Biologisk bekæmpelse i drivhuset

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
De små sideskud skal nippes væk, så tomatplanten får bedre tomater. De små sideskud skal nippes væk, så tomatplanten får bedre tomater. Foto: Aage Krogsdam.

AAGES HAVE: Som jeg nævnte i min sidste rapport fra "Aages Have" vil jeg denne gang komme med råd og vejledning angående fjernelse af sideskud.

Desuden vil jeg give nogle råd om biologisk bekæmpelse af lus, spindemider med flere på drivhusplanterne.

LÆS OGSÅ: Gode råd om nyt drivhus

Flere og flere haveejere vil ikke bruge sprøjtemidler, og derfor er nyttedyr en god løsning.

Sideskud hos drivhusplanter

Agurker, tomater og peberfrugt er allerede store, og de første sideskud skal væk, for at planten kan bruge sin kraft på at sætte frugter. Derfor skal du hele tiden være opmærksom på sideskud både hos tomater og agurker.

Hvis det er lunt, kan du stikke de store sideskud fra tomatplanten ned i en urtepotte med rimelig løs jord, så begynder stiklingen at gro, hvis du løbende tilfører vand. På den måde, kan du opformere flere tomatplanter.

Når disse skud er godt i gro, kan du senere i juni sætte disse tomatplanter på friland og så øger du dit udbytte. Men husk at fjerne sideskud hele sommeren hos både agurkerne og tomaterne.

vin-vindrue-ranke-vinrankeVindruer i drivhuset

I drivhuset har vi i øvrigt også en vin med grønne druer, og der er sat flere hundrede klasser.

På næsten alle stængler er der nu to klasser. Men stænglen gror videre. Også her skal de lange stængler klippes af efter 2. blad på de stængler, hvor der er klasser.

Alt dette for at få det optimale udbytte af druerne.

Skadedyr kommer med varmen

Bliver det varmere i vejet, hvad det normalt gør i slutningen af juni og i juli, så vil både tomater, agurker og peberfrugt ofte blive angrebet af bladlus, mellus og spindemider. Især agurkerne er i farezonen. Disse skadedyr kan helt slå planten ihjel.

Til at bekæmpe skadedyrene kan man købe og udsætte nyttedyr som rovmider, men der er også et par andre brugbare metoder.

Der findes i naturen naturligt forekommende nyttedyr, som ikke siger nej til en lækker gang bladlus. Du kan eksempelvis indsamle mariehøns og sætte dem ind på planterne i drivhuset.

Rovmider mest effektive

Men den mest effektiv metode er at bestille et hold nyttedyr til at sætte ud på de angrebne planter. Der findes forskellige slags nyttedyr mod bladlus: bladlussnyltehveps, mariehønelarve og bladlusgalmyglarver. De er hver især bedst mod bestemte slags bladlus.

Bladlussnyltehveps mod agurkbladlus, mariehønelarve mod kartoffelbladlus og bladlusgalmyglarver mod havebladlus.

Du kan bestille nyttedyr via internettet eller i den nærmeste planteskole, samt hos COP Danmark og Matas.

Agurkeskimmel i drivhuset

Agurkeskimmel kan ødelægge agurkeplanterne totalt i løbet af 14 dage.

På kun få dage viser agurkeskimmelen sig som brune pletter på bladene. Agurkeskimmel begunstiges af varmt vejr, men skal have minimum 5 timers fugtighed for at etablere sig.

Derfor skal drivhusvinduerne skal være åbne om natten efter 1. juli. Det redder mange agurker.

agurk-agurkeplante-drivhusInsektsæbe mod spindemider

Et hjælpemiddel udover rovmider er den såkaldte for mennesker ganske ufarlige insektsæbe. Ved at benytte insektsæbe kan du nedbringe antallet af spindemider drastisk.

Bruger du rovmider, er det vigtigt, at du læse beskrivelsen for udsætning nøje. Husk der er tale om levende dyr som formerer sig under bestemte forhold.

Det er jo vigtigt, at de hurtigt blive mange, så de hurtigt kan få ædt skadedyrene.

God fornøjelse i haven.

Senest ændret Fredag, 09 juni 2017 08:40

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.