke have på ferien til Singapore

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Gardens by the Bay er en fortryllende have højt oppe. Gardens by the Bay er en fortryllende have højt oppe. Foto: Aage Krogsdam.

SINGAPORE: Singapore er ved at blive omdannet til verdens førende grønne by i verden. Ikke mindst har Gardens by the Bay en stor del af æren for at østaten er ved at blive omdannet til en by i en have.

Det er naturligvis ikke uden grund, fordi den lille ø-stat på størrelse med Bornholm, skal passe på sine dyrebare få ressourcer af land, frisk luft og vand.

Omgivet af 18 store træer fra 25 til 50 meters højde står jeg i en stor grøn park og betragter de anderledes og kunstneriske udformede træer. De er ikke helt almindelige. Selvom de er beklædt af over tusindvis af planter af 200 forskellige arter, er der tale omkunstige træer af stål.

Over 100 hektarer have

Vi slentrer ned gennem Gardens of the Bay i Singapore. Der er tale om en kæmpe have og park, som blev indviet i 2012 og dækker et areal på over 100 hektarer. I den store have og park findes mere end 150.000 træer, planter og blomster.

Hele området er indvundet land fra havet ud for Singapore og lå uberørt i cirka 15 år, inden det store anlægs -og byggeprojekt gik i gang i 2007.

Idéen med haven og parken er, at det hele skal være bæredygtigt. På toppen af træerne er der solceller, som giver energi til driften af hele anlægget i parken inklusiv elektricitet og pumper til at sørge for, at de tusinder af planter får vand, dels fra parkens spildevand og dels fra den nedbør, som falder i parken.

blomst-gardens-by-the-bay-singapore-ferie-have-rejserEksotiske planter og blomster

Blandt de mange planter og blomster på stål-træerne kan nævnes eksotiske bregner, vinstokke, orkideer og også en stor samling af tropeplanter i mange afskygninger inklusiv lianer.

Ståltræerne er udstyret med miljøteknologier, der efterligner det økologiske kredsløb i træer – solceller, der udnytter solenergi, der konverteres til belysning på samme måde som fotosyntese.

To af træerne er i 22 meters højde forbundet med en 128 meter lang hængebro, og i det højeste træ er der placeret en restaurant i toppen. Hele projektet er også CO2 neutralt.

Byen i haven

I disse år prøver Singapore at ændre sit image. Det sker ved, at der løbende anlægges flere og flere parker – mest på indvundet land.

Gardens of the Bay er et kæmpeprojekt omfattende flere afdelinger. Overalt hvor vi går rundt møder vi blomster i alle regnbuens farver, blomster fra forskellige klimazoner på kloden, men naturligvis flest af Singapores nationalblomst orkidéen.

Kæmpe drivhuse

I den ene ende af parken ligger to kæmpedrivhuse, de største i verden. Drivhusene er konstrueret på en sådan måde, at glasset holdes fast af kæmpe stålbuer, hvor af de højeste er omkring 50 meter høje.

Al regnvandet opsamles fra overfladen og cirkulerer i et kølesystem, som endvidere er forbundet til kæmpe stål-træerne, og systemet er indrettet til at opvarme drivhusene eller nedkøle temperaturen nøjagtig til det ønskede niveau.

Det laveste og største af de to drivhuse kaldes Flower Dom. Her findes en lang række blomster og planter, som vokser i tempereret klima og subtropisk klima.

50 meter højt drivhus

I det højeste men smalleste drivhus på næsten 50 meters højde Cloud Forrest, findes en lang række tropiske plantemiljøer både fra våde og tørre områder i det tropiske klimabælte.

Og midt i drivhuset findes et kunstigt bjerg, der over fire etager er indrettet med et informations -og undervisning center, hvor der i tekst, billeder og lyd fortælles om menneskets daglige ressource forbrug og om sammenhængen mellem vand, jord, luft, mennesker og dyr og det økologiske kredsløb. Fra toppen af dette bjerg er der lavet et vandfald på over 40 meter.

I begge drivhuse, er der blandt blomsterne, lavet kunstnerisk udsmykning i form af træskærerarbejder forstillende både dyr, planter, træer og mennesker.

Lærerige haver

Udover Flower Dom, Cloud Forrest og stål- træerne er der en have, hvor der fortælles om hvordan blomster og planter altid har spillet en rolle for de mennesker, der til enhver tid har boet i byen både før og efter kolonitiden.

I World of Plants fortælles om, hvordan det økologiske kredsløb fungerer i regnskoven og i alle de forskellige afsnit af haven. I den store sø, Daragonfly Lake informeres om, hvordan den opdæmmede sø i den indre del af Singapores havn påvirker økosystemet.

En Childrens Garden findes naturligvis også. Her får børnene gennem leg et indblik i planternes verden. I Sun Pavillon er det jorden tørreste egne, der fokuseres på gennem lyd og billeder fra nogle af de store ørkener i verden.

Underholdning skal der også til. På parkens såkaldte eng, (cirka to hektarer) er der en underholdning scene, samt plads til 30.000 tilskuere.

Inspireret af orkideen

Det overordnede koncept for hele Gardens by the Bay er inspireret af orkidée blomsten, som er repræsentativ for troperne og Singapore.

Orkidéen slår rod ved havnefronten, mens bladene symboliserer de forskellige landskabsformer i parken, skuddene er stier og veje, og rødderne er symbol på vand, energi og kommunikations linjer.

I 2005 blev der udskrevet en projektkonkurrence af den daværende regering, og der indkom mere end 70 forslag fra 170 virksomheder i 24 lande, herunder 35 forslag fra Singapore.

En jury bestående af 11 lokale og internationale eksperter udvalgte otte projekter, og to vindere blev offentliggjort i september 2006.

Dyr men dejlig have

Det blev to engelske konsortier, Grant Associates og Gustafson Porter, som vandt. Sammen med lokale arkitekter, rådgivende ingeniører og entreprenørselskaber gik de to vindere i gang med projektet, der blev færdigt i 2012.

Efter indvielsen har Gardens by the Bay for alvor sat Singapore på verdenskortet, som den førende grønne by med bæredygtighedsfanen højt hævet.

Prisen for eventyrhaven var godt 4,5 milliarder kroner. Det årlige besøgstal er knap to millioner.

Senest ændret Mandag, 13 juni 2016 14:00

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.