Brud med krigens tabu

Udgivet i Bøger
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
For Fædrelandet - om skyld og krigens gru. For Fædrelandet - om skyld og krigens gru. Foto: Tubine Forlag.

DEBUTROMAN: "For fædrelandet" er Jenni Linturis debutroman. Den er nomineret til mange priser i Finland og er blevet kaldt en af de mest lovende debutromaner i lang tid. Bogen er udkommet på forlaget Turbine.

Krigen raser, og finske Antti melder sig som frivillig til Hitlers SS-styrker. Han sendes til fronten, hvor han med andre kæmper og forsøger at overleve krigens rædsler. Da han endelig vender hjem forsøger Antti at skabe sig et liv på trods af de dystre hemmeligheder, han har med sig.

Romanen er opsigtsvækkende, fordi den bryder med et af krigens helt store tabuer: Finlands og Tysklands våbenbroderskab under 2. verdenskrig og den efterfølgende skyld hos mange finner.

Personerne skildres dramatisk og troværdigt af Linturi – helt ind i de mørkeste afkroge, hvor den dunkle, svedige skyld ligger begravet. Romanen smelter nutid og krigens fortid smelte sammen hos en aldrende, dement krigsveteran.

Romanen er en fortælling om 2. verdenskrig og om de store personlige og familiemæssige konsekvenser, den får for de soldater, der vender tilbage. "For Fædrelandet" er også en almengyldig fortælling om enhver krig og alle soldaters kamp for en normal hverdag. Om skyld og bristet uskyld, om at fortrænge og glemme det, man ikke kan glemme. Om krigens gru. Bogen udkom den 16. december 2013.

Jenni Linturi
Forfatterinden Jenni Linturi (f. 1979), finsk forfatter og 3. generations feminist. "For fædrelandet" blev nomineret til Finlandia Prize og Helsingin Sanomat Literature Prize i 2011.

Senest ændret Torsdag, 12 juli 2018 14:21

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.