1864

Udgivet i Kultur og underholdning
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Flot teaterstykke om 1864 på Frilandsmuseet. Flot teaterstykke om 1864 på Frilandsmuseet. Foto: Nationalmuseet.

HISTORISK TEATER: Blod, sang, latter, brag og røg - 1864 bliver nærværende i teaterstykke, der vil udspille sig mellem husene på Frilandsmuseet. Der er indkaldt til krig og kærlighed i den sønderjyske forfatter Erling Jepsens tragikomiske stykke "1864 - den sande historie".

Stykket er skrevet specielt til Frilandsmuseet og opføres ved den stråtækte gård fra Sdr. Sejerslev i Sønderjylland. Den unge sønderjyde rundviser fra Dybbøl Banke Museum, Hans Peter, er stykkets hovedperson. Han bliver udlånt til Frilandsmuseet og fortæller med stor dramatik og indlevelse publikum om krigen og det smertelige nederlag. Stykket tager en drejning og fortid og nutid forskydes Hans Peter, forvandler sig til den københavnske soldat Waldemar Weitemeyer, der drager i krig mod tysken.

Forfatteren har en indsigt som få. I familien har forfædre deltaget på begge sider af den nationale skillelinje. Også senere, da verdenskrigene tvang danskere fra den besatte del af riget i tysk uniform:

- Det har præget både mit og min fars barndomshjem. Min farfar blev uarbejdsdygtig efter 1. verdenskrig og sad i en stol og stirrede ud i luften.

nat2"1864 - den sande historie" er fuld af underfundighed, musik, alvor og humor og lidt debat om nutidens Sønderjylland. For måske ville sønderjyder være bedre tjent med at flytte grænsen tilbage til Kongeåen! Erling Jepsen mener således, at tyskerne ville være betydeligt bedre til at skubbe gang i en landsdel, som København helt har glemt - bortset fra i år, hvor 150 året for nederlaget i 1864 mindes. Helt sikkert provokerende for nogle!

 "1864 - den sande historie" på Frilandsmuseet
Spilleperiode: 19. juni - 27. juli 2014.
Målgruppe: fra 13 - 113 år.
Spiller tirsdag - lørdag kl. 20.00 og søndag kl. 17.15.
Varighed: cirka 75 minutter.
Billetter købes på billetten.dk. Priser fra 95 - 165 kr.

Medvirkende
Skuespillere: Thue Ersted Rasmussen, Morten Eisner, Sonja Oppenhagen, Meike Bahnsen, Heidi Colding, Anders Aamodt m.fl
Instruktør: Søren Iversen
Dramatiker: Erling Jepsen
Komponist: Nikolaj Hess
Scenograf: Anette Hansen
Koncept-konsulent: Bent Holm
Produktionsdramaturg: Anna Lawaetz
Historiker, researcher: Liselotte J. Christensen
Produktion: Darger & CO
Teaterkoordinator: Emilie Juul Simonsen

Mad med mere
Naturligvis er der også sørget for forplejningen i forbindelse med stykket. To sønderjyske delikatesser er på menuen - den ene er den lækre kålpølse.
Du kan læse meget mere om menuen på natmus.dk/frilandsmuseet, og se videoen herunder med Erling Jepsen og Frilandsmuseets Leder af Teater og Aktiviteter Peter Darger, hvor de to herrer spiser og skåler efter sønderjysk skik og brug!

 

Senest ændret Torsdag, 12 juli 2018 15:06

Relaterede artikler

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.