Eiffeltårnet gløder netop nu

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Paris' skyline fra toppe af Eiffeltårnet Paris' skyline fra toppe af Eiffeltårnet

EIFFELTÅRNET: Når solen skinner, og det gør den tit i Paris, og farverne på træerne gløder i rødt, brunt og gult, som det er tilfældet nu, står Eiffeltårnet og dens metropol næsten skønnest frem. Man skal skynde sig, hvis man vil nå at se det, men efteråret melder sin ankomst senere i Paris end i Danmark.

Eiffeltårnet bliver man aldrig træt af at beskue. Og en opstigning i den gamle jernkonstruktion er også altid en ny oplevelse, for Paris tager sig forskelligt ud hver gang. Sådan har jeg det i hvert fald, og denne gang stod den gamle jerndame i en rødlig stråleglans, både set fra gadeniveau og set fra toppen. Byen charmererede i sine glødende farver, himlen var koboltblå, og vores kinder rødere og rødere, fordi luften så højt til vejrs var frisk og kølig.billede eiffel

Eiffeltårnet er uden tvivl den mest kendte bygning i Paris, i hele Frankrig – og blandt de mest kendte i hele verden. 300 meter i højden gør også tårnet til en af de højeste bygninger, men det er sådan set slet ikke højden, der betager mest. Det er den særegne jernkonstruktion, som kan ses fra næsten alle kanter af byen, og som bare står der som trofastheden og stabiliteten selv.

Tårnet er da også blevet et fornemt symbol på Paris og tiltrækker rejsende i hobetal og lokale hver dag. Syv millioner rejsende valfarter til hvert år. Eiffeltårnet blev færdigt i 1889 til verdensudstillingen, og for at det ikke skal være løgn, var intentionen dengang at rive det ned 20 år efter. Sådan gik det heldigvis ikke.

Billede gadebilledeOp til udstillingen i 1889 blev en konkurrence om en bygning, som skulle være hovedattraktion, sat i gang. Omkring 100 personer indsendte forslag, og vinderen blev ingeniøren Gustave Eiffel. Byggeriet begyndte i starten af 1887, hvor fundamentet blev lagt. Efter fem måneder kunne de fire ben sættes fast, som blev færdige marts 1888.

Hele tårnet – og den samlede jernkonstruktion - var færdig i 1889 og blev indviet d. 31. marts. Den korte bygningsperiode skyldes dels, at man benyttede færdiglavede jerndele til konstruktionen, og man samlede så at sige Eiffeltårnet på stedet.

Den smukke jernkonstruktion ligger på den sydlige bred i den vestlige del ved Seinen ud til broen Pont d'Léna, og man kan snildt nå en tur på Seinen med flodpram også, hvis man planlægger det godt. Tårnet har tre niveauer samt en 21 meter høj antenne. Indtil 1930 var det verdens højeste bygning i verden, men blev det år afløst af Chrysler Building i New York. Siden da er det overgået af flere andre skyskrabere og telemaster, bl.a. Burj Khalifa i Dubai.

 

 

Senest ændret Mandag, 16 juli 2018 06:36

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.