Rhinens romantiske strækning

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og foto: Journalist Aage Krogsdam

I byen Koblenz med cirka 100.000 indbyggere løber Mosel ud i Rhinen ved det berømte Deutsches Eck. Denne odde er centrum for en af Tysklands ældste byer grundlagt af romerne for mere end 2000 år siden.

Det var den romerske legionær Drusus, der omkring år 8 f. Kr. grundlagde en romersk militærpost, der hvor de to floder flyder sammen. Siden har Koblenz vokset sig stor og flot i den smukke natur ved floden. Stejle skråninger med vinstokke og grønne bøgetræer og egeskov udgør den flotte kulisse omkring byen, hvor du finder smukke kirker, slotte, tidligere adelsgårde og herskabelige borgerhuse. De to ældste kirker i byen er fra 1100-tallet.

Strækningen af Rhinen nord for Koblenz og sydpå til Rüdesheim kaldes i øvrigt den romantiske Rhin.

Lige overfor odden Deutsches Ech ligger en af Europas mest velbevarede og største borganlæg, Ehrenbreitstein. Der blev oprindeligt bygget en borg her helt tilbage omkring år 1000, mens den nuværende fæstning er bygget i årene 1817-1827. I krigstilfælde var her plads til 1500 soldater, som blandt andet skulle betjene 80 kanoner. I dag har Landsmuseum Koblenz til huse i fæstningen, der ligger omkring 120 meter over Rhinen med en flot udsigt over området.

Svævebane ned til byen

Lige bag borgen ligger arealet for den store haveudstilling Bundesgartenschau, som fandt sted i 2001, i dag et populært rekreativt område og arrangementsområde. Nær borganlægget blev der i forbindelse med den store haveudstilling anlagt en svævebane ned til byen, hvor man kommer i land næsten lige ved Deutsche Eck.

På odden står et stort nationalt mindesmærke, som blev bygget af kejser Wilhelm den 2. til ære for hans bedstefar kejser Wilhelm 1, som i 1871 vandt over franskmændene og samlede det tyske rige med rigskansler Otto von Bismarck. Efter 6 års byggeri kunne mindesmærket afsløres. Øverst på monumentet ses en 14 meter høj rytterstatue af kejseren med en skytsånd, der holder kronen. Under 2. verdenskrig blev rytterstatuen desværre ramt af en amerikansk granat og kejsernes hoved skudt af. Først i 1993 kom kejseren op på hesten igen, da mindesmærket blev rekonstrueret. Kejsernes originale hoved fra 1897 kan stadig ses på Mittelrehin Museum i byen.

Allerede de gamle romere satte pris på det vidunderlige landskab i den midterste del af Rhindalen ved Koblenz. Fransk livsstil og tysk tradition har her skabt et helt specielt miljø, hvor hyggelige vinbarer, et køkken, der går fra raffineret til rustikt, samt en naturlig gæstfrihed trives i bedste velgående.

På strækningen fra til Koblenz til Rüdesheim er der masser af spændende attraktioner.

Lorelei

Ud over en lang række borge og slotte, hvoraf flere er 1000 år gamle, et den mest kendte attraktion cirka 25 km syd for Koblenz den 132 meter høje Lorelei-klippe. Ved Lorelei er der en indsnævring af floden til kun 113 meters bredde, og klipper og strømhvirvler betød tidligere, at passage var forbundet med stor fare. Reguleringsarbejder i 1800-tallet forbedrede den smalle sejlrende, som i 1970'erne blev gjort bredere af hensyn til pramsejladsen.

Der er i dag cirka 35 meter dybt vand ved klippen. Lorelei er blevet personificeret som en fortryllende og forførende kvinde. Ekko og lyden af vandfald kunne måske forveksles med sang. Legenden fortæller, at en meget smuk ung pige, som var blevet svigtet af sin elskede en gang kastede sig ud fra klippen og begik selvmord. Siden har hendes ånd med sin smukke sang lokket søfarende. Hun sang så smukt at kaptajnerne på skibene glemt at styre prammene, og de sejlede derfor direkte ind i klippen ved flodens store sving.

Romantiske kunsteventyr og sagn blandt andet af Clemens Brentano fra omkring 1800 og Heinrich Heines digt "Ich weiss nicht was soll es bedeuten" fra 1823 har i fællesskab opbygget myten om, hvordan den smukke unge pige leder søfolk i ulykke, fordi hun bedårer dem og derved afleder deres opmærksomhed fra de farlige klipper.

Rüdeshiem

Længere sydpå kommer vi til endnu en berømt turistby, nemlig Rüdesheim. Byen er kendetegnet af små hyggelige gader, med caféer og restauranter der for manges vedkommende har levende musik næsten døgnet rundt i højsæsonen. Det hyggelige bymiljø, hvor sprogenes mangfoldighed røber turisternes nationalitet, indbyder til afslapning med en kop kaffe, en øl eller et glas vin.

Byens mekaniske musikmuseum er også et besøg værd. Af andre attraktioner kan nævnes Hildegard-klostret, der troner højt over byen. Her bor stadig omkring 80 nonner. Ikke langt derfra helt oppe på den højeste top i nærheden troner Niederwaldenkmal, der også er et mindesmærke til minde om samlingen af det tyske rige af kejser Wilhelm den. 1. i 1871.

Grundstenen blev lagt i september 1871 af Kaiser Wilhelm I. Monumentet blev indviet i september 1883. Monumentet er 38 meter højt og blandt andet ses kejserne til hest omgivet af adel, hærens kommandanter og soldater. Fra byen kan du tage en lille svævebane – cirka 15 minutter op til toppen ved mindesmærket hen over de frodige vinmarker.

En del rejsebureauer tilbyder flodkrydstoger på Rhinen og Mosel, herunder Vitus Rejser og Gislev Rejser.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.