Julens ædegilde koster hunde livet

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Nu kommer eftervirkningerne efter julens udskejelser. Nu kommer eftervirkningerne efter julens udskejelser. Foto: AniCura Københavns Dyrehospital.

HUNDE: Her tre-fire uger efter julens voldsomme ædegilder, får en del hunde voldsomme og nogle gange dødelige inflammationer i indvoldene.

Det skyldes, at det ikke kun er os mennesker, der spiser for fedt i julen - det gør vores kæledyr også.

Den fede mad giver både hunde og katte alvorlige betændelser i indvoldene, og det er slet ikke så ualmindeligt, at de må aflives, lyder det fra AniCura Københavns Dyrehospital.

Voldsomme smerter

Hver dag får dyrehospitalet hunde og nogle få katte ind med meget voldsomme og meget smertefulde maveinfektioner.

mad-skaal-hund- Når dyrene kommer ind, har de haft ondt i mange dage, og enkelte dyr står ganske enkelt ikke til at redde. Dyrene lider af fremskreden pancreatitis, hvilket vil sige betændelse i bugspytkirtlen, siger Jens Eslau, der er adm. direktør hos AniCura Københavns Dyrehospital.

Tilstanden bevirker, at hundene simpelthen går i chok og dør, fordi betændelsen opløser bugspytkirtlen og senere indvoldene, hvis de ikke behandles hurtigt.

Behandlingen består af væskebehandling og en afmålt blanding af tørfoder, der kædes sammen med smertedæmpende medicin.

Bugspytkirtlen nedbrydes

Bugspytkirtlen sørger for at producere nogle kraftige enzymer til at nedbryde den mad, som dyrene indtager. Nøjagtig, som hos os mennesker.

Men hvis enzymerne aktiveres for hurtigt - ved fed mad - så ender de med at nedbyde bugspytkirtlen i stedet for maden. Det giver inflammation i bughulen, og selvom hunden skulle overleve dette, kan det føre til kronisk pancreatitis.

- Får ens hund eller kat symptomer på betændelse i bugspytkirtlen eller i maveregionen, er det vigtigt, at man hurtigt får dyret undersøgt hos sin dyrlæge. Ikke bare skåner man dyret for flere smerter eller en aflivning. Man reducerer også risikoen for, at det pådrager sig en kronisk lidelse, der kræver livslang, dyr behandling, siger Jens Eslau.

Fem symptomer på mavebetændelse

1. Hunden kan have diarré og kaster op

2. Hunden vånder sig, når du rør den, og har smerter i bughulen

3. Måske ligger hunden foroverbøjet med forpoterne strakt frem, overkroppen er på jorden, mens bagbenene står normalt

4. Din hund vil ikke spise og er apatisk

5. Din hund har feber og går evt. i chok.

Senest ændret Mandag, 26 januar 2015 11:19

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.