Vi elsker de lækre sild

Udgivet i Mad
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Sild er en gammel dansk spise, som vi holder af. Sild er en gammel dansk spise, som vi holder af. Foto: Lykkeberg Sild.

GOD MAD: Lykkeberg gammeldags modnede sild kan nu smykke sig med titlen Årets Fiskeprodukt 2014. Familievirksomheden Lykkeberg Sild har siden 1899 fremstillet de modnede islandske sild.

Susanne Folmer er 4. generation i virksomheden, og hun har en god forklaring på Lykkebergs succes:

- De bedste sild laves hjemme i køkkenet – men det kræver ekspertise og tid. Derfor har Lykkeberg gjort det, at vi har formået at lave en sild, der smager som "mors egen hjemmelavede".

Sild i Danmark

Danmark har altid været et "sildeland", og i gamle dage var det sådan, at når man havde en god sildeopskrift, så prøvede alle at lokke hemmeligheden ud af den heldige, der havde opskriften.

susanne-folmer-lykkeberg-sild- Vores gammeldags modnede sild er lavet netop efter sådan en gammel familieopskrift, som alle elskede – og den har vi holdt os til i rigtig mange år. Med vores sild sparer forbrugerne de minimum tre døgn, der går, når de skal lave deres egne marinerede sild, siger Susanne Folmer.

Sildene kan præges med ens eget favoritkrydderi, med karrysalat og hakkede æg, æbler og løg.

Gammeldags modnet sild

Silden som Lykkeberg har fået tildelt hæderen for er den gammeldags modnede sild. For denne type sild må modningsprocessen ikke være kunstigt speedet op. Der er billige produkter på markeder, hvor dette rent faktisk er tilfældet.

En gammeldags modnet sild må ikke fileteres, før modningsprocessen er afsluttet – og den skal minimum modnes i seks måneder i tønden tilsat salt og krydderier, før den fileteres og kommes på glas.

- Det er os, der har "opfundet" hele begrebet "gammeldags modnet sild" og Fødevaremyndighederne har gjort dette til en beskyttet betegnelse. Det betyder, at Danmark er det eneste land i Skandinavien, der virkelig har bevaret traditionen omkring gammeldags modnede kvalitetssild, forklarer Susanne Folmer.

Sild fra Island

Silden, der bliver benyttet til gammeldags modnede sild, svømmer i Atlanterhavet mellem Island og Norge.

- Og denne meget fede sild elsker danskerne. Vi kender den fra da Island var en dansk koloni. De islandsk fangede sild var allerede på et tidligt tidspunkt under meget omhyggelig kontrol, og ingen dårlige sild fik lov at forlade Island, siger Susanne Folmer.

Lykkebergs hjemmeside kan man finde opskriften på de originale "jams" og andre gode sager fra familiens køkken.

Senest ændret Tirsdag, 16 december 2014 15:30

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.