Falkonerer vil have jagt med falk

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(1 Bedømmelse)
Ny klub ønsker en oldgammel jagtform tilladt igen. Ny klub ønsker en oldgammel jagtform tilladt igen. Foto: Dansk Falkoner Klub.

NY KLUB: Danske falkonerer har netop lavet en ny klub, der vil kæmpe for genindførelsen af jagt med rovfugle i Danmark. Jagtformen er anerkendt af UNESCO, som en del af verdens kulturarv - og skal som sådan beskyttes.

Langt, langt tilbage i tiden har mennesket tæmmet dyr til jagt og for mange var og er jagten med falk den ypperste jagtform.

En af disse er formanden for den nystiftede Dansk Falkoner Klub, Flemming Sanggaard:

- Personligt dyrker jeg også jagt med både haglbøsse og riffel, men jagten i samarbejde med mine rovfugle står mit hjerte nærmest. Jagtformen er kendt som værende bæredygtig, der er for eksempel ingen støj eller anskydninger.

Falkonerer og rovfugle

Som det er i dag, må danske falkonerer og deres fugle rejse til andre lande for at dyrke den ældgamle jagtform. Det samme var for få år siden også nødvendigt for danske buejægere, der nu har fået en opblomstring.

Men buejagt er nu igen en lovlig og anerkendt jagtform her i landet for jægere, som har dygtiggjort sig og har bestået en bueprøve.

- Det samme ønsker Dansk Falkoner Klub for vores jagtform. Den skal genindførelse på en ordentlig måde. Vi anbefaler derfor, at der i forbindelse med genindførslen stilles krav om både traditionelt jagttegn samt en bestået falkonerprøve, siger Flemming Sanggaard.

- Det er min klare opfattelse, at praktisk talt samtlige af de tusindvis af danskere, som jeg årligt informerer om det danske forbud mod jagt med rovfugle, undres.

Kontrol af rovfugle

I Danmark har vi verdens strengeste kontrolsystem for hold af rovfugle. Alle fugle kan dokumenteres at være opdrættet i fangenskab, de har chip og der er dna-prøver for alle fugle.

- Dette kontrolsystem hilser Dansk Falkoner Klub meget velkomment, da det har fjernet al mistænkeliggørelse om, at danske falkonerer skulle stjæle fugle i naturen. Vi opdrætter uden problemer vores fugle i fangenskab, fastslår Flemming Sanggaard.

I mange andre lande i Europa er jagt med rovfugle tilladt, og som en del af UNESCO's verdenskulturarv skal den faktisk støttes og bevares. I Danmark derimod blev den forbudt tilbage i 1967, og sådan har det været siden.

- Lad os få rettet den fejl i en fart, så også danske falkonerer igen kan videreføre den oldgamle, men nutidsvarende og helt igennem bæredygtige jagttradition.

Senest ændret Onsdag, 07 januar 2015 11:47

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.