Skab en fest i din have

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Haven er et fristed, hvor sanseindtryk er afgørende for oplevelsen. Haven er et fristed, hvor sanseindtryk er afgørende for oplevelsen.

HAVEGLÆDER: Sidste uges varme temperaturer og solskin har givet os en forsmag og reminder på, hvor dejlig sommer i Danmark kan være.

Forhåbentlig har vi en lang og varm sommer i udsigt, som giver mange muligheder for festlige sammenkomster. Rammen om festlighederne kan sagtens være din have eller altan, men hvordan gør du den så hyggelig som muligt, så den indbyder til kold rosé og snakke ud på de sene nattetimer?

LÆS OGSÅ: GODE RÅD OM NYT DRIVHUS

Det gør du ved at give dine gæster en oplevelse, når de bevæger sig ud i din have eller på din altan. Vi har lavet en lille guide til, hvordan du bærer dig ad:

altan-sommer-blomster-planterSkab en oplevelse i haven

Duftesansen og synssansen kan du stimulere ved at sikre dig, at du har planter, træer og blomster, der afgiver en duft, der leder tankerne hen på sommer, barndomsminder og natur.

I haven kan du plante syrentræer, spireæa buske og rododendron eller hortensiaer. De giver fantastiske dufte og har en god blomstringstid, hvilket er vigtigt, hvis du vil have blomster at kigge på og dufte til hele vejen igennem sommeren.

Er du ikke født med grønne fingre, så vælg blomster og planter, der ikke kræver det store vedligeholdelse og vælg samtidig noget, der blomstrer år efter år, uden at skulle genplantes.

Altanen - den lille have

Selvom du har begrænset plads på altanen, så er der faktisk kommet en masse muligheder for at få en grøn altan. Udover de gængse altankasser, kan du plante mindre buske, der snor sig imellem rækværket. Du kan også opsætte et metalgitter opad den ene væg, hvor du får en plante eller blomster til at gro opad – det skaber en flot grøn mur.

Husk også de hyggelige potteplanter med blomster og urter. Endelig kan du plante tomatplanter eller jordbærplanter i gamle plasticflasker, som du skærer over, putter jord i og hænger med planten nedad i en snor og krog i loftet.

På nettet finder du inspiration til, hvordan du ellers får en "grøn altan".

Kulørte lyskæder eller pærer giver en helt speciel hyggelig sommerstemning, uden at koste alverden. Lys eller "lampe"-kæder kan du købe i de fleste have/interiørbutikker og koster ikke alverden. Herudover kan du købe LED Proff pærer i forskellige farver. Det bidrager alt sammen til lys og hygge i haven eller på altanen.

Indret din have og altan

Bor du i lejlighed, er din altan sikkert ikke voldsom stor, og du har måske svært ved at se, hvad der lige kan ændres ved den. Er der cementgulv på, kan det give et koldt beton look, men faktisk kan du ændre det relativt let ved at anlægge et trægulv for eksempel med IKEA's træfliser.

Altan og havemøbler kommer i alle afskygninger. Har du en mindre altan, er du selvfølgelig begrænset af pladsen, men der er efterhånden et stort udvalg af altanmøbler, som både er behagelige og ikke fylder alverden.

Har du en have, kan du derimod skabe en dejlig sommerhusstemning ved at bruge hvide eller naturfarvede træmøbler, der leder tankerne hen på de mange dejlige sommerhusture fra barndommen. Se i øvrigt, hvordan du skaber sommerhusstemning i denne guide.

Et bålsted kan du komme let udenom ved at købe et bålsted af metal for eksempel dette fra Hus og Haveliv. Det er let at rengøre, og du begrænser desuden bålstedet, hvis du har en lille have. Sørg for at finde et bålsted, der er tilstrækkelig hævet over græsset, så græsset ikke bliver sveden af varmen.

Har du råd, så invester i en terassevarmer, der kan forlænge aftenen ved at give lidt tiltrængt varme til dine gæster. Desuden kan den bruges, hvis du vil drikke kaffe på terrassen helt ind i det tidlige efterår.

spart

Senest ændret Torsdag, 08 juni 2017 06:28

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.