Celle og Caroline Mathilde

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Midt ude på Lüneburger Hede cirka 200 kilometer syd for Hamburg ligger den charmerende by, Celle, med omkring 75.000 indbyggere. I byen findes omkring 500 gamle og flot restaurerede bindingsværkshuse samt et slot, der dateres helt tilbage til 1292. Derudover findes der en række middelalderhuse i byens centrum.

Tekst og fotos: journalist Aage Krogsdam

Blandt andet det gamle rådhus samt Hoppener Haus fra 1532. Det er et stateligt seks etager højt gavlhus rigt udsmykket med træskærerarbejder. Overfor står de forbløffende talende lanterner; en gruppe lysfigurer, som alle symboliserer en menneskelig karaktertype. Bevægelsessensorer får lanternerne til at tale - enkeltvis, til sig selv eller med hinanden. Ved hjælp af stemmefiler fortæller de fakta, anekdoter, sjove ordsprog eller små morsomme historier.

Hertugslottet er opført i indre by og er kendt af danskerne, fordi det var her, den landsforviste danske dronning Caroline Mathilde boede i tre år, efter at hun var blevet udvist fra Danmark i 1772. Hun var gift med den sindssyge danske konge Chr. den 7. (konge fra 1766-1808) og havde et forhold til livlægen Struense.

Da forholdet blev opdaget (man fandt hende i sengen med Struense), blev hun landsforvist til Celle, og Struense blev henrettet. Johan Frederik Struense kom fra Holsten og havde fået stor indflydelse ved hoffet, hvor han som livlæge for kongen havde sin daglige gang. Den unge dronning ønskede ikke noget samliv med den sindssyge konge og tog livlægen som elsker. Struense blev anklaget for landsforræderi og halshugget, og hans krop sat på stejle til spot for hele Københavns befolkning. Dronningen blev skilt fra Kongen, og i oktober 1772 blev hun flyttet til Celle

Dronning som 15-årig

Caroline Mathilde var kun 15 år, da hun blev gift med den danske konge. Hun var engelsk prinsesse, og hendes bror var den engelske Kong Georg den 3. Han havde et slot i Celle, og det var her, hun blev installeret. Man kan ikke sige, at hun levede i fattigdom, det danske hof og broderen sendte penge ned til hende regelmæssigt. Hun havde tjenestefolk – cirka 24 omkring sig. Så hun levede på ingen måde et fattig liv, hun havde adskillige værelser til rådighed på slottet, hvor der i dag er en mindestue for den danske dronning. Hun boede her kun i tre år, da hun i en alder af kun 24 år døde den 10. maj 1775 af en infektionssygdom, formentlig skarlagensfeber.

Hendes søn blev konge som Frederik 6. i 1808 ved faderens død men tog faktisk som kronprins magten ved et kup i 1784 og var reelt konge indtil sin død i 1839. Det var Frederik 6. der gennemførte landboreformerne og stavnsbåndets ophævelse i 1788.

Caroline Mathilde er begravet i slotsparken, og der er altid friske blomster på graven. På slottet, der i dag er museum, og i øvrigt huser det ældste og mindste Barokteater i Tyskland samt det eneste slotskapel i rennæsancestil nord for alperne. På slottet findes en mindestue for den danske dronning. Slottet blev i 1530 ombygget til renæssanceslot, og i anden halvdel af det 17. århundrede blev slottet igen genstand for om- og udbygninger, som gav det den barokke stil, der stadig kan ses i dag. Barokteatret er fra 1671.

På pladsen foran slottet Stechbahn var der engang turnerings- og skueplads for senmiddelalderlige ridderkampe. Hertug Otto 2. blev offer for en af disse kampe, da han i 1471 faldt af sin hest og døde. En hestesko indfældet i fortovet foran løveapoteket sørger for, at indbyggerne i Celle mindes denne hændelse den dag i dag. Ved Celler Hengstparade, som finder sted hvert år i september, forvandler Niedersächsisches Landesgestüt bindingsværksbyen til ét stort festspil for heste og riddere.

Flere rejsebureauer arrangerer ture til Celle, blandt andet Gislev Rejser.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.