Tropisk have på kanten

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Tropisk have på kanten Foto: Aage Krogsdam

Af: Journalist Aage Krogsdam

Madeira er én stor blomsterhave, og særligt om foråret, når alt står i fuldt flor, ligner det nærmest et vulkanudbrud af farver overalt på den frodige ø.

Vi sidder i svævebanen på vej op mod "Monte", toppen af et af højdedragene, der ligger bag Madeiras hovedby, Funchal. Vi skal besøge den store tropiske have på toppen. På øen er der flere steder anlagt frodige veldresserede haver, og her i Funchal ligger der 600 meter over byen på de stejle skråninger tre haver, Den botaniske have, Den tropiske have og Orkidéhaven.

Man kan dels køre i bus til toppen af bjerget, eller man kan – som vi gør - tage svævebanen, som afgår nær centrum ved havnen. Det tager cirka 20 minutter, og på turen glider kabinen stille hen over de røde hustage, mens veje, tunneller og dybe kløfter dybt nede udgør et meget varieret og flot landskab. Hver en terrasse er enten udnyttet til køkkenhaver på få kvadratmeter, og hvor jeg automatisk tænkte: Det er da umuligt at dyrke noget her", men selv en terrasse på få meters bredde er opdyrket med grøntsager, bananer, sukkerrør eller rene små haver, mens husene nærmest suger sig ind i de stejle skrænter. Det kan ikke være helt ufarligt at bevæge sig rundt på skråningerne og bo her.

Syv hektar stor have

Vel ankommet med svævebanen til toppen af "Monte" ligger Den tropiske have lige foran os og strækker sig cirka 200 meter op og ned ad skråningerne. Ingen tvivl om, at det kræver god kondition at gå rundt i den cirka 7 hektar store have, og vi bemærker hurtigt, at vi skal op igen for at komme ud af haven.

Vi starter rundturen med at bevæge os ned ad en af de brede stier. Første ophold lige inden for indgangen er et par ældgamle oliventræer – de er mere end 1000 år gamle, og det bærer de præg af, men de vokser stadig og bærer frugt hvert år. Ud over de mange blomster, planter, buske og træer huser haven en række udstillingshaller, der udgør et museum ved navn Monte Palace Museum. Det ligger øverst i haven i smukke omgivelser mellem høje træer og blomstrende buske. bl.a. en lang række rohdodendroner. Bygningen er i tre etager, hvor de to er dedikeret til skulpturer, mens den tredje huser en unik mineralsk samling indsamlet fra de fire verdenshjørner.

På de to nederste etager møder vi en stor samling af afrikansk skulpturkunst fra Zimbabwe. "African Passion" er titlen på udstillingen, som udgøres af mere end 1000 skulpturer i alle mulige former og størrelser udført af forskellige kunstnere i Zimbabwe i perioden 1966 til 1969.

Træer og planter fra hele verden

I haven finder vi blandt andet de oprindelige træer fra Madeira, herunder laurbær. Dette træ dækkede stort set hele øen, da de første nybyggere kom hertil i 1500-tallet. Udover laurbærtræer finder vi bregner, cedertræer og andre af de oprindelige buske og planter fra øen. Hertil kommer en lang række buske og træer fra hele verden, som er blevet plantet her de sidste 50 år.

Blandt de mange blomster kan nævnes azalea og orkideer fra Himalaya, lyngplanter fra Skotland, koglepalmer fra Sydafrika og en sjælden og enestående cycads-samling. Det anslås, at der findes et par tusinde forskellige blomster, buske og træer i haven.

De mange farvestrålende blomster og buske er omkranset af skulpturer, små lysthuse samt en stor japansk have med tilhørende portaler, perkulaer, pagoder samt Buddafigurer, alt sammen en efterligning af kejsertidens japanske byggestil.

Flere steder i haven er der anlagt kunstige søer, som er blevet tilført et eksotisk islæt på disse breddegrader blandt andet i form af den skandinaviske hvide svane og den sorte svane fra Australien og New Zealand. Og i vandet er der koikarper fra Japan, mens man på landjorden kan nyde synet af påfugle, som indimellem slår hele deres farvestrålende halefjer op foran en. Desuden blander almindelige høns og andre fugle sig i koret af fuglestemmer i haven.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.