Kanofeberen stiger, når sommeren nærmer sig

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Naturen trækker i os. Vi vil tilbage til naturen, også når vi holder ferie. Det viser både en undersøgelse og tendenser. I en markedsanalyse lavet for Visit Sweden er Sverige f.eks. det land, som flest ville rejse til for at sejle kano. Hele 69 % af de danskere, der er interesseret i at rejse på aktiv ferie i naturen, oplyser, at de opfatter Sverige som et land, de vil rejse til for at sejle kano.

Kanosejlads er med andre ord en populær aktivitet i naturen. 31 % af respondenterne siger, at det er en aktivitet, som de er interesseret i at foretage sig på en aktiv tur. Kanosejlads er kun overgået af vandring med 66 % og cykling med 33 %.

I Sverige kan man denne sæson både opleve eliten, der kæmper om medaljer i De Nordiske Mesterskaber, hvilket sker i Jönköping, men fra nord til syd og øst til vest i Sverige er der enestående natur at sejle kano i for ganske almindelige mennesker.

De Nordiske Mesterskaber i kanosejlads finder sted den 10. – 11. august, og fire nationer konkurrerer, også Danmark. Sejladserne finder sted på på Rocksjön, som er et af de bedste kanoområder med tilhørende anlæg i de nordiske lande. Hver af de fire lande deltager med omkring 50 af deres allerbedste unge og seniorer, hvilket betyder, at Knekta Park vil være fuld af forventningsfulde sejlere, der vil kæmpe til sidste blodsdråbe om medaljerne.

Jönköping og Huskvarnas kanoklubber står som fælles arrangør for denne konkurrence.

Visit Swedens guide over kanomuligheder

Vil man selv have gang i årerne og padle sig igennem sommeren i en kano, er der masser af gode muligheder i Sverige.

Skåne

Immeln – søen med de 200 øer

Søen Immeln er Skånes tredjestørste og ligger nord for Kristianstad. Selvom området er et populært udflugtsmål for naturelskere, finder man nemt sine egne steder langs søbredden eller på en af de over 200 små øer, hvoraf mange er beskyttede områder for fugle. Et godt udgangspunkt er Immelns kanocenter, hvor man kan leje alt fra kanoer og telte til kogegrej. Immeln er nem at ro på, og med den dybe stilhed og et par friskfangede fisk om aftenen, er der basis for glæde i familien.

Robinson-liv på Ivøsøen

Har man en Robinson Crusoe i maven, eller lyst til at prøve ødemarkslivet, så er Skånes største sø, Ivøsøen, et bud. Der er mange øde øer, og et øhop her er hyggeligt. Der kan også overnattes. Nogle af Ivøsøens 40 øer har shelters, mens det på andre øer anbefales at have sit eget udstyr med. Såvel udstyr som kano kan lejes ved Wetlandi Kanocenter i Axeltorp, der også er start- og slutpunkt for kortlagte kanoruter, hvis man ønsker en mere civiliseret ødemarkstur. Søen rundt er præget af varieret natur og meget hyggelige vige med badestrande.

Småland

Åsnen er postkortsmukt og en ny nationalpark

Søen Åsnen er Sveriges nyeste nationalpark, og den kan nok få det til at krible i maven på naturelskere. Med et areal på 159 km² inklusive cirka 200 øer er Åsnen den næststørste sø i Småland. Området har Sveriges største sø-skærgård med mere end 1.000 små øer. Åsnen er et oplagt sted at opleve fra en kano, og hele familien kan være med. Kano og kajak kan lejes, blandt andet på Getnö Gård, der ligger på sin egen ø midt i Åsnen. Der kan overnattes i hytter eller på naturcamping.

Kanotur på Vättern og Munksjön (i centrum af Jönköping)

Jönköping er en by fyldt med vand, og der er masser af muligheder for at sejle i kano eller kajak. Hvis det er vindstille og smukt vejr, kan man padle langs de smukke strande i Vättern, og vil man padle midt i byen, kan man padle gennem havnekanalen og ud i Munksjön. Tabergsån giver også eventyr. Jönköping Kanoudlejning hjælper med gode råd om udflugtsmål og velegnede ruter.

Stråken og Tidan

Smuk kanosejlads kan fås både på søen Stråken og åen Tidan, og her kan man med fordel sætte kanoen i vandet i Kyrkekvarn Kanotcenter, et kanoudlejningscenter i den nordlige del af Småland. Dette område byder på fantastisk padling for både begyndere og erfarne kanosejlere. Der er flere fine lejrpladser og andre overnatningssteder langs ruterne. Man kan vælge at starte og afslutte ved Kyrkekvarn eller blive transporteret i bil til et andet sted langs søen, og derefter padle op til kanocentret. På åen Tidan passerer man bl.a. en stort antal historisk interessante møller.

Halland

Det stille vand på Lagaleden

Er man i Halland, er Hjörneredssøerne et godt sted at sejle ud. Søerne her ligger på kanoruten Lagaleden, der strækker sig over 150 km fra søen Bolmen i Småland og tværs gennem Halland, hvor den med åen Lagan ender ved havet i Laholmsbugten. Har man ikke mod på eller tid til samtlige km på én og samme ferie, kan man begynde hvor som helst og vælge mellem fortrinsvist at padle i å eller sø. Det er en vidunderlig naturoplevelse, uanset hvilken strækning man vælger. Langs hele ruten er der i alt 30 lejrpladser skiltet med kano og telt.

Vestsverige

Dalsland: Vilde og smukke naturoplevelser

På Silverlake Camp opleves den vilde og smukke Dalsland-natur på en fin måde. Der er en stor ro i naturen, og der er her tale om Europas fineste søsystem med ren luft, ferskvand og en rig natur. Der er tilmed elge langs kysten. Området huser mange overnatningsmuligheder, bl.a. hoteller, vandrehjem og lejrpladser. På Silverlake Camp & Canot kan man leje kanoer, kajakker, cykler og tilhørende udstyr. Et alternativ er Dalslands Camping & Canotcentral i Bengtfors, hvor man bor pittoresk mellem søerne Lelången og Ärtingen midt i Dalslands kanal. Nærheden til kanalen giver mulighed for nemt at tage ud på ugelange kanoture og ikke tage den samme rute tilbage.

Värmland

De 80 søers naturreservat

Naturreservatet Glaskogen er stort og indeholder blandt andet 300 km vandrestier, mange søer og vandløb og meget fine muligheder for kanoture. Den absolut bedste måde at udforske Glaskogen på er netop i kano, hvor man kan vælge mellem naturoplevelser i 80 små og store søer. Kanoerne kan lejes i naturreservatet, og man får her også et par tips til gode kanoture med forskellige sværhedsgrader, der matcher alle former for ønsker til oplevelse og fysisk form.

Læs også: Superchat

Arvika for både nybegyndere og erfarne

Charmerende Arvika er et godt udgangspunkt for både kortere og længere padleture. Hos Arvika Kanot & Turistcenter har man udviklet 10 ture med forskellige sværhedsgrader. Nybegyndere kan sagtens tage deres første tur her, og man kan tilmed hyre en guide. Ruterne går gennem landskaber, der varierer fra urørt vildmark til fascinerende kulturlandskab fra 1800-tallet, og ofte er man heldig at se bævere, elge og spændende fugle.

 

Gode råd til kanoturen

- Respekter tegn, der markerer fuglebeskyttelsesområder. På visse tidspunkter i løbet af året er det forbudt at gå i land her.

- Opbevar ejendele i forseglede plastposer. På den måde forbliver de tørre, selvom kanoen skulle tippe. Man bør placere sin oppakning, så tyngdepunktet er så lavt og centreret som muligt.

- Alle ombord bør bruge en redningsvest.

- Medbring noget til at dække hovedet samt solcreme, da en dag i solen på det reflekterende vand kan give forbrændinger.

Senest ændret Lørdag, 26 oktober 2019 18:53

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.