Samsø er Danmarks køkkenhave

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(3 bedømmelser)
Samsø er Danmarks grønne have, men øen er også en kultur- og naturperle. Samsø er Danmarks grønne have, men øen er også en kultur- og naturperle. Foto: Susanne Hesseldal.

FRISK GRØNT: Øen Samsø er et sandt overflødigshorn af grøntsager, frugter og bær og er ikke mindst kendt og berømt for sine kartofler, Samsø kartoflerne.

Det hele begyndte da den københavnske overklasse i slutningen af 1800-tallet tog på ferie på Samsø og faldt for de gode velsmagende kartofler.

Omkring år 1900 blev produktionen så småt sat i system, og den kendte kartoffelsort Sydens Dronning blev det store flagskib blandt samsøkartoflerne.

Danmarks Grønne baghave

Siden har kartoflen gået sin sejrsgang landet over. Inden for de seneste 10-15 år har Samsøs landmænd samtidig set mulighederne for, at øen kunne blive Danmarks grønne baghave ved at producere en lang række grøntsager og specialprodukter udover kartoflen.

Den har fået følgeskab af blandt andre jordbær, rosenkål, selleri, gulerod, jordskokker og græskar.

Ligeledes er en lang række specialprodukter som hyldeblomstgastrik, syltede agurker, rødbeder, marmelade, forskellige frugtsnapse som figensnapse sammen med gode opskrifter kommet på hylderne.

Økologi på Samsø

En lille del af ovennævnte produkter produceres som økologiske, og som dansk forbruger er man, når man køber grønt fra Samsø, med til at formindske Co2 udledningen, idet danske producerede produkter ikke skal sendes over lange afstande.

Desuden tilbydes friske varer løbende, fordi Samsø ligger midt i kongeriget, og derfor er transporttiden meget kort fra producent til butik eller direkte hjem til forbrugerne.

samsoe-snaps-drikGrønne produkter fra Samsø

Den største producent af kartofler og andre grøntsager fra Samsø er "Samsøgrønt A/S" og brdr. Kjeldahl, der blev grundlagt i slutningen af 90erne med hovedvægt på kartofler. Men siden er andre grøntsager kommet til.

I kølvandet på de mere traditionelle produkter af frugt, grøntsager og kartofler, har flere og flere samske ildsjæle de senere år udviklet specialprodukter lige fra hyldeblomstgastrik til tomatchutney.

Samsøbær producerer en lang række bær og frugtprodukter, og Samsø Aperitif har specialiseret sig i at fremstille snapse og likører af blåbær, brombær, hyben, skovbær, solbær, hasselnødder, æbler og figner. Trolleborg Konserves Fabrik, Samsø Landkøkken er også med i billedet af Samsø som fødevareproducent.

samsoe-rum-and-rooms-restaurantMad med gode råvarer

Desuden har en lang række hoteller og restauranter slået sig op på Samsø som kulinariske perler, hvor der satses på de mange lokale råvarer øen kan præsterer.

Skal man overnatte er der en god mulighed for det på det anderledes og meget flotte hotel Rum og Rooms i Brundby, og ligeledes på gourmetrestauranten SAK i Brundby får man udsøgte retter af høj kvalitet, hvor køkkenchefen Henrik Anesen tryller i køkkenet.

Alt dette tilført en række kulturhistoriske oplevelser på den skønne ø gør et ophold på Samsø til en sand oplevelse.

Senest ændret Mandag, 24 august 2015 06:51

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.