Sådan bruger du betalingskortet med omhu på ferien

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Vær opmærksom på dit betalingskort på ferien. Vær opmærksom på dit betalingskort på ferien.

Med lidt omhu kan man på sin ferie undgå de værste faldgruber, når man svinger med betalingskortet.

Feriesæsonen er gået i gang, og før vi får set os om, står mange danskere i udlandet klar til at nyde deres ferie. Inden man tager afsted, kan det dog være en god idé at ofre lidt opmærksomhed på sine kort, så man undgår at havne i en uønsket situation på ferien. For opstår der problemer med ens betalingskort, kan man pludselig blive meget hjælpeløs.

Nets har derfor samlet en håndfuld gode råd til, hvordan man passer på sit betalingskort på ferien.

Før du tager afsted

Hav flere betalingskort med
Det er en god idé at have et alternativt betalingsmiddel med, hvis man mister sit kort, får det stjålet eller spærret. Det anbefales derfor, at man har et ekstra betalingskort, fordi det er nemmest at have med at gøre.

Få styr på kortbetingelserne inden afrejse
Kortbetingelserne kan variere fra kortudsteder til kortudsteder og fra korttype til korttype, så det er klogt på forhånd at sætte sig ind i, hvor høj kortets beløbsgrænse er, hvad det koster at hæve på kortet osv.

Tjek udløbsdato
Man bør kontrollere udløbsdato på sit kort i god tid, inden man rejser. På den måde kan man være sikker på, at kortet kan bruges under hele rejsen.

Del evt. ferieplanerne med din bank eller kortudsteder
Skal man være på ferie i længere tid, eller forventer man at have et atypisk forbrug på sit kort, kan det være godt at informere banken eller kortudsteder om ferieplanerne. Oplys for eksempel kontaktinformationer, hvis der skulle opstå en situation, hvor banken har behov for at komme i kontakt med dig.

Stadig flere banker anvender 'geo-blokering', der gør det muligt for kortholderen at lukke ned for brug af betalingskortet i områder, man ved, man ikke vil befinde sig, via sin netbank/mobilbank.

Nyt kort? Husk at opdatere dine kortoplysninger
Hvis man har fået nyt kort, bør man overveje, om man har indgået i abonnementer, hvor betalingen sker via ens betalingskort. Ønsker man, at disse betalinger fortsat skal ske automatisk via ens betalingskort, skal man huske at opdatere sine kortoplysninger på alle abonnementer. I forbindelse med ferien gælder det særligt, hvis man skal krydse broerne (Øresund eller Storebælt), hvor ens Brobizz ikke virker, hvis kortoplysningerne ikke er opdaterede.

LÆS OGSÅ: Pas på med at tjekke arbejdsmailen i ferien

Mens du rejser

Pas på PIN-koden
Nøjagtigt som herhjemme gælder det også i udlandet om at holde et vågent øje med omgivelserne, når man taster sin PIN-kode. Hold hånden hen over tastaturet, når koden tastes.

Slip ikke kortet af syne
Ligesom man skal være varsom med at beskytte PIN-koden, skal man så vidt muligt heller ikke slippe kortet af syne i forbindelse med betalinger. Nets anbefaler også, at man jævnligt kontrollerer, at man ikke har mistet sine kort.

Bevar ikke alle kort i pungen
Kort skal opbevares med samme påpasselighed som kontanter, pas, sygesikringsbevis og lignende. Pas derfor på med at have dine kort det samme sted.

Kontrollér kvittering
Man bør kontrollere sine kvitteringer og sørge for, at de altid er udfyldt, før man skriver under. Gem kopier af alle kvitteringer og automatudtræk, så man kan tjekke sin konto efter endt rejse.
Vær klar til at blokere kortet

Skulle man være så uheldig, at man mister sit kort, eller mistænker man, at det bliver misbrugt, skal man reagere med det samme. Kontakt hurtigst muligt din bank/kortudsteder. Uden for bankens åbningstid kan man kontakte Nets på telefon: 44 89 29 29 (Dankort, Visa/Dankort, Visa Elektron) eller 44 89 27 50 (MasterCard, Maestro og American Express).

Kend dit maxbeløb
På Visa/Dankort kan man ved udenlandske betalinger kun bruge 25.000 kroner i løbet af 30 dage - både i hæveautomater og som betalinger. Bliver beløbsgrænsen overskredet, vil kortet blive afvist. Bliver man ramt af denne grænse, kan man kontakte sin bank, som måske kan hjælpe, så man fortsat kan betale med kortet. Desuden kan man højst hæve 2.000 kr. om dagen på sit Visa/Dankort i kontantautomater.
Det kan være dyrt at betale i danske kroner

Når man er i udlandet, bliver man nogle gange tilbudt at betale i danske kroner, når man bruger sit kort. Man skal dog være opmærksom på, at det faktisk kan være dyrere at gøre dette end at betale i den lokale valuta. Fordelen er dog, at man med det samme ved, hvad man har brugt og slipper for at regne om.

Når du er vendt hjem

Hold øje med kontoen
Gem kvitteringerne og hold lidt ekstra øje med kontoen, når du er kommet hjem. Stemmer transaktionerne ikke med det, som man har brugt, skal man øjeblikkeligt gøre indsigelse over for sin bank eller kortudsteder.

Senest ændret Tirsdag, 14 august 2018 14:10

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.