Styr varmen bedre i den kolde tid

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Det kan godt betale sig at tænke sig om, når det gælder opvarmning i den kolde tid. Det kan godt betale sig at tænke sig om, når det gælder opvarmning i den kolde tid. Foto: NRGi.

ENERGI: Når kulden bider sig fast, skal der tændes for varmen. Uanset, hvilken energiform man har - brændeovn, radiator eller varmepumpe - vil der altid være fordele og ulemper. Energiselskabet NRGi har derfor lavet en lille guide.

Ifølge NRGi bruger vi hele 40 procent af årets varmeforbrug i vintermånederne, så man kan roligt sige at varme- og elmåler arbejder på højtryk.

Billig fjernvarme

Den mest almindelige forsyningskilde er fjernvarmen, der tilmed er billig. Her forsynes man med varmen udefra, og det eneste man skal gøre er at skrue op eller ned for varmen.

Varmen er pålidelig, uden lugtgener og så er man fri for skorstensfejning. Der er heller ikke noget eftersyn af fyr eller varmepumpe. Omvendt er man naturligvis afhængig af varmeforsyningen. Der skal betales målerleje og rumafgift.

Fjernvarmen er som hovedregel billig, men prisen varierer fra sted til sted. Den omtrentlige udgift til varmen for et parcelhus på 140 kvadratmeter er omkring 5.800-7.800 kroner.

Spareråd: Det er altid en fordel at have termostaterne på samme niveau i alle rum, der skal opvarmes. De rum, der skal være uden varme, skal holdes lukket. Når man lufter ud, bør man slukke for termostaterne.

Ikke alle har mulighed for at blive tilsluttet fjernvarmenettet.

Varmepumpe

Et rigtigt godt alternativ til fjernvarmen er varmepumpen. Varmepumpen fungerer ved at pumpen overfører energi fra luften eller jorden til anlægget i huset.

Med en varmepumpe er man uafhængig af den kollektive varmeforsyning, men man er naturligvis afhængig af el, fordi pumpen bruger strøm.

Støjen fra en varmepumpe er højere end fra fjernvarme, og så fylder selve pumpen en del. Der er to typer varmepumper - luft til luft eller luft til vand. Den første er et godt supplement, hvis man har brændeoven.

Har man varmepumpe, får man nedslag i elprisen. Dermed kan det være den bedste og billigste løsning. En varmepumpe skal have et årligt eftersyn.

Den anslåede udgift for denne løsning er for et 140 kvadratmeter stort parcelhus omkring 5.800-7.800 kroner.

Et godt spareråd: Indstil pumpen til den korrekte varmekurve. Tal med teknikeren ved det årlige eftersyn.

Brændeovnen

Når vinden rusker, regnen falder eller sneen daler, så er der ikke noget mere hyggeligt end at tænde op i brændeovnen.

En brændeovn giver en høj varme lokalt og hurtigt. Ulempen er, at varmen kan være svær at fordele i huset. Derfor er det fornuftigt at supplere en brændeovn med en varmepumpe for at opvarme boligen. Det kan desuden være svært at styre varmen, og så kan en brændeovn give lugtgener og sviner.

Cirka udgift til et parcelhus på 140 kvadratmeter - naturligvis afhængig af om der er andre varmekilder, og om den bruges ofte - typisk mellem 1.500-2.000 kroner.

Spareråd: Hvis brændeovnen er en ældre type, så skift den ud hurtigt. De nye er betydeligt mere effektive og forurener mindre.

Den dyre elvarme

Mange ferieboliger og nogle helårsboliger er uden adgang til fjernvarme. Her kan man bruge strøm til opvarmning ved hjælp af el-radiatorer eller gulvarme.

Elvarme fylder ikke meget, og huset kan hurtigt varmes op.

Det er billigt at installere elvarme, men det er den dyreste opvarmningsform i drift. Derfor kan det faktisk ofte betale sig at få den udskiftet.

Den omtrentlige udgift til et 140 kvadratmeter stort parcelhus kan beløbe sig til hele 16.000-21.600 kroner.

Spar på energien: Har man supplerende varmekilder, så brug dem mest muligt. Sluk for vamen ved udluftning.

Senest ændret Mandag, 22 februar 2016 20:32

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.