Julehygge på Tadre Mølle

Udgivet i Kultur og underholdning
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
FOTO: Aage Krogsdam FOTO: Aage Krogsdam

GAMMELDAGS JULEHYGGE: Da vi kommer ind på gårdspladsen, der er omgivet af fire huse på Møllegården, bliver vi mødt af duften af gløgg, æbleskiver og pandekager. Desuden er der duften af gran fra fine juletræer - nordmannsgran, der står langs muren af den ene af de stråtækte længer.

Vi er til julemarked på Tadre Mølle, der ligger lige uden for en stor skov i et kuperet terræn i Elverdamsdalen. Dalen indgår som en del af Nationalparken Skjoldungerne i området ved Roskilde, Lejre og Hvalsø. Møllen ligger lige ved Aastrup Gods nær Hvalsø og Tølløse.

Billede-MølleMøllen ligger ved den kraftigt strømmende Tadre bæk, som over en strækning på tre en halv kilometer har skabt god faldhøjde til møllehjulet, således at det kan trække den store kværn. Tadre Mølle er den eneste tilbageværende af 13 møller i ådalen. Den fungerer stadig som for flere hundrede år siden og maler mel til brød, som kan købes på stedet. Det menes, at der har ligget en vandmølle på stedet siden 1300-tallet.

Igennem en årrække har en række frivillige med tilknytning til møllen arrangeret julemarked i de hyggelige omgivelser til møllen, som blev opført i 1840 og overtaget af staten i 1986. I dag ejes den af Naturstyrelsen.

Bygningerne samt arealerne omkring den gamle mølle er lejet af Roskilde Museum, mens den selvejende institution Tadre Mølles Venner, der blev oprettet i 1978, driver stedet ved hjælp af frivillige. De frivillige tager sig af vedligeholdelsen af møllen og står for en lang række arrangementer året rundt. Herunder julemarkedet.

I den tidligere svinestald er der indrettet to rum, hvor der er marked med en lang række husflidsarbejder med julehyggeting. Julemarkedet er kun åbent en gang årligt, nemlig den første søndag i december, hvor besøgende kommer fra nær og fjern, omkring 1000 mennesker, så her er trængsel i den lille møllegård.

Igennem mange år boede og drev Marie Hansen møllen, og det var hende, der tog initiativ til at få bygninger og området på cirka 10 hektar fredet i 1956. Mølle Marie som hun blev kaldt, var kendt i området for sin drift af det hyggelige sted og for det gode brød fra møllen, hvor hun var aktiv lige til sin død i 2002. Hun blev 100 år, fem måneder og 20 dage.

I stuehuset er der indrettet et lille museum, hvor man kan se ikke mindst Mølle Maries køkken med det gamle komfur, som hun brugte til sin til død. Hun boede her i mere end 70 år. I stuen er der indrettet en café, hvor man kan købe smørrebrød, te, kaffe, vand og naturligvis også gløgg og æbleskiver. I to andre bygninger på møllegården kan gæsterne desuden købe pandekager og kager samt gløgg, kaffe, te med videre. Desuden sælges hjemmerøget charcuteri og brød bagt af mel fra møllen.

Billede-andDer er også tænkt på børnene, idet der i den gamle hestestald er indrettet båse til tre får, to heste og en gås til stor glæde for de besøgende børn.
Dagen igennem kan gæsterne komme på en kort køretur i skoven i en festlig julepyntet vogn trukket af tre heste.

Møllen er med det gamle mølleri samt de forskellige mindestuer, have og de omkringliggende skovarealer åbent det meste af året, og de frivillige er opdelt i forskellige grupper, der tager sig af at servicere de mange årlige gæster. Der er et caféhold, der betjener de besøgende med kaffe, kage og salg af billetter. Et havehold vedligeholder og passer haverne med blomster, grøntsager og urter. Et håndværkerhold udfører professionel restaurering og vedligeholdelsesarbejde på hele ejendommen.

Tadre Mølle er et yndet udflugtsmål og har en naturlejrplads, som især bruges af lejrskoler i sommerhalvåret. Derudover afholdes markeder og temadage i samarbejde med blandt andet Tadre Mølles Venner. Et spændende sted, som er et besøg værd.

Senest ændret Torsdag, 14 december 2017 14:37

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.