Flyskræk? Prøv at slå koldt vand i blodet

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Flyskræk kan afhjælpes på flere måder. Flyskræk kan afhjælpes på flere måder. FOTO: Suhyeon Choi

FLYSKRÆK UDEN GRUND: Det har aldrig været mere sikkert at flyve. Alligevel er hver sjette dansker nervøs eller bange for at sætte sig op i et fly. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har udarbejdet for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige Forsikring.

2017 var et rekordår for sikkerheden i den kommercielle flytrafik. På verdensplan var der nemlig nul dødsfald ved ulykker med kommercielle passagerfly, hvilket gør sidste år til det mest sikre år i flytrafikkens historie. I 2017 rejste ca. fire milliarder mennesker med fly, hvilket desuden gør 2017 til det år med flest passagerer nogensinde.

Men selvom det er blevet både billigere og mere sikkert at flyve, er hver sjette dansker nervøs eller bange for at rejse med fly, og 2 % har helt droppet at rejse med fly på grund af nervøsitet eller frygt.

"Sandheden er, at rigtig mange kæmper med nervøsitet og frygt, når de sætter sig op i et fly. Der er heldigvis en række ting, man selv kan gøre, hvis man vil sin frygt til livs. Vi ved, fra de psykologer vi arbejder sammen med, at små ting kan gøre en stor forskel," siger Dan Kjølhede Laursen, direktør i Gouda Rejseforsikring.

LÆS OGSÅ: Gåde råd til flyrejsen

Vi ved ikke, hvad der er normalt i et fly

Undersøgelsen viser også, at næsten hver 10. dansker har oplevet situationer ombord på fly, som de anså for farlige. Som passager ved vi dog langt fra altid, om der reelt er fare på færde, eller om der er tale om normale situationer så højt oppe.

"Det er vigtigt at huske, at hvis der er det mindste galt med flyet, som kan påvirke sikkerheden, så vil passagererne altid få besked. Hvis personalet finder fejl før en afgang, vil flyet slet ikke blive sendt afsted. Fokus på sikkerheden er så stor på flyene, at man med tryghed kan stige ombord," siger Dan Kjølhede Laursen.

Sådan håndterer du nervøsitet i et fly:

- Kig på personalet i flyet. Virker de rolige, har du ikke grund til bekymring.
- Åndedrætsøvelser. Hvis du kan styre dit åndedræt, er det lettere at afspænde og dermed undgå at gå i panik.
- Skaf dig viden om flyvning. Når du først har indsigt i, hvordan det fungerer, kan du bedre overbevise dig selv om, at risikoen for uheld er minimal.
- Sørg for, at du har noget, eksempelvis en bog eller et magasin, som kan distrahere fra flyveturen.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.