Sikre skrå brædder

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Er man selv skiløber, ved man, hvor ubehageligt det er, når en hurtigtløbende skiløber stryger tæt forbi på pisten og nærmest er ved at vælte en - eller ens barn. Og man ved sikkert også, hvor ubehageligt det er at ende på en stejl rød eller sågar en sort piste, hvis skiltningen har været dårlig. Sikkerhed er da også noget af det, som har afgørende betydning for danskerne, når de vælger skisportssted til årets skiferie.

63 % mener, at det har stor eller afgørende betydning for den destination, der skal lægge pister til ens op- og nedture på bjerget, viser ny undersøgelse fra YouGov. Kenneth Bøggild, administrationschef i Danmarks Skiforbund, peger på Sverige som et foregangsland inden for sikkerhed på ski.

"Resultatet af undersøgelsen kommer ikke bag på mig, og Sverige har i mange år arbejdet med at højne sikkerheden på bjerget, også tidligere end andre europæiske skidestinationer har gjort det. Svenskerne opfandt bl.a. sikkerhedsbrochuren "Den Lilla Gula", som aktivt har formidlet sikkerhed på ski, og de var foregangsmænd. Branäs er et godt eksempel, for de gør tydeligt opmærksom på de forhold, som rent faktisk gør en forskel for sikkerheden, f.eks. ved formidling af de 10 FIS sikkerhedsregler, og logiske afspærringer og pisteforløb", siger Kenneth Bøggild, administrationschef i Danmarks Skiforbund.

Det er ude på skisportsstederne sikkerhedsarbejdet gøres, f.eks. sikre og godt afmærkede pister, så man ikke pludselig ender på en sort nedkørsel, når man blot ville køre blåt. God skiltning, også i børnehøjde, og f.eks. formidling af de 10 FIS sikkerhedsregler. Sikre og kontrollerede skilifter med god assistance, så man ikke risikerer at komme uheldigt på eller falde af undervejs. Og sikkerhedshegn/net på pisterne, så man ikke kører ud over i et enkelt øjebliks uopmærksomhed – disse hegn og net tjekkes også i løbet af skidagen. Blandt svenske skidestinationer, der historisk set har stort fokus på sikkerhed, tæller f.eks. Kläppen, Branäs og Valfjället.

Kläppen med høj sikkerhed og varme til bagdelene

Kläppen ligger idyllisk placeret i Sälenfjällene i Dalarna, og her er der gode skiforhold til både nybegyndere og øvede, og det er vigtigt for sikkerheden, for så fordeler de forskellige niveauer sig hensigtsmæssigt. Er man allerede en dygtig skiløber, barn eller voksen, så er Kläppen med sine 37 gode varierede pister et område, man ikke kan komme udenom. Kläppens skipatruljer arbejder meget struktureret og detaljeret med sikkerheden på områdets pister og er ude tidligt hver morgen for at tilse det hele. Her tjekkes hegn, og midlertidige skilte som "Go Slowly" sættes op, hvor det er nødvendigt. Skipatruljerne kontakter de folk, der præparerer pisterne, hvis de støder på huller eller lignende.

Inden gæsterne ankommer til pisterne, kører skipatruljen på snescootere for at tilse hele området, og når skigæsterne kommer, står patruljerne selv på ski for at se det hele fra gæsternes perspektiv. Sidste års kæmpeinvestering i en ny gondollift i Kläppen hjælper også på sikkerheden, da den er nem at bruge og har forbedret skiløbet og udnyttelsen af fjeldet enormt. Den giver varmen tilbage i bagdele og kinder, hvis man har brug for det.

Branäs: Sikkerhed på pisterne – "det er en hygiejnefaktor"

Hos Branäs i Värmland betragter man sikkerhed på pisterne som en hygiejnefaktor. Den skal simpelthen være i orden. Der arbejdes ihærdigt på konstant at holde sikkerheden helt i top, også fordi der er mange børn på pisterne. Man ansætter kun uddannede personer i skipatruljerne, som er i konstant cirkulation hele dagen lang. Både på snescootere og på ski. På den måde oplever de også området, ligesom gæsterne gør. Skipatruljerne i det selvlysende tøj er ude på pisterne tidligt om morgenen, tjekker skisikkerheden og ser, om der er sket noget i løbet af natten, som skal udbedres. I løbet af dagen udbedres også løbende, hvis det er nødvendigt. Alle er uddannet i førstehjælp, og mange har også en overbygningsuddannelse i sikkerhed.

Sikkerhedsarbejdet begynder allerede, når skipisterne planlægges. Det er en af de vigtigste faktorer, når skiterræn og nye pister tegnes, herunder hvordan pisterne går, hvordan de løber gennem terrænet, og hvordan underlaget ser ud. Der planlægges, så gæsterne får så sikre nedfarter som muligt, med stor tryghed til følge.

Branäs har flere år i træk vundet den store børneferiepris i kategorien 'Sveriges bedste skiområde' for børnefamilier. I Branäs byder skiferien på alt fra sorte nedfarter til flade familiebakker til leg og skiløb i behageligt tempo. I børneferieprisen er det familierne selv, der har stemt (via barnsemester.se).

Valfjället: Sjældent kø og patruljerne kan førstehjælp

Valfjället i Värmland har i forvejen gode, brede pister med fin plads til at få helt styr på svingene. Nybegyndere kan øve sig på de to børnebakker helt gratis, og som en ekstra bonus kan man glæde sig over, at der kun sjældent er kø ved skilifterne.

Den tekniske sikkerhedsdel indbefatter daglige sikkerhedskontroller på eksisterende sikkerhedsafbrydere og nødstopsystemer på liftsystemer, tjek af net samt sikkerhedskontrol af funparker og airbags. Også her cirkulerer skipatruljer flere gange dagligt. De er altid at finde på pisterne og hjælper med gæsternes tryghed. De tager sig også af eventuelle skader, både i tilfælde af, at der er noget med pister, liftsystemer og gæster. I løbet af dagen kommunikerer alle lifthjælpere, skipatruljer og skibutikker via radioudstyr, så alle altid er opdateret med det seneste fra pisterne. Folkene i skipatruljerne har naturligvis også et førstehjælpskursus i bagagen.

Senest ændret Tirsdag, 27 november 2018 15:13

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.