Den grønne ø Irland

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

FLERE GÆSTER ØNSKES: Den grønne ø Irland vil gerne have flere turister til republikken. Forleden var Irlands Turistkontor sammen med knap en snes turoperatører, repræsentanter for attraktioner og hoteller m.v. på charmeoffensiv i København. Ved en workshop på hotel Radisson Blue Royal underholdtes om den smukke ø og om de mange muligheder for gæsterne. På øen er der da også masser at se og opleve.

Hovedstaden Dublin har godt 1 million indbyggere, og det er næsten en tredjedel af landets samlede befolkning på 4.6 millioner. Byen ligger i en halvmåneformet bugt omkranset af grønne bakker. Det er næsten som en by midt i bondelandet, der strækker sig i kiler helt ind til hjertet af byen, hvor floden Liffey dovent skvulper afsted for at sende sine ferske vande ud i bugten.

Vikingerne

Som noget af det nyeste har man i den historiske Synod Hall i Christ Church indrettet et helt vikingeunivers under navnet Dublinia, hvor gæsterne kan se og høre om vikingerne. Selv om vore forfædre ikke overalt har et godt ry, så er det ikke hele sandheden om vikingerne, der både var dygtige handelsfolk, sejlere og krigere. I følge den irske historie kom de første vikinger til øen i 890. Vikingerne efterlod deres spor overalt, og danske navne findes mange steder.
Vikingerne grundlagde flere byer, blandt andet hovedstaden Dublin, samt Cork, Limerick og Waterford. Vikingerne formåede dog ikke at påvirke irernes kristne tro. De var blevet omvendt til kristendommen allerede i det 5. århundrede e.Kr. af St. Patrick.

I byens hovedstad Dublin åbner til sommer en helt ny spændende attraktion, idet en gruppe investorer er i gang med byggeriet af et whiskydestilleri ved navn The Dublin Liberties Distillery i en ældgammel bygning i centrum af Dublin. Byggeprisen er et tocifret millionbeløb i Euro. Destilleriet bliver ikke alene et produktionssted men også et sted, hvor der bliver rundvisning, så gæsterne kan se hele produktionsforløbet ved whiskyfremstillingen.

Ud over disse to attraktioner i Dublin er der andre interessante attraktioner på øen. Her skal kort nævnes drypstenshulerne Doolin Cave, der ligger i den vestlige del af Irland ikke langt fra kysten med de op til 200 meter høje kalkstensklitter Cliffs of Moher. Området blev dannet for millioner af år siden.

GalwayBillede 2

En spændende by er Galway, der ligger ved en lille bugt ud mod Atlanterhavet. Her er farvestrålende huse og brostensbelagte gader. Galway har omkring 75.000 indbyggere, og at der er tale om en universitetsby ses tydeligt i bybilledet, hvor der er masser af unge mennesker, som flittigt besøger byens utallige pubber. Du må ikke snyde sig selv for en byvandring i denne by. Begynd ved Eyre Square parken, der er omgivet af imponerende 1800-tals-bygninger. Byens gamle retsbygning er en ombygning af et munkekloster fra middelalderen. Ikke langt herfra ligger Salmon Weir Bridge, hvor stimer af laks hvert forår forcerer Corrib-flodens strømme for at gyde længere oppe ad floden. I den gamle by ligger også den bastante katedral, der blev bygget i 1965 og dermed er en af Europas yngste af sin art. Som en del af den gamle bymur ligger Den Spanske Bue fra 1500-tallet. Er du sportsfisker, er der mulighed for at fange laks i Irlands længste flod Shannon, der på en strækning af godt 370 km snor sig mellem et utal af søer og bakker, og hvor hver en krumning og indsnævring af floden er kranset af siv og gule sværdliljer, mens de grønne nuancer også er overvældende. Flere steder langs floden kan man mod betaling få lov at fiske laks.
Et pub-besøg er naturligvis også et must, når man er i Irland. De ligger overalt både på landet og i byerne. Ude på landet fungerer pubben også som købmandsbutik eller posthus, og indehaveren er måske landmand eller bedemand.

Fakta boks Irland

Republik siden 1921
4.6 mio. indbygger
Hovedstad Dublin 1.2 mio. indbyggere.
Daglige fly mellem Dublin og København
Færger mellem England og Irland
Hurtigste 1½ time
Færger mellem Irland og Frankrig
Venstrekørsel
www.tourismireland.com

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.