Adskil arbejde og fritid og få et godt liv

Udgivet i Livsstil
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Arbejde og fritid kan med fordel adskilles - med mindre man gør begge dele bevidst. Arbejde og fritid kan med fordel adskilles - med mindre man gør begge dele bevidst. Foto: Pexels

DET GODE LIV: Mange kan nikke genkendende til, at de bruger lidt for meget tid på arbejdet, og det går i sidste ende udover fritiden.

Mange har det svært med at holde fri, selvom man egentlig har fået fyraften. Baggrunden for dette er oftest, at vi har svært ved at sige nej, og derfor skal opgaven bare lige gøres færdigt.

LÆS OGSÅ: Flyst fra byen og oplev mere frihed

Balancen mellem arbejde og fritid er derfor for mange blevet dårlig, men der er nogle generelle råd til, hvordan du kan skabe en god balance, som på sigt både gavner dig og din familie.

Spar tid på arbejdet

På arbejdet kan der være en høj stressfaktor, fordi der skal nås meget på kort tid. Tiden er altafgørende på et arbejde, og hvis ikke opgaverne kan nå at blive lavet, er man nødt til at arbejde over. Den situation kan undgås, så du kan tilbringe mere tid med dem, som venter på dig derhjemme.

Når du møder ind på arbejdet, er det en god ide at lave en liste over, hvad du skal nå. Her har du allerede mulighed for at få dannet et overblik over, hvor meget tid, du skal sætte af til hver enkel opgave, så de kan blive løst inden for tiden.

Det er dog ikke alt, der nøje kan planlægges, og sidder du på et kontor eller et telemarketingsbureau, kender du helt sikker det med, at du skal ringe til mange om dagen. Her kan du spare tid med en effektiv autodialer, fordi du ikke selv skal skrive alle numrene ind.

Når du er på arbejde, er et vigtigt, at du er fokuseret, så du ikke bliver fristet af udefrakommende forstyrrelser, og det kan være nemmere at gøre dette, når du har koblet af der hjemme.

Husk at koble af hjemme

Du er lige kommet hjem fra en lang arbejdsdag, og du har egentlig en masse, som du ikke fik nået, og det vil du gerne kigge på efter aftensmaden. Dette scenarie sker for mange, og det kan være meget forstyrrende for dit familieliv.

Oftest er det overgangen fra arbejdet til fritiden, der er ikke-eksisterende, og det kan derfor være en god regel at finde nogle overgangsritualer, som markerer, at du ikke længere er på arbejde.

Et overgangsritual kunne for eksempel være, at du skifter dit arbejdstøj ud med et mere afslappet sæt.

Din arbejdstelefon skal sættes på lydløs og lægges væk, så du ikke bliver forstyrret. Har du nogle interesser eller hobbyer, som du elsker at dyrke, kan det også være en måde at koble af.

Det er ikke kun til gavn for dig, at du lægger arbejdslivet væk, når du kommer hjem, din familie vil også kunne mærke en forskel. Har du en mand eller en kone og måske børn, vil de elske, at du udviser dit nærvær over for dem, hvilket også er med til at øge livskvaliteten.

Kobler du af, når du kommer hjem, vil du møde på arbejdet næste dag mere frisk, og din indstilling og energi er i top.

Senest ændret Tirsdag, 06 juni 2017 12:14

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.