En polarforskers udsigt til Grønland

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
En polarforskers udsigt til Grønland FOTO: Rikke Andreassen

EN GRØNLANDSFARERS HISTORIE: Vi på redaktionen er meget Danmarks-fornøjede og elsker at komme rundt i det smukke rige. Hundested kan noget særligt.

Regionen Halsnæs er måske ikke den mest kendte af de danske regioner men af os særligt elsket. Hundested har undergået en sand forvandling de seneste ti år og lokker med et charmerende havnemiljø, gode restauranter, en skøn naturlegeplads, hvide strande og ikke mindst Knud Rasmussens Hus. Den gamle polarforskers hus ligger dog ikke ved havnen men ganske tæt på. Den Grønlands-elskende forsker havde nemlig sit sommerhus i et storslået landskab i Hundesteds nordvestlige udkant, ikke langt fra Spodsbjerg Fyr. Fra den ca. 25.000 m2 store grund er der overalt frit udsyn over Kattegat, og polarforskeren med kvindetække kunne næsten se Grønland i klart vejr. Og dog. I klart vejr kan man se både til Rørvig og Hesselø fra hans hus, og området er i det hele taget indtagende og ganske smukt. Man kan godt forstå, at Knud Rasmussen befandt sig godt her.

Hvem var han?

billede 2Knud Rasmussen blev født i Jakobshavn (Ilulissat) i Grønland den 7. juni 1879. Hans far var sprogforsker og præst Christian Rasmussen og hans mor grønlandsk fødte Lovise Rasmussen. Knud Rasmussen fik altså Grønland ind med modermælken, og fascinationen og kærligheden til sneriget slap ham aldrig. Drengen voksede op i Jakobshavn og gik i skole her, til han var 12 år. Vennerne var grønlændere og gennem dem blev han introduceret til det grønlandske sprog og kulturen og tog det hele til sig. Knud blev også ferm til at håndtere både jagtvåben, kajak og hundeslæde – færdigheder, som han fik hårdt brug for på sine mange, lange ekspeditioner til Grønland.

Knud Rasmussens Hus i Hundested er ikke bare smukt beliggende med udsigt over Kattegat. Det er også meget smukt indenfor med det mørke træ, de gamle møbler, hyggelige billeder fra gammel tid på væggene, - og isbjørnetæpper. Man kan også se hans gamle skrivemaskine. Man forstår mandens kærlighed til ikke bare stedet men også huset, hvor han tit sad og arbejdede i fred og ro – og i smukke omgivelser.

Terrænet omkring huset er kuperet. En trappe giver mulighed for at komme ned ad den stejle skrænt og ned på stranden. På et højere punkt end selve huset blev der i 1936 rejst en mindevarde for Knud Rasmussen. Stenene til varden kommer fra forskellige lokaliteter i Grønland. Endnu nogle skridt længere oppe ligger Spodsbjerg og den nedlagte fyrmesterbolig, som i dag anvendes til skiftende udstillinger.

Senest ændret Mandag, 16 juli 2018 06:36

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.