Museum i Lund genåbnet

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Skissarnas Museum er en smuk oplevelse - tæt på København. Skissarnas Museum er en smuk oplevelse - tæt på København. Foto: Johan Persson, Skissernas Museum.

LUND: Det verdensberømte museum, Skissernas Museum, i Lund, har i vinter undergået en omfattende udbygning. Og dørene er netop åbnet for offentligheden.

Lokalerne er blevet kraftigt udvidet og forbedret, og foyer, museumsbutik og restaurant er blandt nyskabelserne. Herudover er den tidligere gårdsplads blevet omdannet til et stort åbent rum til kreative udstillinger og møder.

I forbindelse med den historiske genåbning, hvor det svenske kongepar deltog, vises både de store ikoniske, permanente udstillinger og fire nye separatudstillinger.

Fire separatudstillinger

De fire separatudstillinger gælder følgende kunstnere: Swoon, Charlotte von Poehl, Andreas Eriksson og Elding Oscarson, hvor sidstnævnte er blandt de toneangivende arkitekter, der har slået stregerne til museets udbygning.

Museet ligger i tilknytning til Lunds Universitet. "Skissernas Museum - Museum of Artistic Process and Public Art", som museet retteligt hedder, har et bredt fokus blandt andet på den kunstneriske skabelsesproces, og man finder verdens største samling af skitser, modeller og modeller af svensk og international offentlig kunst her.

Henry Moore

Museet huser skitser fra store, internationale kunstnere som Henri Matisse, Sonia Delaunay, Henry Moore og Fernand Léger, og herudover er der tale om en af Europas førende samlinger af skitser af den farverige, mexicanske maler, Diego Rivera og David Alfaro Siqueiros.

I den svenske hal vises værker af Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald og Siri Derkert og nutidige kunstnere som Linn Fernström, Gerhard Nordström og Matthias van Arkel.

Bag en af de fire nye separatudstillinger står således den amerikanske gadekunstner Swoon, hvis rigtige navn er Caledonia Curry. De første kunstværker blev skabt i industriområdet i Brooklyn og på Manhattan tilbage i 1990'erne, og til Skissernas Museum har Swoon skabt et stort kunstværk til en hel væg baseret på møder med flygtninge i Malmø i 2016.

Kunstner fra Paris

Den Paris-baserede Charlotte von Poehl har også aflagt hyppige besøg på Skissernas Museum for at studere skitser, kunstneres breve og arkivmateriale.

Notater fra disse besøg er grundlaget for kunstværket "The Notepiece", der kan beskrives som en poetisk undersøgelse af museets tilblivelse og historie.

Udstillingen præsenterer også for første gang hendes nye arbejdsområde ved navn "Krystaller", hvor mere end 500 forskellige krystaller fra gamle lysekroner hænger sammen i en slags skyer i et af museets store vinduespartier.

Svensk kunstner

I to år har en af Sveriges mest berømte kunstnere, Andreas Eriksson, arbejdet med sit store maleri af hovedindgangen til Nya Karolinska Solna.

Her er tyve små malerier i akryl på lærred udført parallelt med det store arbejde.

Og naturligvis er der også en udstilling, hvor skabelsesprocessen af udvidelsen af museet kan opleves.
I forbindelse med museets åbning er mere end 30.000 museumsgenstande blevet digitaliseret.

Se mere: www.skissernasmuseum.lu.se.

Senest ændret Mandag, 06 marts 2017 09:15

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.