Fæstningen Ehrenbreitstein fortæller historie

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Af journalist: Aage Krogsdam

Mens vi drømmer om snart at komme ud at rejse igen og studere alt det, vi ønsker os på en rejse, hvad enten det er kultur, historie, gourmet, møde nye mennesker m.v. får du her lidt inspiration til en tur til Rhinen og Mosel i Tyskland.

Vi besøger Fæstningen Ehrenbreitstein, der ligger på en 180 meter høj klippe i Koblenz i Rhin-dalen lige overfor, hvor Moselfloden udmunder i Rhinen. I 1800-tallet blev den preussiske fæstning anset for uindtagelig, for det første på grund af sin placering på bjerget med samme navn og for det andet fordi fjenden altid kunne angribes fra alle sider oppe fra fæstningskomplekset.

Ehrenbreitstein er afgrænset på tre sider - i syd, i øst og i vest mod Rhinen - ved høje stejle skråninger. Her lå allerede en befæstning omkring 4000 år før vores tidsregning, viser udgravninger på den høje klippe. Senere udgravninger har vist, at romerne også havde en militær befæstning her for at beskytte Moselflodmundingen, samt deres veje i området. Der er fundet keramik, pilespidser og mønter med videre fra romertiden fra omkring 250 til 450 efter kr. Senere fund har vist , at i den tidlige middelalder lå en mindre befæstning. Omkring år 1000 blev her bygget et slot, og helt frem til Napoleonskrigene var her borge af forskellige størrelser.

Fra borg til fæstning

I begyndelsen af det 16. århundrede begyndte man på grund af den fremadskridende krigsteknologi at udvide slot og borg til en fæstning. Anlægget fik mod nord en dyb grøft og bastioner, hvor der blev placeret kanoner. Den største er en 15 ton kanon ved navn Greif, som blev støbt i 1524 af kanonmester Simon fra Frankfurt am Main. Efter erobringen af Ehrenbreitstein af franskmændene i 1799 blev kanonen bragt til Frankrig. Den blev under 2. verdenskrig sendt fem og tilbage mellem Tyskland og Frankrig inden en aftale i 1984 mellem den franske præsident François Mitterrand og forbundskansler Helmut Kohl, der sikrede, at den store kanon kom permanent retur til fæstningen.

Prøv også: Spil Klask

Under Napolionskrigene blev det meste af fæstningen sprængt i luften af franskmændene i 1801. Efter fredsaftalerne under Wienerkongressen i 1814 besluttedes det at renovere og genopbygge Ehrenbreitstein. Resultatet blev et af de største og mest omfattende fæstningssystemer i Europa. Til forsvaret af fæstningen blev de stærkeste befæstelser skabt mod nord og øst. Her findes de to til fem meter dybe og 20 til 25 meter brede hovedgrave og kaskader med op til tre meter tykke ydervægge, der på toppen har op til tre rækker af kanoner. Fæstningen skulle ikke kun være funktionel og defensiv men også vise den preussiske stats magt.

Museum

Opførelsen af det nye Ehrenbreitstein varede fra 1817 til 1828. Siden da har der løbende været foretaget renoveringer af den store fæstning.

I dag huser fæstningen forskellige institutioner, blandt andet Landesmuseum Koblenz , som blev indrettet i fæstningen i 1956. Permanente udstillinger om regionens økonomiske og sociale historie ses i hovedbygningen ved den øverste Schlosshof, Haus der Fotografie, Haus des Genusses, Haus der Archeologie og Haus der Sammlung Poignard, udstillinger om Middel Rhinen og Mosel findes her også. Ligeledes en række administrative kontorer. Ud over fæstningens historie kan du beundre den 15 ton tunge kanon Greif fra den 16. århundrede. Foruden de permanente udstillinger vil der blive præsenteret skiftende specialudstillinger på fæstningen. I den nederste del af fæstningen er vandrerhjemmet Koblenz indrettet med 157 senge og fem opholds- og mødelokaler.

Senere i dette århundrede blev der oppe på plateauet anlagt en park med et stort udstillingsområde, hvor der blandt andet var en kæmpe blomsterudstilling i 2011. Året før blev der indviet en svævebane, som går tværs over Rhinen med ankomst tæt ved Moselflodens udløb i Rhinen også kaldet Deutsche Eck. Svævebanen har en kapacitet på 7.600 mennesker i timen.

Koblenz er i øvrigt et besøg værd. Udover fæstningsanlægget og svævebanen findes der en middelalderbymidte og et meget smuk domkirke. Og så er der fra toppen af Ehrenbreitsstein en utrolig flot udsigt over floderne Rhinen og Mosen og selv byen.

Senest ændret Søndag, 14 marts 2021 15:57

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.