Meganisi er en grøn perle i det græske øhav

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Udsigten fra Esperides Resort på Meganisi. Udsigten fra Esperides Resort på Meganisi. Foto: Aage Krogsdam.

GRÆKENLAND: Hvis du vil opleve det autentiske Grækenland, er en af mulighederne den romantiske ø Meganisi, der ligger som en lille grøn perle i Det ioniske Hav cirka 100 kilometer syd for øen Korfu.

Meganisi ligger kun 15 minutter med båd fra halvøen Lefkas, og der sejles fra Nidri-halvøens største by til Meganisis hovedby Vathi med godt 1000 indbyggere.

Det er denne lille perle i det græske øhav som Primo Tours som det eneste danske rejseselskab begynder at sende gæster til i maj næste år fra Billund.

LÆS OGSÅ: Solferie i paradiset på Maldiverne

graekenland-landsby-ferie-spartohorisFlyv fra Billund til Preveza

Der flyves til den lille lufthavn Preveza på halvøen Lefkas og herfra er der knap en times bustransport til Lefkas største havneby Nidri, hvorfra der sejles med færge cirka 15 minutter til Meganisi.

Primo Tours har sikret sig indkvartering på Esperides Resort, der med sine 60 værelser ligger højt over landsbyen Spartohoris' lille havn. Ressortet har lækre værelser samt en stor restaurant med en terrasse med en smuk og betagende udsigt over havet mod øen Skorpios.

På hotellets nederste etage ligger et stort svømmebassin med en bar. Her fra bassinet og terrassen omkring det er der ligeledes en flot udsigt mod havet og fastlandet i baggrunden.

grotte-graekenland-meganisi-ferie-rejserCykler og scootere på ferieøen

På hotellet kan du leje mountainbike cykler, scootere og biler, hvis du gerne vil på opdagelse på ø-perlen. Du kan også slappe af ved poolen med en drink og ellers tage dig en dukkert i det kølende vand.

Fra hotellet arrangeres også sejlture, dels omkring øen til den største attraktion Papanikolis-grotten, hvor en græsk ubåd med en længde af 65 meter formentlig skjulte sig under 2. verdenskrig.

En anden sejltur er rundt om øen Skorpios, hvor det dog ikke er muligt at komme i land. Turbådene må dog gerne lægge til i en lille bugt, hvor der kan bades i det krystalklare vand fra en lille grus- og sandstrand.

Charmerende Grækenland

Det er nemt at komme rundt på den lille ø enten til fods, på mountainbike cykel, scooter eller i bil.

I det kuperede terræn bugter asfaltvejen sig nogle gange højt over de små vige og fjorde, og andre gange langs stranden.

Blomstrende bourgonvillaer og hibiscus, duften af citron- og appelsiner og græssende geder i olivenlundene kæler for dine sanser på rundturen.

Tre landsbyer på Meganisi

Øen har faktisk kun tre landsbyer. Den største er Vathi, som er hovedbyen, der ligger i en lille charmerende bugt; Katomeri, der ligger næsten midt på øen og så Spartohori.
Sidstnævnte ligger på øens nordvestlige hjørne cirka 200 meter oppe over vandet med en strålende udsigt mod havet og den lille hyggelige havn.

Cirka 10 minutters gang fra øens eneste ferieresort, det firestjernede hotel Esperides, ligger landsbyen Spartohori med de hyggelige smalle stenbros gader med små tavernaer, blå og gule huse omkranset af blomster i alle regnbuens farver.

Udsigt mod Onassis' ø Skorpios

Fra landsbyens udkigspunkt er der en betagende udsigt mod den blå bugt, hvor man ser fastlandet længst borte og den lille grønne ø Skorpios, som den legendariske skibsreder Aristotle Onassis købte i 1960erne.

Fra udkigspunktet går der en trappe med flere hundrede trin ned til landsbyens lille havn med nogle lystbåde samt små fiskerbåde, som de lokale fiskere benytter, når de tager ud omkring øen for at høste af havets rigdom af fisk.

Ferie ved hav og land

Fra den lille havn er der cirka seks kilometer til havnebyen ad bugtede veje, som snart løber langs stranden, snart går det opad, hvorfra der er en ypperlig udsigt ud over havet med de hvide sejl fra lystsejlere, som krydser ud og ind imellem hinanden.

Og bagved ses fastlandets grønne bjerge, der strækker sig mod himlen i soldisen mod øst.

Flere steder ligger små hyggelige strande, hvor der kan bades, andre steder små bugter, hvor lystsejlere har kastet anker, mens de nyder det stille blå vand og daser i solen på sejlbådens dæk.

friske-fisk-meganisi-graekenland-ferie-rejserVathi er græsk charme

Vathi har en charmerende og malerisk havnepromenade med små hyggelig cafeer og restauranter, der ligger lige ud til kajen lokkende med kulinariske oplevelser ikke mindst fiskeretter, hvor blæksprutter i alle afskygninger indgår.

Her på havnen fik jeg en snak med dels de mange lystsejlere, som gjorde ophold her under rundturen i det græske øhav, dels med de lokale fiskere, der enten var travlt optagede af at bøde garn eller med at losse de små fiskerbåde for friskfanget fisk.

Hele miljøet på havnen ånder fred og ro, og alle har god tid til at snakke. Ingen forhaster sig i det dejlige solfyldte efterårsvejr med næsten 30 graders varme.

God mad i Fanaria

Efter at have indtaget frokosten – lammekoteletter, som smagte skønt - på en af de hyggelige restauranter lige ud til kajen, kørte jeg videre langs kysten til den dejlige og hyggelige badestrand Fanaria.

Den ligger i en lille bugt, og den eneste restaurant har en lille forstrand med palmebladsparasoller, som tager skyggen fra den varme sol.

Selvom stranden er fyldt med grus og sten et stykke ud i vandet, skal man kun nogle meter ud, før vandet er relativt dybt, og det var skønt at få en dukkert i det krystalklare vand.

Kunst i Katometi

Efter nogle timers dasen i solen fortsatte jeg scooterturen sydpå og kom efter en lille afstikker ad en grusvej på et par kilometer igen ind på asfaltvejen og nåede landsbyen Katometi.

Det lille bysamfund ligger i et kuperet terræn mellem olivenlunde og med ganske få butikker, dog en hyggelig souvenir- og kunstbutik, hvor man kan købe lokale kunstneres værker.

Husene er bygget i traditionel ø-arkitektur, og gaderne er stenbelagte og flere steder så smalle, at to biler ikke kan passere forbi hinanden. Befolkningen er venlig og flere talte engelsk, og de virkede oprigtigt glade for de ganske få turister, som kommer på besøg.

meganisi-baad-ferie-rejserSejlads i det græske øhav

Fra Katomeri kørte jeg igen mod havnebyen Vathi – dens charme kunne jeg ikke stå for. I havnen ved den blå bugt lå adskillige lystsejlere, og jeg så også en dansk båd blandt de mange udenlandske, hvor skibsflagenes nationalitet røber deres herkomst.

Meganisi, som er det græske ord for stor ø, er i virkeligheden en meget lille ø på omkring 20 kvadratkilometer.

Men navnet hentyder til at øen er den største af en række småøer, der ligger rundt omkring halvøen Lefkas.

Grækere i 5000 år

Der er fundet spor af menneskelig beboelse, der har været på øen for mere end 5000 år siden, og den kendte græske fatter Homer har også beskrevet øen i Illiaden.
Her fortælles blandt andet, at øens befolkning var gode søfolk og handelsmænd.

Hvis du vil vide mere om den fantastiske ø og turen til Meganisi finder du det her:

www.primotours.dk
www.meganisi.gr
www.esperides-resort.gr

Senest ændret Fredag, 04 november 2016 08:55

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.