Stockholm - Nordens Venedig

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst: Journalist Aage Krogsdam

Det svenske klima indbyder stort set til ture hele året rundt. Om vinteren er det sneen, der lokker, men for den ikke-skisportsinteresserede er sommeren lige fra det tidligste forår til sensommeren en skøn tid. Undertegnede har oplevet 30 grader i det tidlige forår i Jämtland og 26 grader i september i Stockholms-området.

Forårets komme er en smuk fornemmelse. En fornemmelse af noget nyt, dejligt og forventningsfuldt. Alt bliver lysere, grønnere, dagene bliver længere og solens varme og livgivende stråler får os alle i godt humør. Denne hyldest til foråret og forsommeren kender vi alle - og det er dejligt. Men vil du opleve den to gange - ja, så tag din bil, læs teltet på taget eller hægt din campingvogn bagpå og kør mod nord gennem det skovklædte svenske landskab. Jo længere nordpå, jo lysere og - især omkring midsommer - kan du rigtigt se, hvordan de grønne farver, blomsterne og nuancerne i landskabet bliver mere og mere jomfruelige.

Stockholm ligger på 14 øer i skærgården, og byen er fantastisk smuk. Et hav af seværdigheder lokker turisterne til rundture i byen. Ikke mindst til Gamla Stan med de små maleriske brolagte gader, de mange små torve med fortovsrestauranterne o.s.v. Her ligger blandt andet Slottet, hvor den svenske konge har sin administration, mens kongefamilien privat bor på Drottingholm cirka 15 km fra centrum.

Storkirken, hvor prinsesse Ingrid og daværende kronprins Frederik blev gift i 1935 ligger lige ved slottet, og igen nær ved ligger stortorget, hvor Christian II eller tyran, som svenskerne ynder at kalde ham, henrettede en lang række adelsmænd under det stockholmske blodbad i 1523.

Skibet, der sank i 1628 - og blev hevet op 333 år efter

En anden seværdighed nær Gamla Stan er Stadshuset eller Rådhuset, hvor udsmykningen i flere sale fortæller om hele Sveriges historie. Her ligger også den store blå sal, hvor Nobelfesten holdes hvert år. Et anden attraktion nær Gamla Stan er Wasa-skibet. Her er lavet et museum over det store stolte krigsskib Wasa, der blev bygget færdig den 1. august 1628, hvorefter det efter få hundrede meters sejlads kæntrede og tippede rundt. Skibet blev fundet på havbunden i 1956 og hævet i 1961 efter 333 år på havets bund. Det var meget velbevaret, og siden har man restaureret skibet, således at det i dag næsten fremtræder, som da det sank.

Men byen har masser af parker, forlystelser og dejlige restauranter at byde på, og er du til kultur, ligger operaen og Det Kongelige Teater ikke langt fra hinanden lige i nærheden af Gamla Stan. Fra haven er der flere steder ture ud i den smukke skærgård, ligesom man kan sejle fra centrum til Drottingholm, hvor en rundtur i de kongelige gemakker er et besøg værd.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.