Vinterklargøring i drivhus og have

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Efteråret har fundet vej til Aages have her i oktober. Efteråret har fundet vej til Aages have her i oktober. Foto: Aage Krogsdam.

AAGES HAVE: Vi er nu så småt ved at gøre haven vinterklar. Der er mange sysler, der skal gøres. I første omgang er jeg gået i gang med at samle frø fra tagetes, stedmoder, latyrus, petunia og snerler for blot at nævne nogle få frø, der skal danne grundlag for næste års avl.

Når frøene er samlet anbringer, jeg dem i kuverter og derefter opbevares de i et frostfrit rum, tørt og lunt til foråret ved cirka 10-12 grader.

Når vi så kommer hen i marts næste år, sås frøene, og jeg fremavler mine egne forårsblomster. De nævnte frø er forholdsvis nemme at få til at spire, og de fleste haveejere burde kunne opleve succes som frøavlere.

LÆS OGSÅ: Høsten af frugt og grønt i haven

Georginer og pelargonier

Både frø, georgineknolde og pelargonier opbevares i vores værksted, der ligger i forbindelse med carporten. Her er der varme med en temperatur på cirka 2 grader hele vinteren.

De kan fint klare sig ved denne temperatur, og så snart det er vejr til det til foråret, kommer der friske og nye skud, hvorefter krukkerne sættes ud i haven igen.

Georginerne er stadig i blomst

Georginerne ser stadig flotte ud i fuld blomst i haven, men så snart nattefrosten truer, skal knoldene op og ind i frostfrit rum. Det, regner jeg med sker, om et par uger, hvor metrologerne har lovet nattefrost. Samtidig skal vi have den store agave ind.

Den har hele sommeren vokset sig støre udendørs, men den kan heller ikke tåle frost. Og den overvintrer i vores havestue. Den nærmer sig faktisk 40 år.

Frugthavens æbler

I frugthaven er det også ved at være sidste frist for plukning af æbler. Det har været et fint æble-år med flotte røde og gule æbler. Især har jeg plukket mange Belle de Boskoop.

Jeg har allerede plukket flere kasser, som har stået ude i materielgården under tag, men med frisk luft.

Belle de Boskoop kan holde sig helt hen til januar og februar måned, men det kræver at de opbevares frostfrit.

Hindbær og rødbeder

Hindbærrene er også slut for i år, og de har givet et enormt stort udbytte, og bærrene ligger nu i fryseren.

I løbet af et par uger klipper jeg buskenes stængler ned til cirka 20 centimeters højde, og så går planten i dvale til næste forår.

Har for et par dage siden endnu engang tyndet ud i rødbederækkerne, og har fået en række flotte rødbeder, som nu er syltet i seks glas.

De sidste rødbeder regner jeg med at tage op og sylte lige før nattefrosten kommer.

Grave i haven

Derefter er en tid til at grave hele urtehaven, så den er klar til næste forår, hvor der skal lægges kartofler, løg og andre urter.

Løgene fra i år har jeg for længst høstet og hængt til tørring under halvtaget i materielgården. Løgene blev store og faste i år, og der var et fint udbytte.

Oprydning i drivhus

I drivhuset skal der ryddes op. Tomaterne synger på sidste vers, og de små røde chillipebere høstes nu.

Derefter fjernes plantesækkene, og jorden fra dem spredes i urtehaven, hvor materialet er med til at løsne op på urtehavens tunge lerjord.

Vindrueplanten skal klippes ned, men det venter jeg med til januar måned, hvor planten helt er i dvale.

Græsplænen vinterklarøring

Inden for de næste 14 dage vil jeg slå græsset for sidste gang i år, hvilken fornøjelse!

Jeg lader græsset være cirka 3-4 centimeter højere end i sommer.

Når græsset er lidt længere, kan det bedre modstå frost og kulde i vinterens løb.

Senest ændret Torsdag, 20 oktober 2016 13:37

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.