Ferie tæt på Onassis' ø Skorpios

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Onassis' dejlige ø Skorpios, der ligger tæt på Meganisi. Onassis' dejlige ø Skorpios, der ligger tæt på Meganisi. Foto: Aage Krogsdam.

GRÆKENLAND: Den meget lille ø Skorpios, der ligger mellem øen Meganissi og halvøen Lefkas, har nærmest fået stjernestatus hos grækerne. Det skyldes den legendariske skibsreder Aristotle Onassis. Han blev født i Smyrna i det nuværende Ismir, der i dag ligger i Tyrkiet. Onassis måtte sammen med sin familie flygte til Grækenland under den græsk-tyrkiske krig fra 1919-1923.

Kort tid efter flugten til Grækenland immigrerede han 17 år gammel til Argentina. Her startede han import af tobak til landet og skabte sig en formue.

LÆS OGSÅ: Meganisi er en grøn perle i det græske øhav

Onassis flytter til New York

Senere flyttede han til New York, hvor han langsomt opbyggede et skibsimperium. Han ejede en overgang 70 handelsskibe blandt andet olietankere.

Fragten af olie for de store olieselskaber lige efter 2. verdenskrig gjorde ham rig, og han blev efterhånden anset for at være en af verdens rigeste mænd.

Han var først gift med Athina Livanos og sammen fik de to børn Christina og Alexander. I 1957 indledte han en over 10-årig lang affære med den græske operasangerinde Maria Callas.

onassis-oe-graekenland-ferie-rejserOnassis køber Skorpios

I 1962 i en alder af 56 år vendte han tilbage til Grækenland og købte den lille ø Skorpios, som han lavede om til en eksklusiv luksusø, hvor datidens berømtheder kom på besøg.

Øen er formelt stadig ejet af hans barnebarn Athina, men hun solgte øen i 2013 til en nyrig kvindelig milliardærarving, men handlen er endnu ikke godkendt af den græske regering.

I dag tre år efter "købet" er øen skarpt bevogtet, og man kan ikke komme i land.

Det græske øhav

Når man sejler rundt om øen, kan man svagt skelne bygnings-værkerne fra 60'erne, tennisbaner og moler. I Onassis' tid blev øen besøgt af skuespillere, politikere, præsidenter, sportsstjerner og andre kendisser.

Blandt de prominente gæster var Kennedyfamilien, Winston Churchill, Greta Garboe, Maria Callas og mange andre af tidens berømtheder.

Efter at han havde købt øen, begyndte Onassis at opbygge sit paradis. Resten af Grækenland var stadig yderst fattigt og endnu ikke opdaget af turisterne.

Vand fra Lefkas

Infrastrukturen fungerede dårligt her i den nordlige del af Grækenland, og eksempelvis brugte Onassis et beløb, der svarede til tre gange øens pris for at lægge rindende vand ind på den store naboø Lefkas, således at han kunne trække vand ud til øen.

Øen skulle så vidt muligt være selvforsynende, og derfor var der et mindre landbrug på øen med eget bageri og mejeri. Desuden et generatoranlæg til at lave strøm og endda en skole.

Var man blandt øens 900 ansatte, skulle man have sin familie med til øen, hvor der derfor også var en stort antal boliger. Onassis havde anlagt en asfalteret vej, som gik hele øen rundt langs med kysten.

graekenland-oehav-sejlads-ferie-rejserAnkom med helikopter

Når der kom gæster til øen, blev de hentet i bil på øens helikopterlandingsplads. Onassis ville egentlig have bygget en rigtig lufthavn på naboøen, men det fik han ikke lov til af de græske myndigheder. Så han ankom oftest i helikopter til øen.

Under sejlturen rundt om øen kan man se øens væksthus, hvor der blev dyrket blomster og grøntsager. Hovedparten af træerne, planterne og blomsterne på øen i dag er bragt hertil fra andre steder på fastlandet af Onassis.

I 1962 var her næsten ingen bevoksning. Det tydeligste bygningsanlæg er den store mole på nordsiden af øen. Her lå tidligere en stribe lystyachter fortøjet, og mange berømtheder kom sejlende hertil.

Christina Onassis

Lidt oppe på øen kan man se to lysegule huse, hvor Onassis og datteren Christina boede, inden faderen giftede sig med Jackline Kennedy.

Indvendig findes den vildeste luksus med vandhaner af guld samt en overdådig rigdom af antikviteter, tæpper, malerier, og andet værdifuldt. Ved siden af husene kan skimtes fire høje lygtepæle, som omgiver øens tennisbane.

I 1964 kun året efter præsident John F. Kennedys mord, forelskede Onassis sig i hans enke Jaqueline Kennedy, og i 1968 blev de gift. Det hvide hus ved vandet ved den store mole er Jackies Taverna.

En græsk Kirke

På nordsiden af øen ses en lidt mindre kaj, der leder op til øens kirke. Onassis byggede den til brylluppet med Jackie.

Hun ankom derfor i speedbåd fra Nadir på Lefkas til denne mole og gik herfra op til kirken. I dag ligger det meste af familien begravet på øen. Sønnen Alexander døde i 1975 ved en flyulykke, og da græsk lov ikke tillader, at man begraves i en kirke, lod Onassis sin søn begrave uden for kirken – for derefter at bygge ud, så sønnens grav kom ind i kirken.

Onassis døde i 1975

Selv døde Onassis i 1975 af en muskelsygdom, og han er også begravet på øen. Datteren Christina, som hadede Jackie, købte efter faderens død hende ud af øen for 26 millioner dollars.

ferie-rejser-graekenlandChristina havde et højt forbrug af mænd, men var aldrig tilfreds med sig selv. Hun var gift fire gange. Sidste gang med den kendte, franske playboy Thierry Roussel, som hun havde mødt i Paris. Sammen fik de datteren Athina, som i dag er den eneste arving til hele Onassis formue. Christina blev i 1988 blev fundet død i et badekar efter at have taget en stor dosis sove- og nervepiller.

Athina Onassis

Onassis barnebarn Athina voksede op i Schweiz hos sin far Thierry Roussel. I 2006 blev hun gift med en brasiliansk konkurrence rytter, som hun selv. Men sidste år gik de fra hinanden efter, at han var hende utro. Athina er i dag 31 år.

Du kan komme tæt på øen med, hvis du under opholdet på Meganissis med Primo Tours tager på udflugten rundt om Skorpios. Der indgår der en picnicfrokost - som indtages ombord på båden, mens den ligger i den lille vig, hvor det er tilladt at bade. Samtidig fortæller guiden om bord hele historien om øen og Onassis, som du har læst uddrag af her.

www.primotours.dk
www.skorpios.gr

Senest ændret Mandag, 14 november 2016 18:19

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.