Få et skud julestemning i Sverige

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Det kimer til julefest i Sverige Det kimer til julefest i Sverige Foto: Will Rose/ Visit Sweden

Sommeren er slut og dagene til december er talte, hvilket betyder, at det snart er socialt acceptabelt at glæde sig til julen – og selvfølgelig tage på julemarked. I Sverige går de meget op i julehygge, hvilket har resulteret i mange rigtigt fine og hyggelige julemarkeder, som kan få de fleste til at komme i julehumør.

Efteråret er gået i gang, og for nogen er det trist, da det betyder slutningen på lange lyse aftener, grillhygge, sol og varme. Men for alle julefreaks betyder det, at dagene til december er talte, og at vi snart kan begynde at tage på julemarked. For er der nogen bedre måde at fejre den hyggelige tid på end med julelys i tusindvis, glögg, kunsthåndværk, god mad og juleøl? For mange er julemarkederne ensbetydende med, at julestemningen begynder at indfinde sig, og man forstår hvorfor, når man besøger de svenske af slagsen.

”Julen koster mange penge, synger man i den danske julesang ”Højt fra træets grønne top”, men i år er der mange penge at spare på julehygge og julegaver, hvis man tager turen til Sverige. Valutakursen er nemlig rekordlav set i forhold til de seneste 9 år. Turen til Sverige kan også virkelig sætte gang i julestemningen, som er noget, svenskerne typisk går højt op i, og så kan juledelikatesser og fine, håndlavede julegaver købes med hjem til juleaften”, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

6 svenske julemarkeder værd at besøge:

Sydsveriges smukkeste julemarked: Katrinetorp udenfor Malmø, 7.- 9. december.
Det traditionelle svenske julemarked siges at være Sydsveriges smukkeste. Her kan man opleve alt fra kunsthåndværk og julegodter til blomster, sang og musik. Indånd duften af jul i Katrinetorps havecafé, hvor der serveres kaffe, smørrebrød og hjemmebag, eller deltag i nogle af de sjove inden- og udendørsaktiviteter, der arrangeres for besøgende i alle aldre. I markedsboderne er der traditionelt håndværk som håndlavede stearinlys, karameller, pølsedelikatesser, fåreskindsprodukter, træværk og lækre strikvarer. I alt lyser tusindvis af havelys og fakler, når mørket falder på, og luciaoptoget gør sin entré.

Se mere: https://malmo.se/Kultur--fritid/Idrott--fritid/Natur--friluftsliv/Natur--parker/Natur--och-rekreationsomraden/Katrinetorp/Evenemang.html

Gastronomisk julehygge på Wapnö, 22.-25. november og 30. november – 2. december, 2018
Kun nogle få timer fra København kan man få eventyrlig stemning og smagen af jul. Wapnö er en af Sveriges største og mest interessante gårde, og i juletiden forvandles de traditionelle omgivelser til et gastronomisk vinter-wonderland. Med ca. 150 udstillere, der hver især giver deres bud på julens delikatesser, kan man smage sig igennem julens mange nuancer, samtidig med at man nyder julestemningen – tændte fakler og haveblus, juletræer, oplyste vinduer, julesalmer og ikke mindst juledufte. I løbet af julemarkedet vil gården stadig være åben som normalt, så hvis man har lyst til at se, hvordan en ko malkes, sidde i en traktor eller bare ønske alle dyrene en glædelig jul, vil det også være muligt.

Se mere: www.wapno.se

Nyhed: Hele tre weekenders julemarked på Tjolöholm Slot syd for Gøteborg, 16. – 18. november, 23. – 25. november & 29. november – 2. december
I år er det 31. gang, at Tjolöholm Slot synger julen ind, så der er masser af juleerfaring her på stedet. Det er samtidig et af Hallands største julemarkeder. Nyheden i år er, at julemarkedet holder åbent i tre weekender, da efterspørgslen har været til det. Der er tale om et traditionelt julemarked med over hundrede udstillere og mange programaktiviteter. Den rare julemand tager f.eks. gladeligt imod børnenes ønskesedler, og nisserne lægger sædvanen tro julepuslespil med børnene. Der er også slikbruser og julemusik i børnehøjde. Hvis man mest af alt har brug for at slappe af og spadsere rundt på det fine slot, kan man naturligvis også gøre det.

Se mere: http://www.tjoloholm.se/kalender/julmarknad-2/

Julemesse på Carlstens Fæstning, Marstrand, 9. – 11. november
I den anden weekend i november er de svenske juletraditioner i centrum på Carlstens Fæstning i Marstrand. Skærgårdsidyllen er intakt i Marstrand, som er en populær, lille ferieby med gamle særprægede træhuse. Her ligger også mange barer og eksklusive butikker, atelierer og gallerier, som er et besøg værd. Men i weekenden 9. – 11. november er Carlstens Fästning altså omdannet til det fineste julemarked. Fæstningen er opført i begyndelsen af 1700-tallet og giver en unik kulisse i de tre dage, julemarkedet afholdes. Hele fæstningen bliver iklædt julepynt og masser af julelys. Her møder man flere af landets bedste kunsthåndværkere og kan smage på alt, hvad der er nødvendigt på julebordet.

Se mere:https://carlsten.se/julmassa-pa-carlstens-fastning

Downtown Abbey på Huseby i det sydlige Småland, 10. – 18. november
Med 170 udstillere, 200 juletræer, 500 tændte fakler og haveblus er julemarkedet på Huseby et af de største i Norden, og det afholdes ca. 20 kilometer fra Växjö. Især grundet markedets 70 forskellige madbutikker er maden et højdepunkt i Huseby, da der er mulighed for at smage mange forskellige juledelikatesser. For første gang i år vil det også være muligt at se det gamle 1800-tals slot indrettet i traditionel gammel stil og møde herskabet, familien Stephens, der forbereder sig til en smålandsk jul. Alle guider vil være iført gammeldags tøj og vil samtidig agere tjenere, der pynter op på slottet.

Se mere: http://husebyjul.se/

Jul i Astrid Lindgrens omgivelser, 14. – 16. december
Den 14. december åbner det traditionelle julemarked på Astrid Lindgrens Näs – julemarkedet ved den store forfatterindes eget barndomshjem. Her er en vidunderlig blanding af omkring 50 udstillere med kunst og madfokus akkompagneret af salg fra boder, smagsprøver og julemusik. Adventsorkesteret går rundt og spreder den fine julestemning. Man må endelig også gå ind i Astrid Lindgrens gamle hjem og se hendes første base i livet og de vekslende udstillinger her. En god kombination af traditionel jul, gode fortællinger og et kig ind i forfatterindens egen hverdag.

Se mere: www.astridlindgrensnas.se 

Senest ændret Tirsdag, 09 oktober 2018 08:48

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.