De 1000 søers land

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og foto: Aage Krogsdam

Russernes grundlæggelse af Skt. Petersborg i bunden af den finske bugt og krigene mod Rusland i 1700-tallet fik Sverige til at befæste Finlands hovedstad Helsinki mod fjender udefra med bygningen af fæstningsanlægget Suomenlinna i 1753.

Når du kommer sejlende til Helsinki fra Stockholm med en af de store færger enten fra Viking Line eller Siljaline, er det første man møder i skærgården lige uden for Helsinki fæstningsanlægget Suomenlinna. Fæstningsanlægget ligger på fire skærgårdsøer lige uden for indsejlingen til hovedstaden og er i dag en landsby med omkring 900 fastboende. Årligt besøger omkring 700.000 gæster fæstningsanlægget. Der er færgeforbindelse til havnen hvert 20 minut. På området er der store plæner, hvor man om sommeren kan nyde sin medbragte mad, ligesom der er sommerteater på øerne. Her findes en halv snes cafeer og restauranter samt tre museer. Et miltærmuseum, der fortæller om forsvaret af Helsinki. Desuden Ehrensvärd Museets til minde om fæstningsanlæggets første kommandant. Begge museer ligger ved eksserpladsen ved kirken, som oprindeligt blev bygget som en russisk ortodoks garnisonskirke i 1854. I dag fungerer kirketårnet også som fyrtårn for skibs - og lufttrafik. Ved siden af kirken ligger det tredje museum, et legetøjsmuseum, hvor besøgende kan se, hvordan legetøjet så ud i forrige århundrede. Også finske mumietrolde findes her.

De 1000 søers land

Det nordiske land længst mod øst kaldes også de 1000 søers land. Det er nok en underdrivelse, fordi der er mere end 200.000 søer i landet, hvor mere end 65 % er dækket af skov. Det finske folk har i sin historie været under skiftende herrer. Længst under svenskerne, og tilknytning til Sverige har sat spor overalt med svenske navne, og cirka otte procent af befolkningen taler svensk. I perioden fra 1809 og frem til 1. verdenskrig var Finland et mønsterområde for de russiske kejsere startende med kejser Alexander den førstes liberale politik, hvor landet fik status som et storfyrstendømme inden for det russiske rige. Det betød, at landet kunne beholde sin svenske styreform. Men forholdet mellem Rusland og Finland blev op gennem 1800-tallet mere og mere spændt med russisk undertrykkelse i begyndelsen af 1900-tallet. Under den russiske revolution i 1917 proklamerede Finland sig selvstændig den 6. december. Oprindeligt havde det været tanken, at Finland skulle være et kongedømme, men den første forfatning blev imidlertid nedskrevet i 1919 med Finland som en republik.

Helsinki blev grundlagt af den svenske Kong Gustav Vasa i 1550. Det var i øvrigt Gustav Vasa, der smed den danske konge Christian d. II ud af Sverige to år efter det såkaldte "stockholmske blodbad" i 1520. Blodbadet var en konsekvens af den konflikt, der havde udspillet sig mellem på den ene side en lille gruppe svenske gejstlige og danske adelige, der gik ind for Kalmarunionen, og på den anden side den svenske adel og gejstlighed, som krævede svensk uafhængighed af Danmark. Efter blodbadet fik den danske konge øgenavnet Christian Tyran blandt svenskerne. Helsinki fik først status som hovedstad i 1812, da den russiske kejser Alexander den første ikke længere ville bo i kejserbyen Turku.

Senest ændret Tirsdag, 25 december 2018 16:38

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.