Der er faktisk et slot i USA

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Tekst: Aage Krogsdam
Fotos: Hearst San Simeon, Statens Historiske Monument.

Kører man ad den meget snoede men smukke kystvej fra Los Angeles mod San Francisco, kommer man ca. 350 km nord for Los Angeles (og ca. samme afstand syd for Francisco) til det i daglig tale omtalte Hearst Castle. Slottet har tidligere tilhørt avismilliardæren William Randolph Hearst, som døde 88 år gammel i 1951. I sit testamente forærede han hele sin formue incl. slottet til en fond, bestyret af sine efterkommere.

I l958 besluttede familien at give slottet til staten Californien og i dag drives det af staten under navnet "Hearst San Simeon, Statens Historiske Monument".

William Randolph Hearst blev født den 29. april l863 i San Francisco. Hans far havde gennem nogle heldige spekulationer i sølvminer samt fast ejendom erhvervet sig en del rigdom, og han tog aktivt del i det politiske liv. Han startede blandt andet en avis i San Francisco og var også Senator i en årrække. Senere forærede han avisen til sønnen.

På grund af familiens gode økonomi engagerede Williams moder sig i velgørenhedsarbejde i USA, og hun gik meget op i at udbrede kendskabet til - og formidle kunst - til den almindelige befolkning. Desuden tog hun den unge William med på flere rejser i Europa, således at han fik et godt kendskab til europæiske forhold. Ikke mindst de kulturelle og kunsthistoriske strømninger i Europa vakte hans interessere.

Da faderen døde i en alder af 71 år, overlod han hele sin ejendom inklusiv et par sølvminer samt en ranch på ca. l million tdl. land i Mexico samt et område på ca. 250.000 tdl. land i San Simeon til sin kone. Hun var 22 år yngre end sin mand, og hun fortsatte sammen med sønnen med at videreudvikle de store rigdomme og forretninger. William havde forsøgt at studere nogle år på Harward Universitet, men det kedede ham, og han blev smidt ud fra universitet til hans moders store fortrydelse. Han begyndte at interessere sig for journalistik og arbejdede i et års tid i New York på Joseph Pulitzers blad "New York World".

I 1887 kort før sin død forærede faderen ham San Francisco avisen "Examiner". William fandt nu ud af, at det var inden for medieverdenen, at hans fremtid lå. I 1895 købte han New York Avisen "Morning Journal", hvorved han lagde grunden til sit avisimperium.

Indflydelse gennem sine aviser

Han brugte sine aviser til at øve indflydelse på det demokratiske parti, og selvom han forsøgte at blive opstillet som præsidentkandidat og guvernør, lykkedes det ikke at blive valgt, men han nåede dog at sidde to perioder i Repræsentanternes Hus for det demokratiske parti.

Opførelse af egen ranch

I sin barndom og ungdom tog moderen ham med til bakkerne med det dejlige klima ved San Simeon. Familien havde ofte camperet her, og efter faderens død begyndte moder og søn at bygge en ranch i bakkerne. Ved moderens død i 1919 startede sønnen for alvor med at realisere sin drøm om at bygge et slot i de ca. 400 m høje bakker, der ligger ca. 2 km fra Stillehavet.

Han engagerede den i USA kendte arkitekt Julia Morgan til at bygge sit slot, og der blev mere eller mindre bygget i alle årene fra 1919 til 1947, hvor William Hearst boede på stedet. Alle materialer, interiør m.v. blev bragt til San Semion fra alle hjørner af USA, Mellemamerika og Europa, hvor han opkøbte kunst for millioner af dollars. Selv kaldt William R. Hearst sit byggeri for "Ranchen".

Ved sin død ejede han 26 aviser, 16 tidsskrifter, 11 radiostationer, fem nyhedsbureauer og et filmselskab.

Stedord

Bliv klogere på danske stedord med vores guide her.

 

Senest ændret Torsdag, 02 april 2020 19:29

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.