Brug håndværker eller gør det selv

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Man skal passe på, når man gør arbejdet selv. Man skal passe på, når man gør arbejdet selv.

HUS OG HJEM: Skal man gøre det selv eller overlade jobbet til professionelle? Der fordele og ulemper ved begge dele. Her følger nogle overvejelser man bør gøre sig, før man træffer den endelige beslutning om at gøre arbejdet selv eller bruge professionelle håndværkere.

En af de overvejelser, man bør gøre sig, er i forhold til hvilken type håndværk, der udføres. Hvor de fleste gør-det-selv-mænd ikke er bange for at smække et nyt plankeværk op over en weekend, er det straks en anden sag, hvis opgaven lyder på omfattende elarbejde. Med god grund.

Derudover gælder det for mange slags tiltag at disse, eller dele af disse, er særligt farlige og/eller betingede af visse lovkrav. For eksempel fjernelse af asbesttag.

Som privatperson kan man ikke bare altid kaste sig ud i arbejdet, og man skal have fat i en autoriseret eller professionel. Et andet eksempel på dette er, at du gerne selv må udskifte indendørs stikkontakter med jord. Ønsker du i denne forbindelse også at udføre nye installationer i boligens faste installation, skal dette gøres af en professionel.

Lad håndværkere om arbejdet

Hvad enten det gælder et nyt tag eller en ny veranda, er der fordele og ulemper ved at gøre det selv eller lade professionelle om arbejdet.

Der er mange fordele forbundet med at lade håndværkere om arbejdet. Først og fremmest sparer du en masse tid. Fordi håndværkere er professionelle og specialiserede indenfor deres fag, tager det typisk den halve tid at færdiggøre et projekt i forhold til, hvis man selv skulle have gjort det.

Hvilket leder til den næste fordel. I og med at håndværkere har større erfaring ved at have udført det samme stykke arbejde flere gange, bliver resultatet ofte også derefter. De ved hvordan det skal ende – og hvordan processen bør forløbe.

En tredje fordel er, at du sparer dig selv og din krop for fysiske anstrengelser. Håndværkerne har den rette uddannelse i ergonomisk korrekte arbejdsstillinger, samt det rette udstyr til opgaven. En murer er således uddannet i at løfte korrekt, når der er brug for en sæk cement mere til mørtel, samt har et løftebord, som løfter de mange mursten op i den rette arbejdshøjde. Desuden er disse også forsikrede af deres arbejdsgiver. Når en tømrer går op på en stige er dette derfor forbundet med knap så mange risici, som hvis en privatperson gør det.

En sidste fordel ved at hyre håndværkere til en opgave er, at man kan "prutte om prisen". Ethvert håndværkerfirma sender altid et tilbud på en opgave. Dette må man gerne tage ordret som netop – et tilbud. Dermed er der grobund for en forhandling om prisen. Med den rette forhandlingsteknik kan der være penge at spare her!

Gør-det-selv selv

Ulempen ved at overlade arbejdet til professionelle er oftest fordelen ved at gøre det selv.

Fordelen ved at gøre det selv er, at man undgår fakturaen for håndværkerfirmaet. Har man hænderne godt skruet på, kan man spare rigtig mange penge ved at gøre det selv. Ulempen er, at det typisk tager længere tid at få et projekt færdigt. Men planlægger man et projekt over en ferie, er det muligt både at spare penge og få tiden brugt fornuftigt. Og hvis man til og med interesserer sig for gør det selv-arbejde, er det pludselig ikke hårdt arbejde, men at udleve sin hobby!

En anden fordel ved at gøre det selv er at kunne bryste sig af resultatet – måske endda i mange år frem. Den nye carport skulle gerne kunne stå i et par årtier, hvilket man selv og andre vil blive mindet om, hver gang man parkerer bilen. Sidste fordel ved at gøre det selv er, at man får lov at sætte sit personlige præg på projektet.

Senest ændret Mandag, 30 januar 2017 11:26

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.