Moesgaard, Grauballemanden og Mongoliets nomader

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Moesgaard, Grauballemanden og Mongoliets nomader FOTOS: Simon Christensen / Moesgaard Museum

GAMLE FUND OG NYE UDSTILLINGER: Da en rød hårtop i 1952 dukkede frem under tørvegravning i Nebelgaard Mose vest for Aarhus, vakte det stor opmærksomhed. Det var Grauballemanden, der dukkede frem fra mosen, og den dag i dag er vi begejstrede for fundet. Moesgaard i Aarhus har dog andet og mere på menuen end mosefundet. Næste udstilling er f. eks. tilegnet Djengis Kahn og nomaderne på de mongolske stepper.

Da man gravede Grauballemanden fri af mosen, viste det sig til alles store forbavselse, at der var tale om et 2000 år gammelt menneske. Fundets helt særlige bevaringsgrad har gjort det muligt at studere alt lige fra Grauballemandens hud, hår, tænder og krop til hans sidste måltid og omstændighederne omkring hans død.

Forklaringen på Grauballemandens død kan være, at han blev skænket som en gave til guderne i mosens dyb, men der har siden han blev fundet og frem til i dag været mange forskellige udlægninger af, hvorfor han gik bort. Han er absolut et besøg værd, og det er hele det smukke Moesgaard i øvrigt også.

LÆS OGSÅ: Den nære ferie i Danmark hitter

Også Evolutions Trappen i foyeren er et interessant studie med meget vellignende og mennesketro skikkelser fra en svunden og anden tid.
Den forestående påske har meget godt på programmet.

Evolutionens trappe

Mongoliets nomader

Hvad bliver det næste helt vilde? Moesgaard Museum åbner den 19. juni en særudstilling om Djengis Khan og nomaderne på de mongolske stepper. De mongolske nomader prægede i mere end tusind år kontakten mellem øst og vest både gennem krigeriske ekspansioner og gennem kontrol med handelsveje over stepper og på tværs af ørkenområder.

Historien om Djengis Khan og de hærgende horder, som gennem effektiv krigsførelse skabte grundlaget for verdenshistoriens største rige, er velkendt for mange. Lederen fra de mongolske stepper fik med sine voldsomme erobringer i starten af 1200-tallet skabt et kejserdømme, der strakte sig fra Kina i øst til det nuværende østlige Europa.

Særudstillingen "På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader" former sig som en rejse med de mongolske nomader og deres dyreflokke. Man vil opleve et liv i evig bevægelse, hvor Djengis Khan er til stede både som historisk helt og i personificeringen af drømmen om et forenet folk. I det tørre bælte af stepper, ørken og bjergområder har nomaderne fundet en måde at overleve på, hvor de binder verden sammen under bagende sol, isnende kulde og gennem landskaber med få veje.

LÆS OGSÅ: Romertal

Udstillingen viser fornemme indlån fra udlandet bl.a. genstande fra Djengis Khans tid og mange unikke genstande, som danske ekspeditioner har hjembragt gennem tiden. Blandt andet fra de ekspeditioner, som den danske ekspeditionsleder Henning Haslund-Christensen gennemførte i 1930'erne. Dansk nomadeforskning placerer sig som en af de helt store indsatser i international antropologi, og adskillige ekspeditioner har resulteret i righoldige samlinger både på Moesgaard Museum og på Nationalmuseet.

Udstillingen "På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader" udvikles af Moesgaard Museum i samarbejde med Nationalmuseet og vises på Moesgaard fra 19. juni til 14. april 2019, hvorefter den skal vises i Nationalmuseets Egmonthal.

Senest ændret Mandag, 16 juli 2018 06:32

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.