Økologisk and på julebordet

Udgivet i Mad
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Stadig flere danskere vil have god smag i munden på mere end én måde, når de spiser andesteg til jul. Salget af øko-ænder vokser markant, i følge dagligvarehandlen. Næsten hver tredje ferske and, der blev solgt i Coops butikker sidste december, var økologisk. Øko-ænder har god plads og kommer ud i det fri. Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse den økologiske and.

Til jul skal der steg på bordet, og i stadig flere danske hjem er der økologisk and på menuen juleaften. I følge dagligvarehandlen er salget af økologiske ænder stigende.

Hos Salling Group steg salget af hele ferske øko-ænder på tværs af Føtex, Netto og Bilka med hele 42 procent sidste december i forhold til året før. Hos Coop voksede salget med 15 procent i samme periode, og dermed var næsten hver tredje ferske and, der blev solgt i Coops butikker, økologisk.

God smag i munden i højtiden

Salgstallene fra dagligvarehandlen afspejler, at danskerne går op i dyrevelfærd, mener Helle Bossen, der er chefkonsulent i Økologisk Landsforening.
- Vi ser en stigende interesse hos danskerne for fødevarer, hvor der er taget hensyn til dyrenes velfærd i produktionen. Derfor har vi en klar forventning om, at salget af blandt andet økologiske ænder også vil stige i år og de kommende år, siger hun og fortsætter:

- Ved at vælge den økologiske andesteg er du sikker på, at anden har været ude under åben himmel og kunnet spise løs af græs og økologisk grovfoder, som er godt for dyrenes velbefindende. Det giver ekstra god smag i munden i højtiden, siger Helle Bossen og påpeger,at det er blevet væsentligt nemmere at finde en økologisk and til julemiddagen, nu hvor stort set alle discountbutikker og supermarkeder tilbyder enten ferske eller frosne øko-ænder.
Hvis man går op i, at anden har haft det godt, inden den kommer på middagsbordet, er der god grund til at vælge økologi, mener Dyrenes Beskyttelse, som anbefaler øko-ænder.

- Går man efter ænder med Ø-mærket, kan man være sikker på, at der er styr på dyrevelfærden. Her er der nemlig høje krav til, at ænderne kan udleve deres naturlige adfærd med blandt andet adgang til det fri og krav om dagslys, siger Pernille Fraas Johnsen.

Opskrift på kålsalat med spicy and og vaniljedressing

4 personer

To økologiske andebryster. Ca. 600 g eller en rest and fra juleaften

Krydderiblanding til and:
2 tsk øko fennikelfrø
2 tsk øko five spice
2 tsk havsalt
1-2 tsk øko chiliflager

Salat:
200 g øko kål, fx. grønkål, palmekål, rødkål, savoykål eller en blanding
Kernerne fra 1 øko granatæble
2 øko æbler
75 g øko pekannødder eller øko valnødder

Dressing:
4-5 spsk øko olivenolie
Vaniljekorn fra ½ øko vaniljestang
2 spsk øko æblecidereddike
salt og peber
Læg andebrysterne i et ildfast fad. Rør krydderierne sammen og gnub dem godt ind i kødet. Læg låg på fadet eller brug staniol, og bag andebrysterne ved 150 grader varmluft i ca. 3 timer eller indtil kødet er helt mørt. Spring dette over hvis du har rester af juleanden – brug evt. kødet derfra og rist det på en pande i krydderierne.

Rengør kålen grundigt og hak/skær det i små stykker/tynde strimler. Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag den til. Vend dressingen godt rundt i kålen, massér den evt. ind i kålen og lad den gerne trække i ca. 1 time inden servering.

Skær æblerne i tynde både og bland dem i salaten sammen med granatæblekerner. Riv eller træk med to gafler det møre andekød fra hinanden og fordel det ovenpå salaten inden servering. Drys med grofthakkede nødder lige inden servering, så de ikke bliver bløde. Salaten kan serveres med groft brød.

Se mere om casino tips og tricks: https://casino-tips.dk

 

Senest ændret Fredag, 18 januar 2019 16:52

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.