Børn får for få grøntsager

Udgivet i Mad
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Børnefamilier får ikke nok grønt og frugt, men det kan man lave om på med en ny app. Børnefamilier får ikke nok grønt og frugt, men det kan man lave om på med en ny app. Foto: Dansk Garneri.

SUND KOST: I en travl hverdag er det ikke let for børnefamilier at få nok grøntsager i maden. Helt nye tal viser faktisk, at over 80 procent af danske børnefamilier kun får halvdelen eller mindre end de anbefalede 600 gram grønt.

Det står ikke godt til med kosten i rigtig mange børnefamilier, men en bedre planlægnign kan være med til at få mere grønt med i kosten.

Travl hverdag og kost

Problemet er, at når man har en travl hverdag, hvor børn og arbejde fylder godt, så får man ikke spist så sundt, som man ellers ville. Det er selvom 33 procent af de danske børnefamilier faktisk prioriterer sund kost.

Men i hverdagen mangler man ofte ideer til god og nærende madlavning, hvor grøntsager indgår.

Derfor får 81,8 således under halvdelen af det anbefalede antal gram frugt og grønt.

Men hvordan gør man det så i praksis?

Madplan for børnefamilien

De fleste eksperter er enige om, at en god løsning er god planlægning. Lav derfor en madplan en til to gange om ugen. Madplanen skal følge de sunde intentioner og indeholde frugt og grønt fra start.

Indkøbene skal være samlet på en eller to gange - på den måde spares der tid.

Der, hvor det går galt for mange børnefamilier, er, når man står med trætte børn på armen i det lokale supermarked. Det skal man for alt i verden undgå.

- Ved at lave en ugentlig madplan kan man gøre hverdagens madlavning nemmere og sundere. En madplan kan være et fantastisk godt redskab til at få netop de grønne ting på bordet, som man godt kan lide, siger Pernille Bech, der leder kampagnen SÆSON, som de danske frugt- og grøntavlere står bag.

Børnefamilier og planer

I dag er der kun fem procent af danskerne, der benytter en madplan, selvom de fleste har hørt om fordelene ved god planlægning.

- Det handler om at implementere madplanen stille og rolig. Måske starte med at planlægge to eller tre dage frem i tiden, og så huske, at det ikke er værre end at man kan ændre planen, hvis der opstår andre muligheder i løbet af ugen. Der findes forskellige madplaner på nettet, som også kan være en hjælp. De bedste genererer selv indkøbssedlen, når du vælger hvilken ret, du vil spise, fortæller Pernille Bech.

Sammen med SÆSON-kampagnen er der blevet udviklet en app til madplaner.

App'en tager afsæt i de aktuelle sæsonvarer, så man altid finder de frugt og grøntsager, der er mest friske og billigste. App'en kan downloades på www.sæson.dk, hvor det også er muligt at designe sin helt egen madplan.

Gode tips til børnefamilier

1. Lav jeres egen madplan

Få mere variation og spar tid med en madplan. I behøver ikke begynde fra bunden, men kopiere fra SÆSON's app. Dagens opskrift kan også findes på www.sæson.dk. Retterne er familievenlige og lige til at gå til.

2. Snacks på køl

Lav jeres helt egen snackkasse med klargjorte agurker i stave, gulerødder og blomkålsbuketter. Så kan børn - og voksne - frit forsyne sig i køleskabet, når den lille sult melder sig.

3. Grøntsager på køl

Når man klargør og opbevarer grøntsager i bøtter i køleskabet, så kan de faktisk holde sig i 5-6 dage. Det gælder også salatblade, pillede løg og skrællede gulerødder.

Senest ændret Lørdag, 16 april 2016 08:55

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.