Ny cykelrute i Sydsverige

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
De gamle, danske landsdele i Sverige er skønne at cykle rundt i. De gamle, danske landsdele i Sverige er skønne at cykle rundt i. Foto: Aage Krogsdam.

SYDOSTLEDEN: Vi cykler stille og roligt gennem sensommer-skoven i det flotte september vejr med en svag brise og næsten en skyfri himmel.

Vi befinder os i skovområdet langs Østersøen syd for den lille svenske by Åhus på vej mod Brösarp cirka 26 kilometer syd for Åhus.

LÆS OGSÅ: Kogebog fra Skåne om traditionel madlavning

Cykeltur i Skåne

Cykelstien er nogen steder en grusvej på godt et par meter, mens den andre steder er asfalteret og cirka fem meter bred. Den udgør en del af den 274 kilometer lange cykelsti Sydostleden, som løber fra Veksø i småland og helt ned til østersøbyen Simrishamn i det sydøstlige Skåne.

Ruten blev officielt indviet i juni i år. Der er tale om en trafiksikker rute med mange natur- og kulturoplevelser under vejs. Omkring 80 procent af den lange rute er asfalteret, og størstedelen af strækningen er bilfri.

Småland, Blekinge og Skåne

Cykelruten går gennem Småland, Blekinge og Skåne. Strækningen gennem Småland er domineret af skove, søer og enge. Videre sydpå i Blekinge løber ruten blandt andet langs Mörrumåens strømmende vand, og i Skåne er der flere steder mulighed for at lave en afstikker ud til havet.

oeresund-sverige-kyst-cykelrute-cykelturBlandt andet i Friseboda Naturreservat. Her gjorde vi blandt andet er kort stop. Satte cyklerne i sandet ved nogle fyrretræer og gik cirka 50 meter op over den marehalm beklædte klit og hvilket syn. Østersøen lå foran os, så langt øjet rakte spejlblank og med små duvende dønninger på den blå havoverflade. Langs kysten mod både nord og syd hvidt sand kilometer efter kilometer med den skønneste badestrand. Her var næsten ingen badegæster.

Stranden her syd for Åhus er meget populær om sommeren med masser af badegæster.

Åhus

Vi startede på vores del af den lange cykelrute i Åhus og målet var Drakamöllan Gårdshotel, hvor vi skulle overnatte. I alt cirka 26 kilometer.

Startbyen Åhus er en lille by med en hyggelig bymidte med brostensbelagte gader og stokroser langs husmurene af de gamle middelalder-huse. Byen har også en lille lystbåd havn med en kanal direkte ud til Østersøen.

Om sommeren er befolkningstallet mere end fordoblet i den lille by, hvor turisme og fiskeri er to vigtige indtægtskilder.

Pitstop i Pias Køkken

Efter starten i Åhus holdt vores lille gruppe første pitstop midt i skoven ved Nyehusen, hvor vi besøgte Pias Køkken.
Det er en helt speciel oplevelse at besøge Pias Køkken. I et lille hus i hendes baghave kokkerer hun og bager og fremtryller kulinariske godbidder, som hun dels sælger til de gæster, der kommer forbi, eller leverer på folks hjemadresser.

kager-kagedamer-sverigeDer er tale om et lille køkken, hvor der kun kan sidde 8 gæster, om sommeren dog lidt flere på terrassen ved køkkenet. Pia Idberg, der blev uddannet som kok for 15 år siden, flyttede efter nogen år i udlandet hjem til Sverige i 2013.

Da hun ikke kunne finde et eget sted i byerne i nærheden, hvor hun kunne starte egne restaurant, fik hun idéen til at lave sin egen i baghaven midt i skoven ikke så langt fra Østersøen.

Nyehusen kagebord

I køkkenet, der er rent, flot og moderne laver hun kager og gourmetmad til - som sagt få gæster, - men har også cateringservice med mad ud af huset og en lille gårdbutik med grøntsager, krydderurter med videre. Og som hun sagde til os, efter at vi havde smagt hendes "Nyehusen kagebrod", så skal jeg lige i gang med 50 kuverter til en fest i nærheden, når i tager afsted igen.

Cykelruten er på syv etaper

Hendes kager så ikke alene meget indbydende ud, de smagte også pragtfuldt, og vi fik juice og kaffe hertil. Efter dette skønne pitstop med kagebord, fortsatte vi vores cykeltur syd over mod vort endelig mål Drakanmöllan.

cykeltur-sverige-skaane-halland-smaalandSydøstleden er opdelt i syv etaper. Den første på 48 kilometer går fra Veksø til Tingsryd, derefter 28 kilometer til Fridafors, og herfra 32 kilometer til Korshavn.

Derefter følger 31 kilometer til Sölvesbog, yderligere 32 kilometer til Kristianstad, derefter 52 kilometer til Brösarp og til slut cirka 50 kilometer ad den sidste etape til Simrishamn.

Senest ændret Torsdag, 20 oktober 2016 13:43

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.