Ugifte boligejere gambler

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Hvis man ikke vælger at blive gift, bør man overveje en samejekontrakt. Hvis man ikke vælger at blive gift, bør man overveje en samejekontrakt. Foto: Advodan.

JURA: Når kærligheden rammer ned, så er alt dejligt og skønt. Ja, man får jo helt lyst til at flytte sammen. Men hvis kærligheden falmer, er der ingen hjælp at hente i lovgivningen, når der skal deles.

En lang og opslidende konflikt kan være resultatet, da ugifte i modsætningen til gifte par, der køber hus, ikke er dækket af nogen regler i det tilfælde, hvor de ikke vil eje boligen sammen mere.

- Nogle gange går det helt i hårdknude, og i de tilfælde kan den ene part bevidst modarbejde den anden ved at nægte at samarbejde eller deltage i noget som helst. Det kræver for eksempel en underskrift fra begge parter, før boligen kan sættes til salg, siger Kristina Søgaard.

Når parforholdet slutter

Hun er advokat hos ADVODAN i Billund, og har set en del sørgelige skæbner. Mange par kan simpelthen ikke blive enige om, hvad der skal ske med deres fælles bolig, efter at forholdet er slut.

- I de værste tilfælde hænger man på det fælles boligkøb i flere år, og i yderste konsekvens kan en tvangsauktion være den eneste løsning på at komme ud af et sådant sameje. Og en tvangsauktion vil altid medføre ekstra store omkostninger.

kristina-soegaard-advodanLav en samejekontrakt

For mange kan en såkaldt samejekontrakt være en god løsning. Den regulerer i detaljer, hvordan man på en ordentlig måde kommer ud af et sameje.

Det kan for eksempel være ved at boligen sælges, eller ved at en af de to parter overtager huset. Hvordan, det hele skal ske, er reguleret nøje i kontrakten.

Eksempelvis kan det være skrevet, at to uvildige ejendomsmæglere skal se og vurdere boligen med henblik på at finde den rigtige pris.

- Samejekontrakten er også god at have i de tilfælde, hvor den ene part har betalt flere penge end den anden, da boligen blev købt. Uden en samejekontrakt skal man nemlig dele overskuddet ligeligt i forbindelse med et salg, siger Kristina Søgaard.

En samejekontrakt sikrer:

• At der er klarhed over, hvordan I kommer ud af samejet
• At I ikke er tvunget til ligedeling af overskuddet ved et salg
• At den ene part selv kan underskrive alle dokumenter
• At der er mulighed for, at den ene part kan overtage boligen

Senest ændret Tirsdag, 28 april 2015 09:16

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.