Pilot og købmand for Sun-Air

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Niels Sundberg er dansk luftfarts grand old man. Niels Sundberg er dansk luftfarts grand old man. Foto: Sun-Air.

I LUFTEN: En af dansk luftfarts ildsjæle holder til i Billund. Der er tale om Niels Sundberg, stifteren af luftfartsselskabet Sun-Air.

Den 68-årige forretningsmand er uddannet pilot og i sin tidligste ungdom begyndte han at handle med fly, og det udviklede sig. I dag siger han beskedent, at han er en rimelig pilot, men en god købmand.

niels-sundberg-sun-air-rejser-ferieLokale fly - globale ruter

Det viser hans karriereforløb da også, hvor han siden starten i 1978 har udviklet firmaet Sun-Air til en international virksomhed med filialer og kontorer i flere lande i verden.

I dag beskæftiger Sun-Air 230 medarbejdere. Fra en beskeden start i 1978, hvor renovering af og handel med fly var det egentlige forretningsgrundlag for Niels Sundberg, har virksomheden gennem årene ekspanderet til en betydelig operatør inden for flere felter. Bedst kendt er nok franchisesamarbejdet med British Airways, der begyndte i 1996. Det har medført, at alle ruteflyvninger sker i British Airways-regi, ligesom alle fly fremstår i British Airways-bemaling.

Ruteflyvning fra 1987

I 1987 blev selskabet et regionalt flyselskab, og i 1990 etableres firmaets første rute mellem Billund og Köln. Gennembruddet for ruteflyvning kom dog først året efter med åbningen af ruten mellem Aarhus og Oslo. Ruten viste sig at være livskraftig og bæredygtig og eksisterer den dag i dag.

Det samme gælder ruten mellem Aarhus og Stockholm Bromma, som åbnede tilbage i 1992. Andre ruter, som stadig kører i bedste velgående er Billund-Manchester-ruten, som åbnede i 1997 og Billund-Düsseldorf-ruten, der er fløjet siden 2004.

Siden 1993 har selskabet opkøbt en række serviceværksteder inden for luftfart i Danmark og udlandet blandt andet i Sydafrika. Værkstederne har siden dengang været drevet som en del af Sun-Air og har hovedfokus på områderne store flyeftersyn, landing gears, komponenter, komposit, hjul og bremser.

Flyselskab og familievirksomhed

I 2009 skiftede Sun-Airs charterafdeling navn til JoinJet med Niels Sundbergs søn Kristoffer Sundberg i spidsen. Han indtrådte i øvrigt i 2014 i selskabets direktion som første led i et generationsskifte i virksomheden. I dag har JoinJet sit eget team bestående af blandt andet charterplannere, piloter og stewardesser, som klarer alle opgaver i forbindelse med firmaets charterflyvninger.

Mens mange andre flyselskaber har skåret ned på servicen, er Sun-Air gået i den modsatte retning. Alle ydelser er inkluderet i prisen både mad, drikke og bagage.

I øjeblikket er et større byggeprojekt i gang hos Sun-Air i Billund, hvor der i løbet af foråret indvies et helt nyt hovedkvarter til firmaets mange medarbejdere. Mottoet i Sun-Air er i øvrigt "not bigger – but better".

Siden begyndelsen i 1978 har selskabet aldrig haft røde tal på bundlinjen og i det netop fremlagte regnskab for 2016 blev overskuddet knap otte millioner kroner.

Senest ændret Mandag, 20 marts 2017 07:52

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.