Nye energikrav til nye huse

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Det nye bygningsreglement stiller højere krav til udnyttelse af energien. Det nye bygningsreglement stiller højere krav til udnyttelse af energien. Foto: Dansk Byggeri.

ENERGI: Mens sneen ligger derude og giver landskabet et smukt ansigt, går du måske i byggetanker til foråret. Og det er allerede nu, at du skal planlægge et nyt byggeri.

Det tager tid med at få udarbejdet tegninger, få dem fremsendt til godkendelse i din kommune og få dem sagsbehandlet.

Nyt Bygningsreglement

I den forbindelse skal du lige være opmærksom på, at et nyt bygge reglement er trådt i kraft her i 2016.

Det nye bygningsreglement, BR15, betyder, at der i fremtiden bliver strammere krav til energiforbruget i nybyggede boliger.

Derfor er det vigtigt, at du allerede nu kikker på det kommende energiforbrug i dit nye hus.

De nye krav betyder, at der skal strammes op på opvarmning, ventilation, køling og varmt vand.

Energiforbrug på 4000 kWh

I dag kræves der for en bolig på 100m2, der bygges fra 2016 og fremover, at den maksimalt må have et samlet energiforbrug på 4000 kWh om året, hvis boligen ikke får tilført energi fra eksempelvis solceller eller jordvarme.

- Med det nye reglement skal vi til at tænke os endnu bedre om, end vi har gjort tidligere, når vi bygger, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Niels Strange.

Det er vigtigt at tænke energiforbruget ind i planlægningen af byggeriet, så der bliver isoleret ordentligt for at holde på varmen, mens der på samme tid også gøres noget aktivt for at tilføre energi som eksempelvis et solcelleanlæg på taget.

En eller to etager

Når der skal bygges nyt, er det også godt at tænke over bygningens form.

I stedet for at gøre bygningen lang, smal og kroget i et plan, så kan det i forhold til energiforbruget være en god idé at bygge kompakt i to etager, fordi det giver bedre mulighed for at udnytte energien.

På samme tid kan man også optimere huset ved at se på, hvor på grunden det skal ligge, så man kan sørge for at udnytte lyset og få nok solenergi ind i huset, forklarer Niels Strange.

Solceller med omtanke

Selvom solen kan udnyttes til at minimere energiforbruget i boligen, skal du dog passe på, da for meget solenergi giver risiko for overvarme.

Sker det, skal boligen køles ned, og det er også omkostningskrævende at skulle investere i nedkøling af boligen.

En ulempe ved en bolig i to etager er dog især for lidt ældre og gangbesværede mennesker, at du skal op ad trappen mange gange om dagen. Det skal også indgå i dine overvejelser omkring boligtype.

Byggetilladelse for det nye hus

Når man bygger en ny bolig er der mange hensyn at tage, og hvis der er fejl i udregningsarbejdet, kan det betyde, at forløbet med at få en byggetilladelse bliver forlænget.

- Det kan derfor være en god forretning at tage fat i en professionel, der har kompetencer på området, så det hele forgår efter reglerne, slutter chefkonsulent Niels Strange, Dansk Byggeri.

Se mere på www.danskbyggeri.dk.

Senest ændret Lørdag, 23 januar 2016 17:48

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.