Sneen indbyder til snekite, fatbikes og snescootertur

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Hundeslædetur i Sverige Hundeslædetur i Sverige Foto: Ahlbins foto, Visit Dalarna

Har du nogensinde slået dig løs i sneen som voksen? Gasset op for snescooteren ud over højfjeldet, nydt en hundeslædetur med begejstrede, smukke hunde eller fløjet over bjergene med en sne-kite (en drage)? En ferie med temperaturer under frysepunktet og iskrystaller i granerne behøver ikke kun betyde skiløb. Det siger knap en fjerdedel (24 %) af de danske skirejsende i en YouGov-undersøgelse.

"De svenske skidestinationer er gode til at tilbyde andre aktiviteter i sneen, som appellerer til store og små. Det behøver ikke udelukkende at være skiløb, når man er på skiferie, for isfiskeri, hundeslædetur og snescootersafari er andre oplevelser, som får det bedste ud af sne og vintervejr. At opleve den aktivitetskultur, der er i vintersverige, er en sjov måde at se mere af den storslåede natur, skidestinationerne ligger i", siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

Når hundene glammer

Hundeslædeture i Sverige er f.eks. en unik oplevelse og appellerer til både store og små. Man kommer i tæt kontakt med den gnistrende, hvide natur, får snefnug i munden under turen og ser de glade dyr anstrenge sig max for at komme ud over stepperne. Mange svenske skidestinationer tilbyder hundeslædeture, fx i Jämtland og Dalarna, der har både korte to-timers udflugter med kaffe over åben ild til dagsture med overnatninger indbygget. De fleste forbløffes over hundenes evne til at trække mange kilo over lange afstande endda i et stabilt tempo. Og følelsen af vildmark fås da også med i pakken.

 

Guide til aktiviteter i Sverige på ski/vinterferien:

 

Jämtland

Kravl til vejrs i snesko

Med snesko på fødderne er det faktisk let at vandre i sne. Forholdsvis let. De moderne snesko sidder let på foden, giver god bæreevne og tager gæster ud på fjeldet i Jämtland i en sælsom gangart. Man kan både vandre afsted med en guide, der kender området, eller vandre alene afsted med kort og kompas. Det giver lidt ekstra at prøve snesko i mørket, hvor man nyder stilheden og sit eget selskab - og blot følger lyskeglen fra pandelampen. Aktiviteten kan prøves på mange skidestinationer.

Fang aftensmaden ved isfiskeri

Når forårssolen titter frem, er det spændende at gå ud på en frossen sø, bore et hul i isen, finde fiskegrejet frem og gå på jagt efter fisk. Mange af skidestinationerne i Jämtland og Härjedalen udlejer fiskegrej og sælger fiskerilicenser, og nogle steder arrangeres også guidede fisketure. Er man til fiskeri, skal man unde sig selv at prøve det i et sneklædt landskab.

Rid som i de gode, gamle Astrid Lindgren-fortællinger

At sætte sig op i sadlen og bare lytte til den knirkende sne under hestens hove, mens man kører igennem et smukt vinterlandskab, er legendarisk og lugter lidt af gamle dage og Astrid Lindgrens vinterlandskaber. Hvad enten man er godt pakket ind på hesteryg eller under et varmt tæppe i slæden, kan et eventyr med en hest både være en hurtig oplevelse, eller afslappet og hyggeligt. Rundt omkring i Jämtland og Härjedalen er der mange udbydere af rideaktiviteter, der tilbyder både kortere og længere ture til både begyndere og erfarne ryttere.

Dalarna

Nærhed til rensdyrene i Idre Sameby

Besøg Idre Sameby, Sveriges sydligst beliggende rensdyrområde. Her får man indblik i rensdyrenes historie og snuser til livet i en samisk landsby, de stolte traditioner og historien. Efter vandring igennem snelandskabet sammen med rensdyrene sidder man på rensdyrskind omkring bålet, koger samisk kaffe over ilden, får lidt svensk 'fika' til, og der fortælles samtidig, hvordan rensdyrenes liv har ændret sig gennem tiden. Et godt tip er at aflægge Renbiten et besøg – her er tale om en lille familievirksomhed, der kombinerer rensdyrhold, egen forarbejdning, butik med en café og en række guidede ture i den samiske natur. Her tilbydes både kortere dagsaktiviteter og flere dagsture på bjerget.

Se mere: www.renbiten.se

Med vinden som motor: Kitesurfing på fjeldet

Her kommer man med på en yderst spektakulær oplevelse over et snedækket område. Med vinden som motor og med hjælp fra en kite (en drage), svæver man over den uberørte, hvide natur. Sälens Kitecenter holder kurser flere dage om ugen i løbet af sæsonen. Sne-kite er meget let at lære og giver god motion. Den eneste forudsætning er, at man skal kunne stå på ski eller snowboard på en normal stejl (blå) bakke. Med hjælp fra dragen finder man ud af, hvordan og hvor man vil sætte af på bjerget. Man kan udforske kløfter og områder, som man normalt ville have svært ved at nå.

Värmland

I elgenes fodspor: Värmlands Älgpark

Her kommer man med på en guidet elgsafari til fods, hvor mødet med kongen af den svenske skov, den mægtige elg, sker. I løbet af en to-timers rundtur lærer man om elgene, og de opleves i deres naturlige element. Guiden giver et indblik i, hvordan de er frygtløse krigere, når det kræves. Man får også lejlighed til at røre dem og fodre dem. Lyden af en voksen elg af hankøn, som står ved siden af en, og kigger dig i øjnene er et stærkt øjeblik for flertallet.

'De fede cykler' kan forcere vinterterrænet

Kom med på en uforglemmelig tur og oplev vinterlandskabet på de cool fatbikes med de brede dæk, der kan forcere et vinterlandskab. På turene her ved man aldrig helt på forhånd, hvor strabadserne ender. Turen tages, som det kommer, men det er altid med smil på læben hos gæsterne, for 'de fede cykler' kan mere, end man lige tror. Husk brændstof til dig selv i form af noget varmt at drikke og noget at spise, det smager alt andet lige bedre at indtage det i den frie natur.

Senest ændret Tirsdag, 29 januar 2019 13:43

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.