De lækre bilers by

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
De lækre bilers by Foto: Mercedes Daimler

Af journalist Aage Krogsdam

 

Stuttgart, der er hovedstad i den tyske delstat Baden-Württemberg, er kendt af de fleste som en bilby. Det skyldes, at de to kendte bilmærker, Mercedes Benz og Porsche, har hovedkontorer og fabrikker i byen. Begge fabrikker har endvidere indrettet hver sit museum.

I Mercedes-Benz museet startes rundvisningen i toppen, hvortil man kommer med elevator inden en kronologisk rejse gennem både verdenshistorien og virksomhedens historie. Forskellige aspekter af teknologiudviklingen siden 1800-tallet gennemgås, og teknik og biler ses i relation til store begivenheder på kloden. Hele vejen gennem tiden står blankpolerede biler fra Mercedes-Benz' mærker gennem tiden, og der er mange særlige temaer; fx lastbiler, busser og racerbilernes historie.

Siden 1976 har man også kunnet gå på museum og se på biler af mærket Porsche et andet sted i Stuttgart. I 2009 åbnede den nuværende museumsbygning ved bilfabrikkens hovedkvarter. Porsches bilhistorie begyndte i 1948. På museet ser man mange forskellige modeller, og man kan se forskellige tekniske udviklinger fra Ferdinand Porsches hånd i første halvdel af 1900-tallet.

Byen ligger i øvrigt midt i et smukt naturområde med bølgende marker – mange af dem er med vinstokke. Her bor godt 600.000 indbyggere, og der findes en spændende bydel med en gammel historie.

Byen gennemløbes af floden Neckar, som er 367 km lang. Og langs dens bredder dyrkes vin. Neckar, der er en biflod til Rhinen, Tyskland længste og Europas næstlængste flod, udspringer i Schwarzwald ikke så langt fra det sted, hvor Europas længste flod Donau har sit udspring.

Udover bilproduktion og bilmuseer har den en række flotte bygninger. Den var tidligere residensby for en række tyske fyrster, og det præger byen, som har flere flotte slotte og en masse grønne parker.

Lige midt i byen ligger de to slotte, Alte Schloss og Neue Schloss, ved den store slotsplads, der er en stor central plads i bymidten, og byens store gågade Königstrasse krydser slotspladsens nordvestlige hjørne. Det er her hertugernes flotte bygningsværk, det tidligere residensslot, Neue Schloss ligger.
Königstraße er Stuttgarts 1,2 kilometer lange gågade. Den strækker sig fra hovedbanegården i nordvest gennem hele bycentrum mod sydvest. Butikker og varehuse ligger som perler på en snor under de smukke trækroner, der danner et dejligt og luftigt byrum.

I gågaden ligger også den store katolske domkirke, Sankt Eberhard. Kirken lå oprindeligt ved slottetSolitude, nordvest for Stuttgart, og blev flyttet i begyndelsen af 1800-tallet. Den var opført i barok, men hofarkitekten Nicolas von Thouret lod den genopbygge i klassicisme. Efter ødelæggelser under 2. verdenskrig blev kirken genopført i revideret udgave af Hugo Schlösser, og man kan i dag opleve et rummeligt og lyst kirkerum. I Königsstrasse ligger også Neue Schloss. Grundstenen til Neue Schloss blev lagt i 1746 af hertug Carl Egen, der var inspireret af Versailles. Slottet er opført som et trefløjet anlæg.

Slotspladsen er udlagt som et barokanlæg med et springvand og en musikpavillion, og midt i står den 30 meter høje jubilæumssøjle fra 1841. Den blev rejst i anledning af kong Wilhelm I's 25-års regeringsjubilæum. Omkring søjlens fod er der relieffer, der hovedsageligt illustrerer sejre under Napoleonskrigene. Søjlen krones af en statue af den romerske gudinde Concordia, der symboliserer enighed, forståelse og ægteskabelig harmoni.

Senest ændret Tirsdag, 12 februar 2019 13:41

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.