Lad boligjagten begynde

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Et  svært lejeboligmarked venter de mange unge. Et svært lejeboligmarked venter de mange unge.

Nye studerende leder efter bolig, men jagten efter det perfekte hjem er ikke altid let. Efterspørgslen er stor, men udvalget er begrænset.

Lørdag den 28. juli fik landets unge svar på, om de blev optaget på deres ønskestudie. For nogle blev drømmen knust, mens andre kunne hoppe rundt af glæde. Men hvad nu? Studiestarten betyder nemlig også et akut boligbehov for de fleste unge, som nu skal forlade reden. Med et godt benarbejde, netværk, tålmodighed og en åben indstilling i bagagen, kan man komme langt i jagten på en bolig – men det bliver ikke let.

"Der er ingen tvivl om, at de nye studerende står over for et svært lejeboligmarked. Der er stor efterspørgsel efter lejeboliger i de store byer, og det har betydning for lejeniveauerne og mulighederne for at komme i betragtning," siger Maivi Herup, udlejningschef i ejendomsforvaltningsselskabet DEAS.

Vær realistisk og tålmodig

Maivi Herup råder de kommende studerende til at være åbne over for andre muligheder og placeringer, end de umiddelbart har som førsteprioritet. Selvom man har en ide om, hvad man gerne vil have, er det ikke ensbetydende med, at det kan lade sig gøre.

"Det er fornuftigt at skrive sig op til en studie- eller ungdomsbolig i så god tid som overhovedet muligt, men vi ved også af erfaring, at mange unge ved studiestart står i en akut boligsituation. Derfor gælder det om at være både realistisk og tålmodig samt om at bruge sit netværk," siger Herup.

LÆS OGSÅ: Pas på med at lede efter bolig på internettet

10 gode råd til dig som boligsøgende

1. Skriv dig op - og i god tid
Det kan virke banalt, men det er vigtigt, at du bliver skrevet på venteliste til en ledig lejebolig i så god tid som muligt. Det giver et forspring i boligsøgningen. Og du behøver ikke vente til, at du kommer tæt på studiestart.

2. Vær realistisk
Start med at overveje nøje, hvad du ønsker, og hvilke boligdrømme du kan gå på kompromis med. Kan du fx nøjes med et mindre værelse, hvis det betyder, at du får en bedre beliggenhed? Eller er pladsen det vigtigste for dig?

3. Skab dig et overblik
Sørg for at få et godt overblik over din privatøkonomi, så du har et realistisk billede af, hvor meget du kan sidde for om måneden. Tal eventuelt med din bank. Husk at indregne en post i budgettet til de løbende forbrugsudgifter - dvs. vand og varme.

4. Brug boligportalerne
Der findes en lang række boligsites, som enkelt og effektivt formidler ledige lejeboliger. DEAS favner med sin boligsøgningsportal Findbolig.nu også studie- og ungdomsboliger. De mange boligsites findes med en enkel søgning på nettet fx: boligportal.dk, ciu.dk, lejebolig.dk, dba.dk/boliger/lejebolig, minlejebolig.dk, boligbasen.dk, kollegierneskontor.dk, aku-aalborg.dk.

5. Husk også de mange kollegier
Der findes både almene og private kollegier i næsten alle former og prislejer rundt omkring i landet. Nogle kan søges direkte hos det pågældende kollegium og andre via boligportaler, der samler kollegier på tværs.

6. Vær opsøgende og brug dit netværk
Gå ikke kun den slagne vej. Brug også dine venner, familie og bekendte. Måske de kender nogen, som kan hjælpe dig? Og hold dig ikke tilbage fra at bruge de sociale medier.

7. Søg i et bredt geografisk område
Uden for byernes centrum er der mindre pres på boligmarkedet. Boligens placering tæt på fx offentlig transport kan betyde meget. Så sæt dig grundigt ind i, hvor langt væk fra dit studie, du egentlig kan søge, samtidig med at du har en acceptabel transporttid.

8. Acceptér, at din første bolig måske er midlertidig
Ingen siger, at du skal blive boende i din første bolig under hele dit studie. Vær indstillet på midlertidige løsninger det første stykke tid. Dine ønsker kan ændre sig, og nye muligheder kan opstå, når du først har tag over hovedet.

9. Slå dig sammen med andre
Overvej muligheden for at starte i en delelejlighed eller et bofællesskab. Det åbner op for flere muligheder og giver dig garanti for socialt samvær. Husk dog altid at tjekke med udlejer, om denne boligform er tilladt, inden du flytter ind.

10. Forældrekøb? Tal med banken
Overvejer din familie at købe en lejlighed til dig, så er det en god ide at starte med at tale med jeres bank, som typisk kan guide jer. Der kan også være særlige forbehold for forældrekøb i den enkelte forening.

Senest ændret Tirsdag, 14 august 2018 13:41

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.