Gerlev Kro - en perle i Hornsherred

Udgivet i Nyt fra rejsebranchen
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og foto: Journalist Aage Krogsdam

Når du kører gennem den lille landsby Gerlev i Hornsherred lidt syd for Jægerspris kan du ikke undgå at stoppe ved kroen, der ligger lige ud til byens hovedgade, Bygaden. Den stråtækte ejendom med røde vægge og bindingsværk ligner en gammel privilegeret kro fra 1700- tallet. Men det er ingenlunde tilfældet

Ganske vist har der på grunden ligget en ejendom opført omkring år 1800 ved navn Bakkehuset. Indtil 1925 havde der været adskillige ejere siden bygningens oprindelse. Men i 1925 døde ejeren slagter Peder Andersen, og hans enke Bodil Sofie Andersen indrettede brødudsalg og et konditori i længen, og der blev skabt plads til udendørsservering i haven. Stedet fik kælenavnet " konditten", og fra 1925 til 1967 blev bygningen brugt til møder, dilettantforestillinger, foredrag, studiekredse, baller m.m. Faktisk fungerede "konditten" som egnens forsamlingshus op gennem årene.

I 1967 blev stedet købt af en tjener ved navn Gordon Nielsen. Han havde været tjener i mange år i Nyhavn i København og kom fra en familie, der drev værtshuse i hovedstaden. Da familien havde et sommerhus i Ejby, kom Gordon Nielsen ofte forbi "konditten".

Han så mulighederne for at indrettet stedet til en traditionel landevejskro, samtidig med at bygningens gamle præg blev bevaret. Han fik hjælp af en maler ved navn Børge Tarp til de indvendige dekorationer i form af gamle mundheld og ordsprog samt vægmalerier. Alt sammen udsmykning som ses den dag i dag på Gerlev Kros hyggelige lokaler, hvor intimiteten oser lang væk. Man føler sig velkommen.

Udklip fra dagspressen og udtalelser fra folk på egnen indikerer at Gordon Nielsen var en populær krovært i de 16 år, han drev kroen, som han solgte i 1983 til Hans Jørgen Mejltofte. Han var uddannet kok og drev en grillbar i Københavnsområdet. Han gik hurtigt efter overtagelsen i gang med diverse restaureringsopgaver på kroen. Men efter syv år som ejer måtte han give op. Han kunne ikke få økonomien til at hænge sammen, og på en tvangsauktion overtog Kreditforeningen kroen. En ny ejer kunne heller ikke klare opgaven, og igen overtog kreditforeningen kroen i 1993.

I 1994 købte ægteparret Birgit Zollfranck Andersen og Arne Brighs Sørensen kroen. De har lige siden gjort det fremragende og sammen med Birgits to sønner Martin og Dennis driver de en velrenommeret kro. Siden overtagelsen i 1994 er der sket omfattende restaureringer af kroen med bygning af to værelsesbygninger med 20 dobbeltværelser lige vest for kroen. Desuden har Birgits to sønner købt og renoveret den tidligere Femhøj Skole på vejen mellem Lyngerup og Jægerspris, cirka 1 km fra Gerlev.

Her er der indrettet 21 værelser efter bed and breakfast princippet, ligesom der her er en sal med plads til 120 gæster, der bruges til fester af forskellig art.

På selve kroen er der også sket en del de senere år. Udover a la carte og kroplatter, byder Gerlev Kro på faste arrangementer som stegt flæsk med persillesovs hver tirsdag. Desuden kommer en lang række foreninger, blandt andet pensionistforeninger året rundt til kroen til eftermiddagskaffe.

Køkkenet er åbent hver dag fra kl. 12 til frokost og til kl. 21 om aftenen.

Private fester med musik, som Arne Sørensen ofte sørger for, er en stor del af aftenarrangementerne på kroen og på Femhøj, ligesom der sælges mad ud af huset. I tilknytning til kroens dejlige have med udendørsservering i sommerhalvåret, findes en butik med salg af brugskunst.

Menukortet på Gerlev Kro tilbyder traditionel god dansk mad, der altid er velsmagende, godt tilberedt af friske lokale råvarer, og så er der tale om store portioner, serveret af et venligst og servicemindet personale. Vinkortet er varieret med en lang række dejlige fine fra alle de kendte vinlande kloden rundt ligesom lokalt øl er på kortet.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.