Vækst i drivhus og haven

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Drivhuset sprudler lige nu af vækst. Drivhuset sprudler lige nu af vækst. Foto: Aage Krogsdam.

KØKKEN-OG BLOMSTERHAVE: Efter 10 dage med sommervejr kom vi ned på jorden igen med regn og kun 9 grader. Det skal nu nok vende igen - bare vent.

I de forløbne dage har der været travlhed ikke mindst i urtehaven, hvor stikløgene for længst kommet op, og for nogle dage siden fik vi lagt de sidste urter i form af salat, rødbeder og persille.

Samtidig er de første grønne skud på de nylagte kartofler ved at titte frem i de fire rækker i urtehaven. Allerede inden jeg såede urter, fik køkkenhaven en gang gødning, så der er lidt kraft til planterne, når de begynder at gro.

Kat gå væk

Vi har et problem med et par af naboernes katte. De kan godt lide at forrette deres nødtørft i den tørre bløde muldjord i urtehaven – det er faktisk ulækkert.

Vi har prøvet alt for at få kattene til ikke at besøge urtehaven, hjortetaksolie, gå væk kat og alt muligt andet, men intet har hjulpet og en appel til naboerne slet ikke.

Men nu har jeg anskaffet en kraftig vandpistol, og så regner jeg med at give kattene en gang buksevand, næste gang de kommer.

Normalt bliver de forskrækkede og holder sig væk – vand er ikke kattenes livret.

Drivhuset sprudler

I drivhuset fik jeg allerede for 14 dage siden vasket huset indvendig og udvendig med sæbevand og fik slået alger ihjel.

I år har jeg gravet en 25 centimeter lang nedsænkning i drivhusets ene side og her har vi anbragt kasser med plantesækkene ovenpå. Det har givet 25 cm højere afstand til taget og dermed mere plads for planterne at brede sig på.

Vandet til plantekasser får vi fra en nærliggende 350 liters regnvandstønde, hvor vandet fra husets tag opsamles. Det er en god udnyttelse og derved spares på det dyre vand fra vandhanen.

drivhus-vin-vindrueFjern sideskud fra agurker og tomater

I drivhuset er de første agurker, tomater og peberfrugter plantet i plantesækkene, og de er alle kommet godt i gro. Jeg har allerede fjernet de første sideskud – og det skal man blive ved med hele sommeren for at få det optimale udbytte med både tomater og agurker.

I drivhuset har vi også en vin med grønne druer, og de seneste 10 dage med sol og høje temperaturer har rigtig fået gang i vinenes blade, og planten har på næsten alle stængler sat to klasser.

Om en uges tid, skal de lange stængler uden klasser klippes af og efter 2. blad på de stængler, hvor der er klasser, skal stænglen- spidsen klippes af. Alt dette for at få det optimale udbytte af druerne.

Agaven på friland

Når det nu bliver lidt varmere igen, skal vores over en meter høje agave, der i vinter har haft en dejlig plads i havestuen ud i det fri.

Og ellers er det tid til sommerblomster, mange er kommet ud, og ikke mindst dahliaerne kan nu sættes på friland, hvor risikoen for nattefrost er ovre. Alle blomsterløgene fra potter skal graves ned i haven, således at vi til næste forår har endnu flere blomstrende påskeliljer, pinseliljer og tulipaner.

Det er også tid til at plante pelargonier i krukker og sætte dem ud i haven.

God fornøjelse i drivhus og have.

Senest ændret Onsdag, 18 maj 2016 16:27

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.