Alligatorer i Floridas flade sumpe

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst og foto: Journalist Aage Krogsdam

 

Sammen med min søn og datter har jeg været på cykeltur i Shark Valley i Everglades Nationalparken i delstaten Florida i USA. Der er skabt en 25 kilometer lang rute gennem sumpen, og man kan både cykle rundt på ruten eller tage med en af de mange busser, der kører rundt hver halve time.

På cykelturen kommer man bedst i kontakt med den fantastiske natur. I april måned er vandstanden lav efter vinterens tørketid, og det betyder, at mange små vandhuller og de mange grøfter langs den asfalterede vej er fyldt med fugle, alligatorer, fisk, slanger osv. De søger vandhullerne, dels for at have noget af svale sig i, dels for at få føde. Fra april til december fordamper meget af vandet som følge af den varme subtropiske sols ubønhørlige stråler. Den årlige tørkeperiode er en naturlig del af det økologiske system i sumpen og er til fordel for alt livet her. Den lave vandstand får fiskene til at koncentrere sig i de laveste områder, hvor der er vand, og helt naturligt søger fugle, alligatorer og sump-skildpadder m.v. hertil, hvor der nu er enorme mængder føde.

Så snart monsunregnen sætter ind i begyndelsen af maj, og vandstanden stiger i Everglades, spredes fiskene over et meget større område og bliver derved sværere at fange for de fugle og dyr, der lever af dem. Denne cyklus af en tør og våd periode gør, at sumpen er et af de rigeste biologiske reservater i verden. Everglades er næsten fladt, men hist og her stikker en mindre ø op på 5 til 10 kvadratmeter. Her gror træer og buske, men ellers er sumpen bevokset med grønt græs overalt afvekslende med vandhuller af forskellig størrelse og med forskelligt liv.

De vagtsomme alligatorer ser dig

På den ca. 25 kilometer lange cykeltur i Shark Valley observerede vi mere end 100 alligatorer, som veltilfredse og mætte, men med vagtsomme øjne, lå i vandet tæt ved vejen. Åkander og et væld af farverige blomster og planter groede langs grøfterne og vandhullerne, hvor et enormt liv af insekter, små og store fugle, samt tusinder af fisk i vandet, udfoldede sig.

Hist og her lå en sumpskildpadde og solede sig, og i de større søer gled en alligator lydløst gennem vandet kun med øjnene synlige. Store pansergedder stod stille i det klare vand og ventede på bytte, og et hav af fiskeyngel svømmede omkring, mens en vandslange bugtede sig gennem vandet.

Midt på den 25 kilometer lange rute er der bygget et højt udsigtstårn i nærheden af en større sø, og her vrimlede det med dyr og farverige planter. Store pansergedder, skildpadder og alligatorer svømmer dovent rundt i det klare vand. På land hygger flere farvestrålende spurvearter sig, mens et par hvide storke står og sover på et ben i en mangrovetykning.

Men de mest talrige bortset fra fiskene i vandhullerne er absolut alligatorerne, som lå i næsten hvert lille vandhul, vi passerede. Nogle huller er ikke mere end et par kvadratmeter men alligevel med plads til et af de vagtsomme krybdyr. Den største, vi så, var på ca. 6 meter, og et sted lå en hun med 8-10 unger hver på ca. 50 cm´s længde. For et halvt hundrede år siden var alligatoren ved at blive udryddet i Florida på grund af intensiv jagt på dyret. Dens skind blev brugt til tasker og sko. Efter at den blev totalfredet er antallet vokset, og i dag findes der i hele Florida adskillige tusinde alligatorer, der ikke længere er på listen over truede dyr.

Everglades forever?

Dette subtropiske paradis med dets farverigdom af dyr, fugle, blomster og planter er en fantastisk oplevelse. Takket være den enorme indsats, der gøres fra myndighedernes side for at bevare det hele for eftertiden, er der gode chancer for, at Everglades overlever civilisationens grådighed. Gennem en månedsavis, brochurer, plancheudstillinger, besøgsruter i sumpene osv. fortælles om vigtigheden af ikke at gribeforstyrrende ind i det meget følsomme økologiske system, som skal sikre flora og faunas fortsatte eksistens i Everglades. Omkring 1, 5 mio. mennesker besøger årligt nationalparkerne.

Faktaboks

Florida: 151.612 km2
Stat i USA fra 1845 med 8. mio. indbyggere
Klima subtropisk og tropisk
Gennemsnitlige temperaturer: Vinter 15-22 / sommer 28-38
Største by: Miami
Internationale lufthavne: Miami og Orlando.
I Orlando ligger Disney World og Epcotcenter og ikke langt herfra John F. Kennedy Space Center.
Staten lever næsten udelukkende af turisme i syd, mens landbruget i nord er det vigtigste erhverv med majs, citrusfrugter og sukkerrør som de afgørende produkter.
Mange rejsebureauer over hele verden arrangerer charterture til Florida – priserne varierer mellem kr. 2500 og kr. 6500,- for en uge.

Senest ændret Tirsdag, 29 januar 2019 13:47

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.