Vinterskadede planter i haven

Udgivet i Have
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Denne mahoniebusk har haft svært ved at klar vinterkulden. De visne blade skyldes ikke sygdom, men frostskader forårsaget af udtørring. Denne mahoniebusk har haft svært ved at klar vinterkulden. De visne blade skyldes ikke sygdom, men frostskader forårsaget af udtørring.

PLANTER: Bedst som solens stråler endelig kalder foråret frem, og vi forventningsfulde glæder os til at se planterne i haven med sprøde nye blade og smukke blomster, visner nogle af dem.

Man kan med rette komme i tvivl om, hvorvidt planterne fejler noget. Er de ramt af et svampeangreb eller har insekter voldt skade? Nej, der er ofte tale om skader, der skyldes kulde og ikke plantesygdomme, der smitter andre planter i haven.

Mange planter er inddelt i klimazoner som vejledning. Klimazonerne er opdelt ud fra, hvor koldt det kan blive i zonerne. Men vi ved faktisk ikke ret meget om planternes vinterhårdførhed, når det drejer sig om nedfrysning i længere tid. Det er kun erfaringerne efter de seneste tre vintre, som har vist os, at langt flere planter tager skade.

Det er først og fremmest de bladstedsegrønne planter som ligusterhækken, kirsebærlaurbærplanterne, mahonie busken, dværgmispel, rododendron, buksbom, efeu m.fl. som rammes. Dog har det vist sig, at en del af havens roser også har taget alvorligt skade efter lange kuldeperioder.

efeuPlanterne udtørrer
Fagfolk taler om, at planterne udtørrer om vinteren. De bladstedsegrønne planter har en stor overflade. Risikoen for, at fordampningen er større end planten kan nå at optage vand, er derfor temmelig stor.

Når plantens rodsystem så samtidig med er blokeret på grund af frost, så opstår langt de fleste skader.

En anden væsentlig årsag skyldes nedfrysning. Mange af vores planter ude i naturen klarer faktisk en nedfrysning, fordi de trækker væsken delvis tilbage eller fylder cellerne med "frostvæske". Enkelte nætters nattefrost er normalt ikke noget problem for de fleste planter i haven, men længere perioder med kraftig frost døgnet rundt, rammer også, ellers hårdføre planter.

Når temperaturen stiger, øger planterne deres væsketryk i cellerne og gør klar til en ny vækstperiode. Er plantens rodsystem ødelagt af frost – eller fortsat frossent, vil planten måske springe ud, men efter nogen tid visne og dø. Er det plantens blade og grene, som er ødelagt af frost, vil de snart tabe bladene og få bare, tørre grene. Der er store muligheder for, at planter med visne blade og grene igen vil begynde at vokse. Toppen med de visne grene og blade bliver ikke levende, men planten starter ny vækst længere nede eller helt nede ved basis i planten. Det kan være meget svært at afgøre, hvor "død" planten er, så vent gerne helt hen i juni måned, inden du med saks og sav går i gang med at beskære de døde områder væk.

Plante App
App'en Haveglæder er et opslagsværk, som er udviklet af fagfolk fra de danske havecentre og planteskoler. På Haveglæder kan du finde inspiration til og viden om buske, træer, roser, stauder, surbundsplanter, frugt, løgplanter og grøntsager. Se de nye aktuelle artikler, find dit nærmeste havecenter og se video om mange af havens gøremål.
App'en er gratis og kan hentes til Iphone og android.

Senest ændret Mandag, 22 august 2016 10:55

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.